發新話題

中日高鐵小比較

確係好定。好靜。
FBC1

引用:
原帖由 Hamlet 於 16-6-2017 21:32 發表

睇下技術轉讓合同條款有無相關限制條款囉

另外已經確定既高鐵出口無咁多掛⋯⋯普速鐵路我就知道有,高鐵既話我係知道印尼個同埋仲未確定個新馬高鐵

如果你係話「疾風號」技術轉讓嗰款CRH2都 ...
明白了。
FBC1

中國幅源廣大要起高鐵或大型建設,若要每事以人為本,高鐵可能百年都起不完,只有快刀斬亂麻,以本港為例收地起高鐵,死得。世界任何國家發展過程中,總會有不公平亦無可能做到公平,只能以小我去完成大我。
中國好多模式都學香港,亦有好多事係用佢地自己一套模式。我記得多年前國内報章大讚本港ICAC,如果中國照辦咁做就不得了,我相信要調查案件可能多過中國人口,所以中國不可能有ICAC。中國目前要打好基础再遂步完善至以人為本仲須要時間。
FBC1

4 個讚好! TOP

引用:
原帖由 gtoray 於 5-7-2017 13:27 發表
性感d又點講?
性感同感性唔同。
性感D講,大六曾幾何時有好多走地雞。
我講老實,她們係幕後英雌,對國與家既經濟貢獻良多。
當年戰後日本如是,韓國亦如是。

FBC1

引用:
原帖由 FBC1 於 5-7-2017 06:54 發表
中國幅源廣大要起高鐵或大型建設,若要每事以人為本,高鐵可能百年都起不完,只有快刀斬亂麻,以本港為例收地起高鐵,死得。世界任何國家發展過程中,總會有不公平亦無可能做到公平,只能以小我去完成大我。
中國好 ...
人體血液遁環暢順,體質才會好,才會有精力去打拼。
同樣一個國家要搞經濟就要先搞好交通運輸網絡,如果反其道而行,凡事要以民意先行,十個人就有十個見意,十萬人就十萬個見意,咁點做?早幾個月前美國咪一樣不理人民反對照起條输油管,仲要經印弟安人既聖地。美國如是。
中國如果民主像香港咁行,再過百年都無而家咁樣。
FBC1

國內人我眼見質素係提高唔小。
FBC1

引用:
原帖由 zeta 於 11-7-2017 07:46 發表
拗足成個月你哋唔攰架咩
咪係。
FBC1

引用:
原帖由 loveless 於 10-7-2017 00:35 發表
噬神兄,我真係有點好奇,
你話有閒時會响中國小住,
咁响內地時,
師兄待人接物係0米都好似响CGF甘,不平則鳴態度鮮明?
即係你係0米經常都會兜口兜臉,同中國人講佢地有幾不堪?
噬神兄連神都噬,何况人呢。
FBC1

小弟愚昧不明白嘈呢為乜? 岩傾多幾句,唔合咀形唔傾。
FBC1

發新話題