發新話題

中日高鐵小比較

2 個讚好! TOP

引用:
原帖由 reniless 於 15-6-2017 21:30 發表
高鐵車廂確實舒服寧靜不顛簸。
但d人好嘈

引用:
原帖由 Hamlet 於 16-6-2017 00:48 發表
出事係2xx km/h既動車唔係高鐵,最PK係出事o個條路綫用既控制系統係最早一批引入自日本既控制系統……反而用國產系統既行3xx km/h既暫時無出事,之後曾經有D地區因爲俾班民粹煲幾下搞到原定起既路಑ ...
過咗200KM/H就已經算高速鐵路啦
http://www.expressraillink.hk/tc ... igh-speed-rail.html

叫動車就根本擾亂視聽, 動車即係車廂自己有驅動力,唔需要拖頭
根本和諧號全部都係動車

不過當然,國際標準同中國標準經常有出入,一切按真理部公佈為準

算啦,真理部9up都焗聽㗎啦!唔係點解會成日俾人質疑呢?
某國公信力低下並不是今日始。
引用:
原帖由 zeta 於 16-6-2017 08:54 發表

http://www.expressraillink.hk/tc ... igh-speed-rail.html

叫動車就根本擾亂視聽, 動車即係車廂自己有驅動力,唔需要拖頭
根本和諧號全部都係動車

不 ...
究竟世界上還有神嗎?

大陸高鐡登唔登我真係唔記得
不過有一樣野做唔到ge係氣壓問題
出入隧道會因為氣壓變化會好耳痛

比較過日本山陽新幹線
500系都一樣有呢個問題
但係N700已經解決咗呢個問題

回覆 36# 的帖子

N700車頭係針對氣壓波做改動既最新技術
玩左咁多年
IPSC AA Shooter
WA Magna R-Type lover

傻豬嚟㗎,我又有何相干?最重要係終有一日可以「自主研發」高鐵,而唔係用人哋技術,仲要唔出意外先再算啦。
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 zeta 於 15-6-2017 22:17 發表
新起當然頂呱呱
不過學似新幹線運行個幾十年之後會係咩樣呢
非常同意.
大陸野用黎玩, 用黎one off即飛 的確OK, 可惜耐用野完全唔得.
加上大陸保養人員心態問題, 好似大陸樓咁, 永遠一出新束束, 兩三年就殘晒, 然後成批鏟平再起過, GDP go go go.

高鐵出過大件事(上限死35人), 大陸電梯升降機直情吞左N個人.

依家香港地鐵都成日買大陸車大陸零件, 未到期就突發性壞, 維修成本同停駛社會成本, 其實大過用來路件好多.
早幾日打風前觀塘線又壞 (全線大陸車)

大公司出Vendor,價低者得。耐用完全不在考慮之列,用大陸嘢,係大勢。
引用:
原帖由 pbay 於 16-6-2017 11:50 發表

非常同意.
大陸野用黎玩, 用黎one off即飛 的確OK, 可惜耐用野完全唔得.
加上大陸保養人員心態問題, 好似大陸樓咁, 永遠一出新束束, 兩三年就殘晒, 然後成批鏟平再起過, GDP go go go.

高鐵出過大件事(上限死 ...
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 zeta 於 16-6-2017 08:54 發表

http://www.expressraillink.hk/tc/database/what-is-high-speed-rail.html

根本和諧號全部都係動車

不 ...
大陸嗰個區分係2xxkm/h動車可以行返鋪石仔既鐵路,一般舊鐵路線升級下佢可以上去行,而3xx km/s標準既係要用無落石仔鋪墊既鐵路先可以行到嗰個速度,如果夾硬行有石仔既路要減速,否則捲起既石仔周圍飛

引用:
原帖由 reniless 於 16-6-2017 12:59 發表
動車與高鐵 區別何在

http://info.wenweipo.com/index.php?action-viewnews-itemid-47227
文匯網

來自騰訊網

2011年7月26日

漂白味濃

引用:
原帖由 pbay 於 16-6-2017 11:50 發表

非常同意.

高鐵出過大件事(上限死 ...
大陸保養點解咁差?
1)無足夠人材,d人去晒起野,無人做維修
2)反正有新,何需保養舊,所以大陸d野起完就拆,無晒歷史
3)維修費比人貪左

發新話題