30 12
發新話題

中日高鐵小比較

引用:
原帖由 Hamlet 於 18-6-2017 12:00 發表

材料科學係要時間累積既,尼個事實,以前軍事區講類似例子,西方喺材料科學上有深厚累積,而俄國就有最齊全既稀有金屬可以俾佢豪用。
70年代美國都要買蘇聯啲鈦,作軍事用添
603 技術實驗中隊

古代的恩格魯撒克遜人或之後的蘇維匯人(日耳曼民族前身)只係蠻族,相比同時代的羅馬或者希臘的文化或者科技根本不能相提並論,日耳曼科技崛起應該由普魯士時代開始,依個論點可以參考戰爭論中提及普魯士火器比同年代歐洲國家先進(當然唔排除自我吹捧)
603 技術實驗中隊

引用:
原帖由 loveless 於 20-6-2017 12:23 發表
德國寶百分百係香港中期發展既經典:

1982年陳國民決定自立發展,他與歐洲原材料供應商合作,正式成立德國寶(香港)有限公司。
德國寶的廠房位於葵涌,但辦公室仍設在土瓜灣。
香港工業的式微,陳國民將生產線 ...
仲有以前的柏林牌。。。
603 技術實驗中隊

引用:
原帖由 MG-42 於 20-6-2017 04:33 發表

你不如話問斯諾登拎....Haha
其實點解唔你自己研究啲內容(條link)先就死撐??
603 技術實驗中隊

引用:
原帖由 MG-42 於 25-6-2017 03:05 發表

撐乜??  

你覺得呢頭美國果張技術出口限制清單多到要睇幾日,連intel賣晶片比大陸都管... 但呢邊就放曬網上教學同人分享點造隱形戰機,太空武器??? 唔好咁攪笑啦OK? !!   你果條Link普通野又當係寶藏??? 襟完你 ...
引用:
引用:
原帖由 48191 於 18-6-2017 00:09 發表
不,心態不盡相同。
中國在太空科研上已經是Skip了很多步,甚至「借用」其他國家的數據和經驗去發展太空航天科技。是踏著「前人」的步伐前進,但是很多人不知就裡,坐在一旁沾沾自喜,以為真的是中國自主研究的成果 ...
照你講法所有物件只有最先發明果個一國家先可以沾沾自喜, Right?   同埋想知邊個國家咁大方會同人分享同借出太空數據同經驗比別國??  你都幾funny

條link唔係數據?你講過乜究竟記唔記得?
根住你就side track講㩒完條link造唔到火箭上太空
603 技術實驗中隊

引用:
原帖由 48191 於 25-6-2017 10:20 發表
「撐乜??  

你覺得呢頭美國果張技術出口限制清單多到要睇幾日,連intel賣晶片比大陸都管... 但呢邊就放曬網上教學同人分享點造隱形戰機,太空武器??? 唔好咁攪笑啦OK? !!   你果條Link普通野又當係寶藏??? 襟完你條 ...
其實人地U定A有乜所謂,佢根本唔知咩叫討論/論點,完全唔consistent,再講落去佢都係唔會明

其實佢個回覆又斯洛登又kfc就知文中無墨所以係到兜圈啦…

603 技術實驗中隊

引用:
原帖由 MG-42 於 26-6-2017 06:02 發表

論點就係美國從來禁止技術出口中國.. 但依家人地攪到有人又唔抵得   個個國家都有用人技術架啦... 其實你講來都多餘 貼條link又當係乜野大秘密... 你都睇左條link啦, 你都上到太空 ?

睇完條link就話掌握 ...
同埋想知邊個國家咁大方會同人分享同借出太空數據同經驗比別國??  你都幾funny

做人別要失憶啊
603 技術實驗中隊

引用:
原帖由 48191 於 26-6-2017 07:04 發表
聽君一席話,知你冇讀書。
真正的航天火箭技術是由一個美國人羅伯特·哈金斯·戈達德(英語:Robert Hutchings Goddard)所開發。
1912年,羅伯特·戈達德,在威爾斯早期工作的啟發下,開始了一系列的火箭研究,包 ...
師兄你又講得太複雜啦
By wiki:
Point A
羅伯特·哈金斯·戈達德(英語:Robert Hutchings Goddard,1882年10月5日-1945年8月10日),美國教授、物理學家和發明家,液體火箭的發明者。他於1926年3月16日發射了人類歷史上第一枚液體燃料火箭

Point B
他被認為是現代火箭理論的奠基人之一[5][6][7]。他是歷史上第一個理解到導彈和太空旅行的潛在科學可能性,也實現火箭設計及建造的人

咁不如話V2係抄美佬啦…
603 技術實驗中隊

引用:
原帖由 Lolanto 於 26-6-2017 13:44 發表

基本上天下文章一大抄,個個科學家都係老翻達文西
令我想起單車鏈
603 技術實驗中隊

食字, del
603 技術實驗中隊

回覆 274# 的帖子

你就好啦,我所有列出的所有論點都無覆啦…
我覺得我係0
603 技術實驗中隊

引用:
原帖由 rho837 於 11-7-2017 14:06 發表

燒石化能源好! 如果大陸改用核動能! 我覺得重大鑊呀!
夏級?
603 技術實驗中隊

引用:
原帖由 48191 於 11-7-2017 19:21 發表
有趣,有趣。
其實無乜好嘈,尤其價值觀真係無可能係幾個po之間改變到

話說我屋企有個老人家,佢係東江縱隊(當年小鬼隊)佢依家都唔支持現代中共,因為佢話現在已經失去左為人民服務的宗旨。

某日其中一個熱血愛國的長輩(老人家個仔)去同去人家爭辯係中共帶領中國戰勝日本,然而老人家清楚指出當年抗戰的內容同實為國軍接受日本降書,但長輩竟覺得老人家騙佢...

所以,我都係勸師兄,只同有質素的對手辯論,而無必要同好有素質的人爭拗,因為根據我個人經驗,佢地唔夠拗就會轉移視線,無限上綱上線
603 技術實驗中隊

引用:
原帖由 48191 於 11-7-2017 20:37 發表
所以,我都係勸師兄,只同有質素的對手辯論,而無必要同好有素質的人爭拗,因為根據我個人經驗,佢地唔夠拗就會轉移視線,無限上綱上線
咁得意?
質素素質,各自表述
603 技術實驗中隊

引用:
原帖由 48191 於 11-7-2017 21:05 發表
其實亦都預咗,但是你要明白,這並不是立場、價值觀、勝負的問題。真正的核心問題在於真、假。
其實孰真孰假唔緊要,最緊要係你要明白講就無敵,做就見真章
借用一例,巴鐵-之前夠講到天上有啦…

最後,就係上網都係求開心,無必要為三唔識七的犧牲咁多腦細胞

603 技術實驗中隊

30 12
發新話題