發新話題

新加坡前線警察會以半自動手槍取代轉輪手槍

“海峽時報”得知,「中歐9毫米手槍」經過現場測試,會是前線人員的新型火器之一。...…呢句廢話甚有技巧!

左輪的缺點之一係不能氣密(少部份例外,有30%能量消耗於輪瓜和槍管間.

不能用消聲器(因為不氣密).不過彈殻留於輪瓜中,亦有隐藏槍支身份的好處.

另外,同軸性低,較半自動槍更易出現子彈留膛甚至炸膛.

軍隊少採用是因為載彈少.裝填慢.相同重量下,彈數少等等.
DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

乜左輪真係裝唔到滅聲咩?
蘇聯好似有一枝喎

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 8-7-2017 18:13 發表
“海峽時報”得知,「中歐9毫米手槍」經過現場測試,會是前線人員的新型火器之一。...…呢句廢話甚有技巧!

左輪的缺點之一係不能氣密(少部份例外,有30%能量消耗於輪瓜和槍管間.

不能用消聲器(因為不氣密) ...
我諗左輪彈量就真係少左d唔夠用, 其實唔可以改良增加載彈量?
類似咁

引用:
原帖由 051039 於 8-7-2017 21:46 發表
乜左輪真係裝唔到滅聲咩?
蘇聯好似有一枝喎
所以我以前點解討厭你而X你XX,你除左三番四次寸寸貢就係無料到,今次仲加埋沒有看清楚:

我之前吾答你乜野,就是不和討厭的人有任何交流,不代表無盡的容忍.

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

引用:
原帖由 gainax 於 9-7-2017 02:37 發表

我諗左輪彈量就真係少左d唔夠用, 其實唔可以改良增加載彈量?
類似咁
口徑要縮少又吾掂...

所以我覺得新一代左輪,這一支最好:

《河湟有感》司空圖

1 個讚好! TOP

《河湟有感》司空圖

個人認為警轉用半自動係好,比左輪更多彈
但左輪仍有佢既價值同市場
https://youtu.be/gk-524ef2ck?t=4m27s

佢地真係有咁大威脅?

香港就算了,新加坡應該無乜同人有牙齒印,應該未需要轉住吧?

香港前線警察唔知係咪對槍械認識唔深定太過自信,所以耐不耐支左輪走
享受期待  珍惜擁有.

香港前線警察唔知係咪對槍械認識唔深定太過自信,所以耐不耐支左輪走火?
如果換晒半自動曲尺,會唔會上埋膛都唔知就去行B!
享受期待  珍惜擁有.

新加坡D軍隊都係用自己設計野,今次又會用外國貨,咁好ga Thx for sharing

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 2017-7-9 11:31 發表

口徑要縮少又吾掂...

所以我覺得新一代左輪,這一支最好:
進化到盡頭, 劍齒虎一般的feel...

...but i like it

引用:
原帖由 mkmonkey 於 2017-7-9 12:19 發表
佢地真係有咁大威脅?

香港就算了,新加坡應該無乜同人有牙齒印,應該未需要轉住吧?
拆舊要淘汰

或者為應付恐襲威脅昇級都o吾奇

題外話, 坡仔大部分當過兵, 轉曲尺訓練成本應該不用激增?

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 8-7-2017 18:13 發表

不能用消聲器(因為不氣密) ...
哩支唔知乜左輪將優點缺點都強化左
打機先知有咁既槍存在

附件

9-7-2017 14:58

引用:
原帖由 ayaka 於 9-7-2017 12:01 發表
個人認為警轉用半自動係好,比左輪更多彈
但左輪仍有佢既價值同市場
https://youtu.be/gk-524ef2ck?t=4m27s
治安好ge城市 左輪一扣就得 jam彈扣多下就得 訓練容易  
治安差ge 平民可以有槍 唔見得多幾飛有幾大優勢

發新話題