發新話題

[認真] 天宮一號失控

天宮一號失控

http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/china/20170820/57104687
呢舗大檸樂,會唔會誇張到好似「大不列顛作戰」咁直插地球?
究竟世界上還有神嗎?

咁即係會冇事?
究竟世界上還有神嗎?

Cosmo 945衞星既然內有核反應爐之類的東西,冇理由會冇核污染啩?
如果在這個東西在進入中氣層時進行攔截,理論上是不是可以把目標擊得更碎而加速燒毀?
引用:
原帖由 loveless 於 21-8-2017 21:16 發表

歷史上應該大把人問過同樣問題..

上世紀前蘇聯核動力衛星Cosmos 954  
不受控重返大氣層, 最後連同核反應碎件墜落加拿大境內...

同屬前蘇聯的Salute 7 太空站,
不受控重返大氣層, 墜落亞根廷境內..

美 ...
究竟世界上還有神嗎?

咁真係唯有希望佢今次真係燒得盡,又或者可以儘早計算到佢正確嘅墜落地點喇!
剛睇完「你的名字」,就睇到啲咁嘅新聞,其實都應哂景。
引用:
原帖由 Hamlet 於 21-8-2017 22:36 發表
當時既技術條件要捕捉到佢需要既條件都好難,例如當時墜落加拿大個核電池衛星,中國大陸開佐佢建立喺河北省個巨型戰略預警雷達,佔地一整個山坡,開嗰陣要專門電廠供電,而家要做同樣效能雷達可以細好多 ...
究竟世界上還有神嗎?

哈,都係睇「馬沙之反擊」累事。
核子物料+大型物體+墜落地球=核之冬。呢個方程式不停在腦海中浮現。
引用:
原帖由 walther 於 21-8-2017 23:01 發表

「你的名字」嗰D係隕石,唔係衛星喎 !隕石大好多重好多。
究竟世界上還有神嗎?

亞古捷斯
引用:
原帖由 Hamlet 於 22-8-2017 13:09 發表
除佐深空探測器之外基本上地球軌道上都係太陽能的了(外太空探測飛船無法用太陽能充電)⋯⋯再講天宮一號個size未有去到你所想咁, 就算ISS落黎都冇有怕啦何況佢
究竟世界上還有神嗎?

發新話題