23 12
發新話題

[Marui] hi capa/ 1911 補品飛機長短問題

hi capa/ 1911 補品飛機長短問題

最緊支hi capa 打爆左隻原裝飛機, 諗住買d補品飛機試下啦

點知就發現左一個奇怪既現象

上圖飛機由左至由: marui, sd, 吉打

我發現大家既長度都同marui 有少少出入,

sd 係做短左既, 所以條slide 裝番果陣會凸左出出面小小(因為我full dust cover 所以好礙眼)

至於吉打, 因為佢做長左小小...

用原裝果隻飛機, 滑套同中身就岩岩齊頭既

所以想問下各位師兄, 知唔知市面既補品飛機入面, 有邊隻係耐用度高, 兼且最接近marui 數

你地可能會問, 點解唔搵番marui...我果隻10匣都冇就爆左

謝謝

我生得聰明得罪你咩!!!

Element 元素平靚正,已打過萬飛未爆!

原裝飛機還有一缺點是它底部是平腳的,有機會卡飛機,元素是斜腳的不會卡飛機。(用元素配套一起的拍頭一齊換密氣最好)

吉打
打左最少5年
飛機始終係消耗品 係有少少講運氣既
IPSC AA Shooter
WA Magna R-Type lover

先感激2位師兄既答覆

其實小弟想搵一隻耐用既飛機之餘, 亦都想果隻飛機既長度/數同marui 再接近d

因為只要長左/短左, 都會影響上身同中身既位置

回覆 4# 的帖子

長左 可以搵野磨短
Hi下Hi下咁慢慢磨
但短左就冇野做到
咁諗會比較簡單

引用:
原帖由 oliver1997 於 23-7-2017 22:29 發表
長左 可以搵野磨短
Hi下Hi下咁慢慢磨
但短左就冇野做到
咁諗會比較簡單
聽完師兄一番說話諗到d土炮野

所以就搵左做長左既吉打開刀

圍住飛機尾cut 左咁多到

終於都齊番頭

回覆 6# 的帖子

幾好吖
試一試冇損失

引用:
原帖由 oliver1997 於 23-7-2017 22:55 發表
幾好吖
試一試冇損失
冇錯, 遲d打爛左先再算

另外想分享另一樣土炮既hammer protector

話說hi capa 一開槍果陣, 通常hammer 會撞到滑架先, 之後再比飛機座壓落去, 所以滑架會出現傷痕

有見及此, 市面上都出左d補品去防止e個情況

就係搵e舊野去保護滑架個尾....不過好可惜, 好多都冇得買啦

所以我搵左個肥肥地既o ring 放落去, 用滑架果2邊去夾實佢, 令佢blow back 果陣唔會彈走

而粒 oring 同擊鎚中間亦留番小小空位, 以免影響擊鎚既力度

就算不幸粒o ring 係 blow back 果陣移左位, 每次擊鎚都會將佢打番正

Hammer protector我有全新唔要既
你要既可以PM我
同埋正常情況下其實佢唔係protect緊滑架個尾
而係中身 拆走上身你就明

Hammer protector要飛薄少少先用到
原品一般都過厚, 會做成light strike之類的問題
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

引用:
原帖由 ~~方~~ 於 23-7-2017 21:39 發表
最緊支hi capa 打爆左隻原裝飛機, 諗住買d補品飛機試下啦

點知就發現左一個奇怪既現象

上圖飛機由左至由: marui, sd, 吉打

我發現大家既長度都同marui 有少少出入,

s ...
貴:
Airsoft sergeon, 性能平均

平:
WE Marui數黑飛機總成內徑較緊,大力D, 賤過地底泥.
最平30-40蚊有一set連內件(buy from TW), 三軍都好似有唔知幾錢.
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

我們牌飛機在海陸空軍要價 8 草~~

引用:
原帖由 olw0978 於 24-7-2017 08:28 發表
我們牌飛機在海陸空軍要價 8 草~~
wa貴成倍, 但依然好L平
好抵玩, 買定4-5set旁身又不需再比錢買入面D parts
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

回覆 2# 的帖子

我用返原裝飛機,正正就係有你講呢個問題。我每次拉頭一下士拉,個飛機就會卡住。要拉多一至兩下個飛機先識彈後。我已經磨圓左飛機底會接觸彈個個置,都係冇太大改善。可能都要換過隻飛機試。

23 12
發新話題