發新話題

中日高鐵小比較

引用:
原帖由 JBL 於 16-6-2017 21:03 發表

但我睇到至小有幾個外國國家,地區將會起中國高鐵喎!咁點解大陸又可以輸出高鐵技術去外國既,唔怕違反專利咩...?
睇下技術轉讓合同條款有無相關限制條款囉

另外已經確定既高鐵出口無咁多掛⋯⋯普速鐵路我就知道有,高鐵既話我係知道印尼個同埋仲未確定個新馬高鐵

如果你係話「疾風號」技術轉讓嗰款CRH2都已經係2008年既事啦,而CRH380B、C型系列係源自CRH3型,佢個母型係德國佬ICE3,D型個車頭唔同佐,好似話亦有Bombardier技術入面。

引用:
原帖由 Hamlet 於 16-6-2017 21:32 發表

睇下技術轉讓合同條款有無相關限制條款囉

另外已經確定既高鐵出口無咁多掛⋯⋯普速鐵路我就知道有,高鐵既話我係知道印尼個同埋仲未確定個新馬高鐵

如果你係話「疾風號」技術轉讓嗰款CRH2都 ...
明白了。
FBC1

回覆 62# 的帖子

CRH 1 母型係Bombardier既Regina C2008

CRH2 母型 Kawasaki E2-1000

CRH3 母型 Siemens Velaro(ICE-3)

CRH5 母型ALSTOM ETR-600 Pendolino

引用:

但我睇到至小有幾個外國國家,地區洽商緊可能將會起中國高鐵喎!咁點解大陸又可以輸出高鐵技術去外國既,唔怕違反專利咩...?
究竟世界上還有神嗎?

引用:

但我睇到至小有幾個外國國家,地區洽商緊可能將會起中國高鐵喎!咁點解大陸又可以輸出高鐵技術去外國既,唔怕違反專利咩...?
就算外國告得入高鐵承造商,中國政府唔執行判決,邊個有符?
所以唔係唔怕,係根本無視
603 技術實驗中隊

你唔提我都以為拍咗板,唔係話有「九個」國家㗎咩?改得咁快呀?
工商時報【記者林殿唯╱綜合報導】
中國兩大軌道設備製造商之一中國南車,[fly]計劃[/fly]參與英國總投資500億英鎊的高鐵工程項目,最快將於2017年動工,一旦南車競標成功,將有望成為土耳其與俄羅斯高鐵之後,中國另一個高鐵技術外銷的項目。
不過近日陸股震盪加大,延續前一個交易日的拋售行情下,中國南車與北車A股昨(21)日都以10%跌停,南車H股更大跌12.32%,北車H股下滑12.68%。
南北車遭到市場拋售的情況,也連帶拖累許多「中字輩」股價的表現。中國中鐵H股就大跌10.43%、中國交建A股下滑7.36%、中國鐵建A股跌幅8.12%。
外電報導指出,這次中國南車想要參與的英國HS2高鐵總投資額500億英鎊,預計時速360公里,與目前中國高鐵和諧號的380公里相當。而HS2高鐵的車輛採購預算就高達75億英鎊,對於近年來積極想要外銷高鐵技術的中國公司來說吸引力很大,但同樣也吸引法國阿爾斯通、德國西門子、日本日立製作等競爭對手的關注。
中國近年來積極對海外輸出高鐵技術與工程,由中國企業在海外承建的第1條高鐵去年7月在土耳其正式通車,隨後中國企業也與泰國、俄羅斯、墨西哥等國簽訂多項高鐵工程合約,雖然墨西哥高鐵項目因故叫停,但仍無阻於中國高鐵走出海外的企圖。
究竟世界上還有神嗎?

15年ge新聞...
HS2 17年都係影都未見...

至於印尼高鐵...
引用:
但是最後印尼因經費不足,拒絕兩國的方案,印尼政府認為不需要興建高鐵,中速鐵路就能滿足需求,希望兩國再提交中速鐵路新方案

收番啲舊聞先喇,叫停咗喇!
你個究竟係井定時光隧道呀?今年係2015年咩?
究竟世界上還有神嗎?

發新話題