30 12
發新話題

4議員DQ案明午3時開庭宣判

引用:
原帖由 JBL 於 17-7-2017 16:08 發表

咁又點?有乜問題?告佢叛國?奧巴馬個細佬夠長住深圳,入埋中國籍,你又唔講下既...?
仲有,全世界主權國家既議員甚至法官就任都要宣誓效忠主權國,你竟然話香港議員咁做有問題,我o咀.......
美國咁腐敗, 佢個腐敗總統有貪污兄弟走去敵國又真係唔奇既.

香港基本法就正正係無寫到效忠中國, 原因前面已經講左.
呢個真係漏洞黎, 快D修改做一國一制啦.

引用:
原帖由 loveless 於 17-7-2017 16:27 發表
又世界大戰
不如快D去革命,
快快趣趣見真章,
唔好再誤導下一代....
支持快D一國一制,
快快趣趣見真章

引用:
原帖由 JBL 於 17-7-2017 16:32 發表

咦....我地講緊政制同議員QO問題喎師兄?
點解你會上網上線扯左去毒奶粉同空氣度既?
咁日本移福射食品同核廢水為害世界喇,你唔講?
美國夠有槍擊案喇,你唔講?
唔夠人講就轉移視線轉講大陸d衰野發曵,全世界 ...
日本美國一直都貪污腐敗架啦, 我認同喎
不過人地唔似某強國咁強大, 國情唔同麻, 美日呢啲弱國貪污當然要慢慢處理,
香港經濟唔好, 鉛水, 東江水污染果D少事唔好理住啦,
正如日本果D福射食品同核廢水都唔係呢一代可以搞得掂, 你要俾多啲時間呢啲腐敗落後國家

引用:
原帖由 JBL 於 17-7-2017 16:36 發表

人地個兄弟貪污?
小弟見識小,未聽過此說,
求師兄拿出証據,謝謝......
我批評美國, 同你同一陣線又唔啱?
美國D罪證好似你認識多D bor.

引用:
原帖由 JBL 於 17-7-2017 16:42 發表

但係你老哥比Dave兄駁到詞窮理屈喎!
叫我點信你既論點...?
佢老哥都無出聲啦, 貼多次你睇

其實大陸都唔錯呀, 仲有水彈槍玩,
一國一制之後, 就可以嚴格按照國家法規, 擁護水彈槍了.

引用:
原帖由 JBL 於 17-7-2017 17:01 發表

大哥,依家係2017,回歸左喇!
你貼張97年前既誓詞黎托咩.......?
過晒氣囉港英餘葉.......

依家香港立法會誓詞係咁
我謹此宣誓:本人就任中華人民共和國香港特別行政區立法會議員,定當擁護《中華人民 ...
就係俾你比較返 :
97前打正牌英國殖民地, 香港人尚且不用效忠英國;
97後聲稱港人治港, 但要逼香港效忠中國(基本法無寫)

50年不變, 牙齒當金洗

引用:
原帖由 loveless 於 17-7-2017 17:09 發表

o甘即係點?
打算永遠君君子子用把口想當年多美好,
用把口抽水當反共?
用把口怨天怨地呻完再呻埋當造福社會?
無, 只係提返你, 做香港人有D制度要堅守. 香港有香港自己既路線, 無得跟人.
有D北方行事方式, 反對佢, 頂住佢入侵, 係為左你自己日後好.
正如大家都係受惠兩制先至有氣槍玩.

所以我唔明玩開氣槍既人, 點解諗唔通呢點.

個個依家都唔理, 唔呻,
到時一國一制你改玩水彈槍個陣, 希望你唔好呻,
人大釋法追溯返去1997.7.1香港人玩氣槍等於犯法, 你都唔好呻.

食字 Delete

話時話,
大陸呢期大量下架外國劇種, 打壓字幕組, 對動畫迷影響好似都幾大?

引用:
原帖由 JBL 於 17-7-2017 17:45 發表

上面紅字答左你,全世界都係咁...
50年不變係指生活方式,老鄧講到明,馬照跑,舞照跳,依家都無變喎...?唔係你以為係點不變?
法例點可能50年不變?如果得,咁仲要立法會黎托牙師兄...?
依家回歸左既 ...
講咁耐, 就係提返你基本法無叫你效忠中國.
97前無效忠英國, 因此50年不變下, 都不用效忠中國.
好難明咩?

違憲去逼香港人效忠中國, 要香港事事直接跟大陸一套,
代表你要跟從大陸相關法規, 包括改玩水彈槍,
你真係Ok ?

引用:
原帖由 hang2 於 17-7-2017 17:39 發表
尼几年香港人自己不知不覺墮入政治纷爭中,甚麼泛黄,泛藍,已經很累,大家停止討論,上黎吹吹大家嗜好,免傷和氣。
其實照搬大陸一套來港, 正正會影響到玩氣槍呢種嗜好

引用:
原帖由 Lolanto 於 17-7-2017 18:05 發表
遊戲規則轉左做2.0啦,仲搬返舊史遊戲規則1.1有乜用吖?一係反檯後自己做莊。不過世界各地近年情況所見,反左檯會時光倒流50年,唔好講民主自決,就連基本生活溫飽都無保証,大家想個社會點?
堅持返97前中間路線咪幾好,
唔親中, 唔親英, 唔親美,
但又容許佢地響香港公平咁玩.

以前各勢力平衡果陣, 香港最安定繁榮. 任何一邊獨大都唔好.

引用:
原帖由 Dave 於 18-7-2017 10:58 發表
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E ... B%E4%BA%8B%E4%BB%B6

但如不怕政治不正確,可以想想如果當日學生團體勝利,中共倒台,今天會如何?
歷史無如果, 不過從89年客觀社會因素睇, 中國當時人心未腐敗, 若當時開始行民主, 共和, 廉政,
應該社會未必如今天扭曲發展, 可能今日已經超英超美, 萬民來朝.
香港自然亦人心回歸, 唔洗搞到今日咁....  

可惜依家中國近乎道德淪喪(亡天下), 就算佢明天行民主亦無補於事, 只會係"多數人的暴政".
只能講最佳時機已過.

引用:
原帖由 Dave 於 18-7-2017 14:44 發表

無如果...你口中的理想中國也可能不會實現,也可能比當日更衰,不知道。
但聖經有云 :「凡一國自相紛爭,就成為荒場;凡一家自相紛爭,就必敗落。」
是許多國家的寫照。雖然一黨可能許多人不喜歡,但確實他維 ...
你講一孩政策引致大陸人無家教既問題, 我係好同意.

細個時寵壞左, 大個出到社會以為個個要就佢, 言行自然粗獷乖張, 欠同理心.
細個已習慣欺壓弱小, 虐待小動物; 大個就自然打壓窮人, 少數族裔, 異見人仕.
加上所謂愛國教育, 用愛國名義打砸燒搶都無罪, 欺壓弱小無罪, 可謂對道德崩潰火上加油....

呢類人日後掌權, 一定欺壓別國, 強逼外國要跟佢講普通話, 用簡體 , 經濟殖民, 以至變成侵略者.
現在大陸向外欺壓別國這種趨勢已日漸明顯.

單單推動民主並不能改變大陸這種趨勢,
積重難返, 我乜不肯定可以怎樣做,
或者只有根本地改變教育方針, 用正體字(美感教育), 尊重方言, 尊重少數, 尊重不同意見,
加上重新推行傳統文化政策, 人人都琴棋書畫, 溫良恭儉讓, 由氣質上完全改造, 才會有效果.

30 12
發新話題