發新話題

中日高鐵小比較

兩位師兄所說非虛:

引用:
原帖由 Hamlet 於 18-6-2017 01:34 發表
銅礦係少
究竟世界上還有神嗎?

小弟又學到嘢,在下一直以為澳洲礦產冠絕全球,原來俄佬先係。
引用:
原帖由 Hamlet 於 18-6-2017 01:49 發表
中國既礦藏入邊,除佐鎢礦同埋稀土之外,其他既儲量唔多或者太分散,講齊全既話俄佬先係最齊
究竟世界上還有神嗎?

師兄,唔係搞錯....研討吓啫。
但係你一咁講,又成地玻璃碎㗎喇......
清潔工人好忙㗎。
引用:
原帖由 rho837 於 18-6-2017 10:57 發表
大家搞錯了! 與有冇礦物資源冇關係! 係生產技術不同! 德國同日本自行研究出一類秘密配方及秘密生產野金技術! 可以底成本高質量又耐用及大量生產! 精準機械零部件! 但大陸到現在未有能大量生產這類合金配件及成 ...
究竟世界上還有神嗎?

Made in China鐵路零件有安全風險,也不是自今日始。
俄羅斯已經停用MIC 側框架:
http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/china/20170513/56687926
低質量、安全性受質疑連俄羅斯都要將這些零件換走。
究竟世界上還有神嗎?

普魯士王國於1717年開始成立「義務教育」,將昔日只有貴族世家可以接受教育的情況扭轉,也奠定了這個民族在學術和工業領先的良好基石;日本二戰戰敗後後也開始推動「義務教育」,也奠定了二戰後學術、工業和科技領先的基礎。
引用:
原帖由 Hamlet 於 18-6-2017 22:23 發表

我記得有人話普魯士係第一個消滅文盲普及小學教育既國家,當時黎講算巴閉
究竟世界上還有神嗎?

RW好似係英國公司
引用:
原帖由 pbay 於 19-6-2017 18:22 發表

薯片真係無計, 卡樂B真係好食D
食麵以前我食統一福麵多 (可惜被日本仔收購左....依家難食左 )
失望之下留意多左本土蝦子麵, 全蛋麵, 發覺都好多正野,
有D係將湯濃縮入麵條裡面, 一放水滾起就有湯有麵, ...
究竟世界上還有神嗎?

這是我第二次質疑你的「中文閲讀理解」的能力有問題,報導很清楚地指出由中國「南方滙通」所製造的組件「並沒有官方質量檢驗證書」,也就是說沒有任何認證這些零件是合乎規格。到出了意外後再發現這個問題。
在下建議你上google尋找此段新聞的相關報導才發言回應,因為就你這一句,我就大概知道你根本沒有看過這段新聞。

-完-
引用:
原帖由 MG-42 於 20-6-2017 04:40 發表

全球有邊個國家鐵路零件問題發生過意外....? 哈哈
究竟世界上還有神嗎?

咁RW就真係好勁!
引用:
原帖由 pbay 於 20-6-2017 09:32 發表

老闆係香港人
http://hk.apple.nextmedia.com/su ... t/20131112/18503392
究竟世界上還有神嗎?

可能OEM廠將個Design一㷛兩賣。
究竟世界上還有神嗎?

沒有做足功課,連Link也不看就反駁,結果咪咁囉。
引用:
原帖由 NathanCPT 於 21-6-2017 01:11 發表

其實點解唔你自己研究啲內容(條link)先就死撐??
究竟世界上還有神嗎?

「撐乜??  

你覺得呢頭美國果張技術出口限制清單多到要睇幾日,連intel賣晶片比大陸都管... 但呢邊就放曬網上教學同人分享點造隱形戰機,太空武器??? 唔好咁攪笑啦OK? !!   你果條Link普通野又當係寶藏??? 襟完你條link就識上太空拉登都識整穿梭機啦.... 你以為依家1960年呀?   師奶都唔信你啦... 你不如屈話斯諾登通水算啦, 哈哈!     

師兄你現在等同想表達KFC教麥當奴整雞冇分別.... 哈哈!  師兄,我地比美國圍堵緊架OK?」

整到至算啦!咁多假零件。
又仲未回覆我你考「中文閲讀理解」係咪考U。
仲有圍堵呢個名詞,仲響韓戰時代咩?
咁唔鍾意美佬,唔好出口中國貨去美國賺外匯吖,笨。賣哂去北韓囉!
叫埋大陸唔好用美金嚟做外匯儲備,一於鎖國咪好囉。
哎,驚你唔識中國經濟同美國佬、歐洲佬㗎關係,俾多篇嘢你睇,希望你識睇喇:(以閣下㗎閲讀理解能力看來,可能要睇兩個月先明佢講乜)
http://www.360doc.cn/article/17132703_652855976.html

引用:
原帖由 MG-42 於 25-6-2017 03:05 發表

撐乜??  

你覺得呢頭美國果張技術出口限制清單多到要睇幾日,連intel賣晶片比大陸都管... 但呢邊就放曬網上教學同人分享點造隱形戰機,太空武器??? 唔好咁攪笑啦OK? !!   你果條Link普通野又當係寶藏??? 襟完你 ...
究竟世界上還有神嗎?

同「人哋」講「Kero Kero Kero.....」可能明呢,甚至同佢朋友大家「Kero Kero Kero....」會產生共鳴呢!
引用:
原帖由 NathanCPT 於 25-6-2017 13:11 發表

其實人地U定A有乜所謂,佢根本唔知咩叫討論/論點,完全唔consistent,再講落去佢都係唔會明
究竟世界上還有神嗎?

聽君一席話,知你冇讀書。
真正的航天火箭技術是由一個美國人羅伯特·哈金斯·戈達德(英語:Robert Hutchings Goddard)所開發。
1912年,羅伯特·戈達德,在威爾斯早期工作的啟發下,開始了一系列的火箭研究,包括固體燃料火箭需要在三個方面改進。首先,燃料應該在一個小燃燒室燃燒而不是建造整體的的推進劑容器,以承受高壓;然後,火箭可以分為多級;最後,使用拉伐爾噴管(De Laval nozzle)可以使排氣速度超過音速,他在1914年為這些發現申請了專利。他還獨立發展了火箭飛行數學理論。
美國佬有沒有劫走V2火箭?有。但是你只以為現代火箭的始祖是V型火箭,並不知原來之前早於1912年已經有研究及實驗。
馮•布朗也正是1912年出生。
唉,井下的世界真的是廣闊無垠。
Have you "googled " today?
引用:
原帖由 MG-42 於 26-6-2017 05:47 發表

美國二戰完結時在德國搶走德國火箭,噴氣機,火箭引擎等技術,對空對地導彈... 劫走埋馮布朗番美國造火箭上太空你又唔講 , 大陸你叫"借用" 咁美國咪叫"偷用"?? , 唔好成日五十步笑百步啦... 美國咪又係偷人技術 , 成 ...
究竟世界上還有神嗎?

連萬戶飛天的故事也算是歷史?因為這只是傳說,不是嗎?
引用:
原帖由 loveless 於 26-6-2017 17:15 發表

我又抄書...

萬戶環形山(Wan-Hoo)是位於月球背面赤道區的一座大型撞擊坑,
約形成於酒海紀代,以十六世紀明朝中國官員萬戶之名命名,1970年被國際天文聯合會正式批准接受。
名稱來源"萬戶",為一些近代西方 ...
究竟世界上還有神嗎?

題外話,「天工開物」沒有被毀,但並沒有收入「四庫全書」。
引用:
原帖由 Hamlet 於 26-6-2017 18:25 發表
有可能係滿清當年借修四庫全書o個陣燒x佐本書,明朝乃至之前既科學類著作例如《天工開物》都o係當時被毀
究竟世界上還有神嗎?

發新話題