發新話題

[Marui] hi capa/ 1911 補品飛機長短問題

hi capa/ 1911 補品飛機長短問題

最緊支hi capa 打爆左隻原裝飛機, 諗住買d補品飛機試下啦

點知就發現左一個奇怪既現象

上圖飛機由左至由: marui, sd, 吉打

我發現大家既長度都同marui 有少少出入,

sd 係做短左既, 所以條slide 裝番果陣會凸左出出面小小(因為我full dust cover 所以好礙眼)

至於吉打, 因為佢做長左小小...

用原裝果隻飛機, 滑套同中身就岩岩齊頭既

所以想問下各位師兄, 知唔知市面既補品飛機入面, 有邊隻係耐用度高, 兼且最接近marui 數

你地可能會問, 點解唔搵番marui...我果隻10匣都冇就爆左

謝謝

我生得聰明得罪你咩!!!

先感激2位師兄既答覆

其實小弟想搵一隻耐用既飛機之餘, 亦都想果隻飛機既長度/數同marui 再接近d

因為只要長左/短左, 都會影響上身同中身既位置

引用:
原帖由 oliver1997 於 23-7-2017 22:29 發表
長左 可以搵野磨短
Hi下Hi下咁慢慢磨
但短左就冇野做到
咁諗會比較簡單
聽完師兄一番說話諗到d土炮野

所以就搵左做長左既吉打開刀

圍住飛機尾cut 左咁多到

終於都齊番頭

引用:
原帖由 oliver1997 於 23-7-2017 22:55 發表
幾好吖
試一試冇損失
冇錯, 遲d打爛左先再算

另外想分享另一樣土炮既hammer protector

話說hi capa 一開槍果陣, 通常hammer 會撞到滑架先, 之後再比飛機座壓落去, 所以滑架會出現傷痕

有見及此, 市面上都出左d補品去防止e個情況

就係搵e舊野去保護滑架個尾....不過好可惜, 好多都冇得買啦

所以我搵左個肥肥地既o ring 放落去, 用滑架果2邊去夾實佢, 令佢blow back 果陣唔會彈走

而粒 oring 同擊鎚中間亦留番小小空位, 以免影響擊鎚既力度

就算不幸粒o ring 係 blow back 果陣移左位, 每次擊鎚都會將佢打番正

引用:
原帖由 horenhim 於 24-7-2017 09:58 發表

wa貴成倍, 但依然好L平
好抵玩, 買定4-5set旁身又不需再比錢買入面D parts
過幾日都買隻試下先, 買左隻gunsmithbro 出既, 60 蚊到

果隻條數同marui 好近, 不過耐唔耐用就未知

引用:
原帖由 Ang123456 於 24-7-2017 18:44 發表
SD 既,之前玩過幾隻,原來入面係橢圓形的,吹Q漲!
現在全部已用KJ紅飛機!
sd 果隻最煩係做細左, 我用full dust cover 既槍真係好樣衰

如果要整番長佢既, 可以買pdi 冬天拍頭黎用, 因為佢本身做厚左

引用:
原帖由 1392 於 24-7-2017 19:59 發表
我D hi-capa Cut 齊口
有時真係唔明點解抄都可以搞成咁

發新話題