發新話題

SILVERBACK SRS 狙擊槍簡介

引用:
原帖由 vp70usp 於 31-7-2017 23:54 發表

你試下搵條短10cm既管,又可能會係4珠最大力
至於5珠,由於2j火力氣壓不會太高,所以不利威力發揮
又錯...用0.5 珠跌火唔係因為「氣壓不高」,而係因為管長+彈重,初速低,piston 推至最前時粒彈仍未射出槍管所致,
在下支as01 同樣打1.6x~1.7j ,但0.5 豆是最大火力的輸出,你故意設定的話也可以設定一柄1J 槍出來打0.5克彈是最高火力的,
其實如果講因素何止3 樣,最基本的彈弓磅數一定是首要考慮,之後是管長,這兩點一定是行先的,之後的彈重只可說是附加增益,至於氣缸量,其實如果不是用十分長的管,其實可以不作考慮。
除非是某些槍款氣缸量特小的,例如MARUI M40,那就要多花一點功夫去提力。

師兄跳出黎話彈重可以提火,我絕不反對,但「某某因素比某某因素重要」則要給一個「X」,何況師兄自己都改口話要三方面配合,那這我也是認同的。
但改火力,素來都是彈弓同槍管行先,彈重為末,原因很簡單,你可以搵到一條好很長的管,但你搵唔到一粒0.9 克的膠珠 ( 唔好同我講鋼... ),
呢個係現實的問題,理論上如果氣缸氣量是無限,你搵條100MM 管都可以打到超哂火,你粒豆夠重就可以,但只是理論上...。
另一個問題是...用0.5 豆比你打到最高火力都好,壓點應付得到嗎?大部份原裝槍都是預了對應0.2~0.3 左右的豆,0.4 可能已經要調到MAX HOP 了,再上0.5...
換管一定可以,但改壓點不是支支槍都得,亦不一定支支改完都穩定,何以捨近求遠?

原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

素來都是彈弓同槍管行先?
彈弓我認同,管長我絕不認同
你試下入條m170落枝槍度,你就會知,如果要提力,彈重重要過管長

引用:
原帖由 Dave 於 1-8-2017 00:12 發表

又錯...用0.5 珠跌火唔係因為「氣壓不高」,而係因為管長+彈重,初速低,piston 推至最前時粒彈仍未射出槍管所致,
在下支as01 同樣打1.6x~1.7j ,但0.5 豆是最大火力的輸出。

師兄跳出黎話彈重可以提火,我 ...
在下支as01 同樣打1.6x~1.7j ,但0.5 豆是最大火力的輸出。

甘都話唔關氣壓事? 你好矛盾

引用:
原帖由 vp70usp 於 1-8-2017 00:25 發表

甘都話唔關氣壓事? 你好矛盾
如果咁都覺得矛盾,建議師兄你做多些少數據紀錄再作討論,你唔明我真是冇辦法的...

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 vp70usp 於 1-8-2017 00:23 發表
素來都是彈弓同槍管行先?
彈弓我認同,管長我絕不認同
你試下入條m170落枝槍度,你就會知,如果要提力,彈重重要過管長
那就彈重重要過管長吧,THANKS。

引用:
原帖由 Dave 於 1-8-2017 00:28 發表

如果咁都覺得矛盾,建議師兄你做多些少數據紀錄再作討論,你唔明我真是冇辦法的...
數據頭先已post,依加再post多次,之前在台灣做的

舉個例,一枝g3計,打吉打m17x 彈弓,如果比較469mm同510mm內管,得出黎既結果:
如果用0.2珠: 510管較大力
如果用0.3珠: 469管較大力
最大火力值: 0.3珠配469管
由此可見,要營造大力,一定要多方面配合,唔係一味吹長條管

回覆 20# 的帖子

我好似係第一次見Dave兄放棄
火控係自家系統?
IPSC AA Shooter
WA Magna R-Type lover

珠:全為ksc珠
管: 全為吉打6.02管
hop up:全為marui hop up搭吉打70度腸

引用:
原帖由 oliver1997 於 1-8-2017 00:32 發表
我好似係第一次見Dave兄放棄
火控係自家系統?
火控係自家系統...其實很簡單的結構,TRIGGER-> 連杆-> 尾有一個勾扣住個PISTON...沒了...

放棄?沒有...戰術脫離  
同VP 兄討論都唔係第一次,有時一D 場合... 你同佢講數據實測...佢同你講經驗...你同佢講經驗... 佢同你講感覺...所以決定放棄,等VP 兄自己慢慢玩M170 彈弓 100MM 管 +0.5 豆

DSG 雙邊齒果陣VP 兄都話可輕易用幾件SHS 野做到AEG 1.6~1.7J , 50 RPS以上...片係有...但對住天空射...測機都冇部,
之後旁邊有人拍手叫好話好勁好快...尾果粒彈追撞前面果粒啦睇唔睇到?
咁我可以點 ,信則有不信則無

結果俾咗你,你唔信,無計

引用:
原帖由 vp70usp 於 1-8-2017 00:31 發表

數據頭先已post,依加再post多次,之前在台灣做的

舉個例,一枝g3計,打吉打m17x 彈弓,如果比較469mm同510mm內管,得出黎既結果:
如果用0.2珠: 510管較大力
如果用0.3珠: 469管較大力
最大火力值: 0.3珠配4 ...
從來兩個數值係得唔出結論.. 你最低限度要測埋0.3 以上的豆先可以睇到個趨勢,如果你測到469MM 管+0.4 珠係反跌不升,又如何作出結論?
現在師兄的大題目是「提升火力,彈重比管長重要」,你既資料就必須要針對呢個題目作出多個測試,並排除其他因素的可能性,這才叫做「結論」。
即是我今天拎GP M4 落場殺左十個,明天拎MARUI M4 落場一隻都殺不到,結論就是GP M4 比MARUI M4 優勝?漏洞滿滿吧?

講番你個測試,先不說是非,
只講你個測試漏洞
1-只有兩個參數,得不出完整結論,最低限度兩條管都要測哂0.2~0.5 豆,結果必須是兩條槍管都要出現「豆愈重火力愈大」的現像方可作實。
2-0.3 珠比0.2 珠重 50%,510/469 管只長了 8%...參數比例根本不公平...最低限度你兩條管長要差番50% ( 如0.2克彈用510mm 管,0.3 豆請用340mm管 )才叫做公平。
一個不全面的測試只可得出一個不全面的結果,vp 師兄我見你都是有心玩槍之人,又肯做測試,不妨多走一步,有時不是信/不信的問題,
實驗從來唔講信字的,一係yes 一係no...

1 個讚好! TOP

引用:
原帖由 Dave 於 1-8-2017 00:34 發表

火控係自家系統...其實很簡單的結構,TRIGGER-> 連杆-> 尾有一個勾扣住個PISTON...沒了...

放棄?沒有...戰術脫離  
同VP 兄討論都唔係第一次,有時一D 場合... 你同佢講數據實測...佢同你講經驗...你同 ...
使唔使我pm返d 我枝槍過check j機既相俾你?

引用:
原帖由 Dave 於 1-8-2017 00:56 發表

從來兩個數值係得唔出結論.. 你最低限度要測埋0.3 以上的豆先可以睇到個趨勢,如果你測到469MM 管+0.4 珠係反跌不升,又如何作出結論?
現在師兄的大題目是「提升火力,彈重比管長重要」,你既資料就必須要針對 ...
你呢個說法有漏洞,340mm同510mm已經是使用不同類型氣缸

引用:
原帖由 vp70usp 於 1-8-2017 01:14 發表

使唔使我pm返d 我枝槍過check j機既相俾你?
你可以貼番去dsg 個post 度,thanks

引用:
原帖由 vp70usp 於 1-8-2017 01:23 發表

你呢個說法有漏洞,340mm同510mm已經是使用不同類型氣缸
提出「結論」的是你,如何令實驗公平地進行以得出唯一的結論是你的責任,
我只需要提出師兄你實驗的「不公平性」,至於如何做到一個公平的比肩測試,是要你動腦筋,我無責任的。
如果測試本身都十分多問題存在,又要別人「信」你的結論,那只能「信則有不信則無 ver 2.0」了...

發新話題