48 1234
發新話題

中日高鐵小比較

我讀書少粗人一個,咩威唔威既唔曉講……不過因爲9幾年前佢起好條武廣高鐵……o甘我入去湖南湖北唔使坐十幾個鐘火車,有時仲要隨時無床,甚至無座位要企過去……高鐵之後就係坐o係度un un腳三四粒鐘就到
好似有班大鄉里鬼仔鐘意去車廂上面有個顯示時速既屏幕下面打o吉特別係時速3xx km/h

引用:
原帖由 NathanCPT 於 15-6-2017 22:51 發表

但上海大眾同南非福士,邊個好啲 ?
講起身東北長春間一汽福士可能比上海間福士好DD,但尼幾年開始似乎有小小向上海間傾斜。貢獻佐好多利潤俾佢德國總部,不過比較諷刺既係德國總公司對大陸市場係有歧視性……例如同款大陸出既后避震肯定差過外國版,DSG波箱問題、燒潤滑油之類……成日吹自己係歐洲血統堅固耐用結果用料仲薄過日本車之類,又吊高黎賣扮上菜,而家大陸俾人話有錢無文化先買大衆
引用:
原帖由 MG-42 於 15-6-2017 23:06 發表

唔清楚, 但應該都會好過東風本田.. 始終volkswagen同Honda技術經驗有差距
估佢唔到既係CR-V o係大陸一直好好賣,所謂加價提車係佢做壞個頭,尼期佢CIVIC甚至要加價先買到車

不過Honda尼期同廣汽Friend多D,幾款SUV都係賣到要加價,連Acura都o係佢廣汽開條line

回覆 22# 的帖子

Honda 舊年將Earth Dream帶過去大陸,好評如潮

回覆 25# 的帖子

出事係2xx km/h既動車唔係高鐵,最PK係出事o個條路綫用既控制系統係最早一批引入自日本既控制系統……反而用國產系統既行3xx km/h既暫時無出事,之後曾經有D地區因爲俾班民粹煲幾下搞到原定起既路綫用3xx既降到2xx,而家後悔到dum seven,當初佢地鬧到PK班人而家一樣係高鐵受惠者。

原子筆芯鋼o個單o野係講出黎最搞笑,記得係話一篇網上既“心靈鷄湯”類文章話連筆頭走珠既鋼都唔做學咩人出黎威?唔知點解篇文居然連李總理都睇到,搞到好似做唔出就好似要亡國咁……結果真係有人去做,但世界上尼個產品本身市場面比較窄利錢唔係話高所以一直就得翻瑞士同日本做。如果真係俾佢做起,驚既就應該係傳統業者……

至於C919,佢係申請國際適航認證(衹要通過FAA或者EASA隨便一個基本上可以全球營運),前提佢有好多相關設備係要FAA同EASA指定供應商,否則無適航證(準航證)佢就唔可以投入商業營運,俄佬以前做客機申請EASA認證時候一樣要自己機身裝西方電子設備甚至要裝P&W引擎先俾佢去申請,至於通過唔通過係一回事了……

2 個讚好! TOP

引用:
原帖由 MG-42 於 15-6-2017 22:33 發表
當然 !  高鐵是與德國西門子合作生產換取技術 ,藍本是現時知名歐洲高速鐵路ICE-3 , 笑高鐵果D人其實幾無知,以為係大陸貨...  根本係德國西門子野 ,  如果講追撞炒車根本全球頂端高速鐵路法國TGV,德國ICE,西班牙都炒過 ...
唔知係上個月定上上個月……大陸既中車o係Bombardier主場加拿大搶到張鐵路單

回覆 29# 的帖子

市場自然會淘汰佢地

引用:
原帖由 zeta 於 16-6-2017 08:54 發表

過咗200KM/H就已經算高速鐵路啦
http://www.expressraillink.hk/tc/database/what-is-high-speed-rail.html

叫動車就根本擾亂視聽, 動車即係車廂自己有驅動力,唔需要拖頭
根本和諧號全部都係動車

不 ...
大陸嗰個區分係2xxkm/h動車可以行返鋪石仔既鐵路,一般舊鐵路線升級下佢可以上去行,而3xx km/s標準既係要用無落石仔鋪墊既鐵路先可以行到嗰個速度,如果夾硬行有石仔既路要減速,否則捲起既石仔周圍飛

引用:
原帖由 rex12781 於 16-6-2017 19:17 發表
睇到我好亂.大陸高鐵係同德國西門子合作建造,咁呢編o野係o吾係想講德國西門子o既鐵路技術已經超越日本呢?
中國最早一次招標嗰陣,有Bombardier(加拿大)Kawasaki(日本)同西門子,尼次投標結果係西門子因為報價超出太多退出,而Kawasaki就向當時既北車集團轉讓全套疾風號既技術,附帶條件係尼套技術祇可以應用於中國大陸。

新聞報道指,當初幾間公司入面日本個技術係最快上手,而西門子同加拿大個更先進D咁話⋯⋯
之後幾年既第二次投標,西門子中標

引用:
原帖由 JBL 於 16-6-2017 21:03 發表

但我睇到至小有幾個外國國家,地區將會起中國高鐵喎!咁點解大陸又可以輸出高鐵技術去外國既,唔怕違反專利咩...?
睇下技術轉讓合同條款有無相關限制條款囉

另外已經確定既高鐵出口無咁多掛⋯⋯普速鐵路我就知道有,高鐵既話我係知道印尼個同埋仲未確定個新馬高鐵

如果你係話「疾風號」技術轉讓嗰款CRH2都已經係2008年既事啦,而CRH380B、C型系列係源自CRH3型,佢個母型係德國佬ICE3,D型個車頭唔同佐,好似話亦有Bombardier技術入面。

回覆 62# 的帖子

CRH 1 母型係Bombardier既Regina C2008

CRH2 母型 Kawasaki E2-1000

CRH3 母型 Siemens Velaro(ICE-3)

CRH5 母型ALSTOM ETR-600 Pendolino

回覆 67# 的帖子

篇嘢第一段有個小誤會,土耳其 伊斯坦布爾~安卡拉 高鐵綫路建設係中鐵建,不過列車唔係國貨,實事求是o甘講……如果係話一籃子都係由中國輸出既尼個定義既話,2015年同印尼協議個 雅加達~萬隆高鐵就係第一個,不過尼條鐵路舊年有D阻滯,今年可以確定可以繼續搞,中國政府對尼個項目貸款,印尼人方面要將尼條路綫頭50年既經營權俾中國公司。

印尼高鐵單嘢拖延一年其中一個原因,印尼佬收地都未收完就學人簽約,簽完約之後就先發現,自己鐵路綫既部份土地地價居然o係佢招標過程幾年内高成4、5倍…… 原本準備既收地資金唔夠俾  真係俾佢吹脹

引用:
原帖由 JBL 於 16-6-2017 23:31 發表

井兄話叫停左喎,人地2017年d料好堅嫁.......
停佐一年,可能趕唔到2019通車尼個無錯既……

引用:
原帖由 zeta 於 16-6-2017 23:48 發表

所以踩響200同300中間ge 250KM/H到底係高鐵定動車?
又要等真理部
如果係照新聞講跟返中國路軌個標準,去個鐵路綫個規格應該係380km/h既規格(大陸載客運行既最高時速),但佢將運行個時速定o係250km/h係佢地考慮,條路綫預留提速既空間俾佢。

但反過黎條路設計上限係250既話……就無計傾

回覆 117# 的帖子

收地問題啦,印尼建築公司既問題(印尼高鐵工程係PPP),當地官員既官僚做派……

48 1234
發新話題