發新話題

4議員DQ案明午3時開庭宣判

究竟依家D人開聲同傳媒講野之前, 有冇至少同 think tank商量一下?

不如快D去革命.
快快趣趣見真章,
唔好再誤導下一代.

又世界大戰
不如快D去革命,
快快趣趣見真章,
唔好再誤導下一代....

我屋企由1880s巳移居香港,
自己亦響英屬香港出世,
響外國住左十幾年,
始終冇選擇其他國籍,
至今只持有香港護照.
所以,
小弟應該勉強夠資格話自己係o個香港人.

而作為一個香港人,
我想有番D寧靜既空間.
日嘈夜嘈又無建設性,
越嘈, 越失去自由, 越被人漁肉.
為反而反都唔知做乜Q.

反正睇中國乜都唔順眼,
o甘不如快D去革命,
快快趣趣見真章.

1 個讚好! TOP

引用:
原帖由 pbay 於 17-7-2017 16:57 發表
其實大陸都唔錯呀, 仲有水彈槍玩,
一國一制之後, 就可以嚴格按照國家法規, 擁護水彈槍了.
o甘即係點?
打算永遠君君子子用把口想當年多美好,
用把口抽水當反共?
用把口怨天怨地呻完再呻埋當造福社會?

引用:
原帖由 pbay 於 17-7-2017 17:57 發表

講咁耐, 就係提返你基本法無叫你效忠中國.
97前無效忠英國, 因此50年不變下, 都不用效忠中國.
好難明咩?

違憲去逼香港人效忠中國, 要香港事事直接跟大陸一套,
代表你要跟從大陸相關法規, 包括改玩水彈槍,  ...
民選議員拒絕按照立法機構原定誓詞宣誓就職,
香港發生過一次,
就是港英年代以立法局教育界功能組別當選的司徒華,
司徒華寧願不做議員, 也不肯在就職時宣誓效忠英女皇.
時為1985年.

時代會變,
規矩會變,
價值觀會變,
最理想係大家都可以客觀面對歷史,
盡量唔好輸打贏要、龍門任搬.

引用:
原帖由 pbay 於 17-7-2017 18:09 發表

堅持返97前中間路線咪幾好,
唔親中, 唔親英, 唔親美,
但又容許佢地響香港公平咁玩.

以前各勢力平衡果陣, 香港最安定繁榮. 任何一邊獨大都唔好.
師兄呢番說話小弟很同意也很希望如是
所以面對尚有好多問題既中國, 我個人唔主張冇建設性又危險既所謂反抗.
人需要有希望才能活得好.
太極端或太一面倒的思想所帶來的希望, 不論係挻中或反中, 都係扭曲o左一個正常未來既發展.

引用:
原帖由 type38 於 18-7-2017 01:08 發表
講起報紙,其實有邊份先值得睇 ? 得返日月報先中立可信??
有時睇毒果其實係貪佢圖多過字
都市瞓街個段時期,明報偏激偏頗到嚇左我一跳
期望報章中立好似已冇乜意思,
由多年前蘋果日報的成功開始,
整個報業操守同標準都徹底改革/改變左。

發新話題