發新話題

4議員DQ案明午3時開庭宣判

引用:
原帖由 pbay 於 17-7-2017 16:57 發表
其實大陸都唔錯呀, 仲有水彈槍玩,
一國一制之後, 就可以嚴格按照國家法規, 擁護水彈槍了.
o甘即係點?
打算永遠君君子子用把口想當年多美好,
用把口抽水當反共?
用把口怨天怨地呻完再呻埋當造福社會?

冇計啦! 香港個場以經俾大陸進注玩哂啦! 如有任何再改重的話, 睇來要等第三次世界大戰粒...

呢班人! 知霜底! 底DQ!

引用:
原帖由 loveless 於 17-7-2017 15:39 發表
不如快D去革命.
快快趣趣見真章,
唔好再誤導下一代.
香港人多是貪生怕死之輩,
何來革命? 去麵檔夾麵就得!
大人物在桌上用餐, 有錢人吃掉在碟邊的餅碎,
攀附權勢的小人物是桌下期待分到一塊肉的狗,
而市民只是待宰的羊, 早晚變成盤中餐.
A complete circle, that is
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

引用:
原帖由 JBL 於 17-7-2017 17:01 發表

大哥,依家係2017,回歸左喇!
你貼張97年前既誓詞黎托咩.......?
過晒氣囉港英餘葉.......

依家香港立法會誓詞係咁
我謹此宣誓:本人就任中華人民共和國香港特別行政區立法會議員,定當擁護《中華人民 ...
就係俾你比較返 :
97前打正牌英國殖民地, 香港人尚且不用效忠英國;
97後聲稱港人治港, 但要逼香港效忠中國(基本法無寫)

50年不變, 牙齒當金洗

引用:
原帖由 pbay 於 17-7-2017 17:20 發表

就係俾你比較返 :
97前打正牌英國殖民地, 香港人尚且不用效忠英國;
97後聲稱港人治港, 但要逼香港效忠中國(基本法無寫)

50年不變, 牙齒當金洗
算吧啦,中英聯合聲明都已經唔存在,師兄不如留返啖氣暖肚
BTW,有種邏輯叫做中國式邏輯,同commom sence是不能並存的

1 個讚好! TOP

引用:
原帖由 loveless 於 17-7-2017 16:51 發表
我屋企由1880s巳移居香港,
自己亦響英屬香港出世,
響外國住左十幾年,
始終冇選擇其他國籍,
至今只持有香港護照.
所以,
小弟應該勉強夠資格話自己係o個香港人.

而作為一個香港人,
我想有番D寧靜既空間.
...
你呢個諗法真係不敢苟同

一路唔發聲只會比人食住上
到有朝一日冇哂自由ge時候已經太遲啦

你可以選擇唔發聲
但係如果認同而家已經愈來愈冇自由
又唔比人抗爭發聲
咁就真係祝你好運啦

1 個讚好! TOP

支持嘅,喺街見到啲DQ議員咪捐錢畀佢囉。
唔支持嘅,喺街見到啲DQ已完咪叫佢還錢囉。
自由社會。
---
我對自由要求好簡單,有得做漫畫伸手黨就得。
日日有漢化更新漫畫睇就得,晚晚有得追漢化輕小說就滿足。

尼几年香港人自己不知不覺墮入政治纷爭中,甚麼泛黄,泛藍,已經很累,大家停止討論,上黎吹吹大家嗜好,免傷和氣。

引用:
原帖由 loveless 於 17-7-2017 17:09 發表

o甘即係點?
打算永遠君君子子用把口想當年多美好,
用把口抽水當反共?
用把口怨天怨地呻完再呻埋當造福社會?
無, 只係提返你, 做香港人有D制度要堅守. 香港有香港自己既路線, 無得跟人.
有D北方行事方式, 反對佢, 頂住佢入侵, 係為左你自己日後好.
正如大家都係受惠兩制先至有氣槍玩.

所以我唔明玩開氣槍既人, 點解諗唔通呢點.

個個依家都唔理, 唔呻,
到時一國一制你改玩水彈槍個陣, 希望你唔好呻,
人大釋法追溯返去1997.7.1香港人玩氣槍等於犯法, 你都唔好呻.

食字 Delete

話時話,
大陸呢期大量下架外國劇種, 打壓字幕組, 對動畫迷影響好似都幾大?

引用:
原帖由 JBL 於 17-7-2017 17:45 發表

上面紅字答左你,全世界都係咁...
50年不變係指生活方式,老鄧講到明,馬照跑,舞照跳,依家都無變喎...?唔係你以為係點不變?
法例點可能50年不變?如果得,咁仲要立法會黎托牙師兄...?
依家回歸左既 ...
講咁耐, 就係提返你基本法無叫你效忠中國.
97前無效忠英國, 因此50年不變下, 都不用效忠中國.
好難明咩?

違憲去逼香港人效忠中國, 要香港事事直接跟大陸一套,
代表你要跟從大陸相關法規, 包括改玩水彈槍,
你真係Ok ?

睇咗咁多,唯有希望嗰啲既得利益者同真係覺得大陸無問題嘅愛國人仕,如果他朝有日身受其害時,到時都能夠保持呢一顆愛國之心啦。

3 個讚好! TOP

發新話題