發新話題

又打風

https://m.youtube.com/watch?v=GhKoKtzT5uY
香港既渠道真係世界級 如果冇呢d建設
香港應該同澳門一樣

引用:
原帖由 pbay 於 25-8-2017 15:14 發表

90年代起西隧, 機鐵, 西維港兩岸大填海, 西九, 大角咀, 中上環, 西環
出海渠道變長, 排水效能下降, 果陣舊城中心區成日都浸.
上環, 西環, 旺角, 太子, 浸到上腰都試過.
後來各區挖返啲蓄洪池, 配合大力電 ...
佢有d design連泵都唔洗 用水位高低黎排水
如果年年派一萬幾千 不如拎d錢去做民生建設

引用:
原帖由 cccarlos 於 25-8-2017 16:11 發表
杏花村查實應該起多個防波提
好彩個停車場冇人 好痴線

引用:
原帖由 pbay 於 25-8-2017 17:23 發表

對, 好似港島西半山腰個條大型排洪渠, 個design勁野呀, 欄腰兜晒d山水直出大海,
一起好西上環大雨水浸問題一筆清. 當然如果引流得到返去水塘, 就更perfect啦.

如果香港年年亂咁派錢, 就無呢啲好工程 ...
倒轉黎睇 其實香港幾有錢
除左呢d實際民生建設 仲有大白象工程 之後仲有錢剩

地下水庫果個真係勁 海水倒灌都仲頂到

引用:
原帖由 gtoray 於 25-8-2017 22:37 發表

星加坡早年都派人黎香港取經
其實香港有唔少民生建設都得先一步
咸水沖廁都係

好似仲有一個風係南海?

回覆 37# 的帖子

http://m.sina.com.hk/news/article/20170827/5/48/2/第14號颱風帕卡最新消息-前有天鴿後有珊瑚素質三連-7840397.html
可能中左fake news

引用:
原帖由 sealsman 於 27-8-2017 19:20 發表

真?
【今年第15號颱風珊瑚即將生成! 】位於關島東北方向海域熱帶低壓99W逐漸整合形態好轉,日本氣象廳已於今天下午發出烈風警告(GW),提示今年第15號颱風珊瑚即將生成。由於是季風低壓,未來的珊瑚將會是個非 ...
好似得一個媒體講 唔多肯定

我都覺得奇怪 search了一下 只得一兩個source
三連發的話 應該會係大新聞
sorry for fake news

引用:
原帖由 pbay 於 28-8-2017 14:37 發表

識果個反而DQ咗, 唔識買廁紙果啲就掌權,
這就是香港
識晒所有有關民生既專業係無可能
但有冇心/能力分析了解先係問題
離地到廁紙都唔識買 民生?食得ga?
的確7仔有時有廁紙賣 但可能只係私舖自己入貨

發新話題