發新話題

中日高鐵小比較

回覆 67# 的帖子

篇嘢第一段有個小誤會,土耳其 伊斯坦布爾~安卡拉 高鐵綫路建設係中鐵建,不過列車唔係國貨,實事求是o甘講……如果係話一籃子都係由中國輸出既尼個定義既話,2015年同印尼協議個 雅加達~萬隆高鐵就係第一個,不過尼條鐵路舊年有D阻滯,今年可以確定可以繼續搞,中國政府對尼個項目貸款,印尼人方面要將尼條路綫頭50年既經營權俾中國公司。

公道啲講,我用部Made in China㗎IPhone睇今日㗎新聞。都好過睇2015㗎新聞當今日新聞睇嘅,你啱!
起碼小弟知道而家仲係2017年,同埋唔會睇錯字囉,解像度好吖嘛,冇計。呢啲錢咪值得駛囉。

究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 MG-42 於 16-6-2017 22:52 發表
1. 人地炒左之後會救曬人移走曬屍先做清理   
唔該回覆前請清楚閱讀原文

引用返原文:
而中國動車事實中,相對上文的第1點:
引用Wiki
中國中央電視台記者報導「24日凌晨4時許,浙江溫州境內的動車組列車追撞事故共造成34死191傷。事故現場經過生命探測儀顯示,列車上已無生命跡象。 」此時距事故發生尚不到8小時。[94]而有受害者家屬稱在事發5小時(凌晨2點半)到達出事地點時,「現場已停止救援,他們說沒有生命跡象了」...

再講,點解唔解釋下第二點呢?點解無人需要為事件負責?

另外引用幾多文章單純個人喜好,網上都大把外國炒高速火車的文章師兄可以引用

我只是列出論點,希望大家可以理性討論,無政治含義師兄亦無需上綱上線

603 技術實驗中隊

Mmm...你㗎消息幾真確啊!真確到要求阿公刪貼,我真係做唔出,sorry。
究竟世界上還有神嗎?

客氣客氣,久仰久仰。
引用:
原帖由 JBL 於 16-6-2017 23:18 發表
2017年就唔可以引用2015年既新聞?
神羅揖,井兄利害,陰敬,陰敬.......
究竟世界上還有神嗎?

印尼高鐵單嘢拖延一年其中一個原因,印尼佬收地都未收完就學人簽約,簽完約之後就先發現,自己鐵路綫既部份土地地價居然o係佢招標過程幾年内高成4、5倍…… 原本準備既收地資金唔夠俾  真係俾佢吹脹

唉,你又唔知我苦心。我係覺得你連財仔抹黑玩嘢㗎banner都睇唔出,要阿公一句點醒你你先明白,求阿公刪貼嗰吓經典吖嘛。
喂,你諗吓到咗呢個年紀仲咁天真爛漫,好難得㗎!
引用:
原帖由 JBL 於 16-6-2017 23:24 發表

井兄,點解你唔貼埋我原本貼果張圖出黎,原圖係確有其事,只係我誤將財仔抹黑追數圖誤以為色情遊戲招生,何來假消息???你都幾識用假消息黎抹黑敵人喎,我真係做唔出,sorry。
究竟世界上還有神嗎?

發新話題