發新話題

[認真] 天宮一號失控

[quote]原帖由 reniless 於 21-8-2017 15:59 發表
有次同老虎行夜街見到夜空有兩三顆星特別明亮,老虎問我那幾顆星會係咩星座,我話喺光污染情況下仲見到
DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

google有個app叫星象圖.可以靠GPS實測你向邊...然後郁部電話跟住個天泥對住你望個天,就對得番你睇住既星星

係一個好浪漫既app!
DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

引用:
原帖由 reniless 於 21-8-2017 16:30 發表
可能係真星體,反正唔識天文隨口嗡。
同佢講...呢粒叫...瞧!...那星...
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 21-8-2017 17:28 發表
google有個app叫星象圖.可以靠GPS實測你向邊...然後郁部電話跟住個天泥對住你望個天,就對得番你睇住既星星

係一個好浪漫既app!
我啲科技盲唔識玩,部電話得微信、WhatsApp 、美圖秀秀,就無下載過其他嘢
美圖仲係阿囡要玩,唔係我要用到,不過美圖可拼圖唔錯都啱用。
---
我部蘋果好多功能都畀我關掉唔用,主要有打出打入,上吓網影吓相就足夠。

1 個讚好! TOP

我都係

用用o下跟本用o黎用去三幾個app

我係想玩thenewgate,不過老虎唔畀。
問原因,我又講唔出口,優妮默默守候咗五百年,等緊我。

老虎睇得出我一打機就無譜,氪金又死唔氪金又死。
畀我氪金肯定會買聖劍去新手村威,唔畀氪金就走遊戲廢人模式煲機。

引用:
原帖由 48191 於 21-8-2017 16:16 發表
咁即係會冇事?
歷史上應該大把人問過同樣問題..

上世紀前蘇聯核動力衛星Cosmos 954  
不受控重返大氣層, 最後連同核反應碎件墜落加拿大境內...

同屬前蘇聯的Salute 7 太空站,
不受控重返大氣層, 墜落亞根廷境內..

美國太空站Skylab不受控重返大氣層,
墜落澳洲境內, 撞死了一隻牛..

至於報導內 "太空站上有含劇毒、高腐蝕性物質,將對墜毀地點造成生態大災難。"
那物質是hydrazine/聯氨, 衛星使用的推進劑.
地球每年平均大概生產120,000噸這東西, 因為聚合物工業亦會用上.

2008年美國衛星不受控準備重返大氣層,
機體上就尚剩有1,000磅這東西.
美國公佈後, 乘機發射飛彈在250km高度熱氣層炸毀衛星...

o甘究竟有冇事?
相信有同冇都同樣係合理答案..

引用:
原帖由 48191 於 21-8-2017 16:16 發表
咁即係會冇事?
炒舊聞

對上一次係俄佬和平號墜落,大件咁多都無話乜

下一個到壽既如無意外係ISS⋯⋯

Cosmo 945衞星既然內有核反應爐之類的東西,冇理由會冇核污染啩?
如果在這個東西在進入中氣層時進行攔截,理論上是不是可以把目標擊得更碎而加速燒毀?
引用:
原帖由 loveless 於 21-8-2017 21:16 發表

歷史上應該大把人問過同樣問題..

上世紀前蘇聯核動力衛星Cosmos 954  
不受控重返大氣層, 最後連同核反應碎件墜落加拿大境內...

同屬前蘇聯的Salute 7 太空站,
不受控重返大氣層, 墜落亞根廷境內..

美 ...
究竟世界上還有神嗎?

回覆 27# 的帖子

核電池,當時衛星技術限制,要長時間運作,又要體積足夠俾當時運載火箭送上佢,唯有用核電池。

1 個讚好! TOP

回覆 27# 的帖子

當時既技術條件要捕捉到佢需要既條件都好難,例如當時墜落加拿大個核電池衛星,中國大陸開佐佢建立喺河北省個巨型戰略預警雷達,佔地一整個山坡,開嗰陣要專門電廠供電,而家要做同樣效能雷達可以細好多同節電得多⋯⋯攔截彈唔使講,當美蘇都係玩核攔截彈打核彈的時代

咁真係唯有希望佢今次真係燒得盡,又或者可以儘早計算到佢正確嘅墜落地點喇!
剛睇完「你的名字」,就睇到啲咁嘅新聞,其實都應哂景。
引用:
原帖由 Hamlet 於 21-8-2017 22:36 發表
當時既技術條件要捕捉到佢需要既條件都好難,例如當時墜落加拿大個核電池衛星,中國大陸開佐佢建立喺河北省個巨型戰略預警雷達,佔地一整個山坡,開嗰陣要專門電廠供電,而家要做同樣效能雷達可以細好多 ...
究竟世界上還有神嗎?

發新話題