21 12
發新話題

[Marui] 馬記 1911A1 力量不穩定

馬記 1911A1 力量不穩定

小弟枝 Marui 1911A1,但最近發覺力量很不穩定︰原裝新匣即使入滿 top gas,但射頭一兩槍力量特別弱(試過射出第一飛之後 blow 唔起,要自己再上膛)!射到第三四槍或之後就,能量就比較穩定。有無師兄知道個中原因,會唔會更換部份 parts 之後可以改善?

爆飛機?

天氣熱咗,頭幾槍hammer唔夠力扑開valve

夏天入 gas 叉氣時間不宜太長

又或者換一隻匣情況如何?

我有枝Marui XDM都係咁
係咪要換硬些小hammer彈弓 ?

回覆 5# 的帖子

建議先行找出問題根原再找對策, 請問:

1. 有沒有換不同氣的情況?
2. 換彈匣的情況?
3. 換晚上氣溫比較低的情況?

PS: 我自己不論什麼手槍都不傾向改 hammer spring

一般馬記gbb設計只預你打134a低壓力,夏天叉topgas有機會唔夠力打開嘩佬,唔夠供氣所以前幾飛煲唔響, 可以試下比平時叉少3份一氣睇睇有冇改善, 因換左加硬hammer彈弓會增加零件負荷,同埋返叉幾輪氣或冬天打凍左隻夾再用加彈硬弓會減弱氣化性能, 唔想煩用原裝膠滑架其實可以用低壓一d既gas唔叉滿應該ok。。
以上假設係支槍冇爛野冇自動弱化hammer彈弓

我發現我支HI-CAPA 一樣有E個問題, 其實要解決好簡單的...係擊鎚彈弓下面墊d 細細隻既介子/膠之類既野...用作係增加擊鎚彈弓既力度(少少少少少就得)

我生得聰明得罪你咩!!!

引用:
原帖由 olw0978 於 29-8-2017 20:25 發表
建議先行找出問題根原再找對策, 請問:

1. 有沒有換不同氣的情況?
2. 換彈匣的情況?
3. 換晚上氣溫比較低的情況?

PS: 我自己不論什麼手槍都不傾向改 hammer spring
1. 未有機會試
2. 冇改善

引用:
原帖由 tf141 於 29-8-2017 20:04 發表
我有枝Marui XDM都係咁
係咪要換硬些小hammer彈弓 ?
整過MARUI XDM,係一定要換HAMMER SPRING,原裝基本上敲不開TOPGAS 匣。

PS. 換134A ,或者TOPGAS 入丁屎咁多氣入去,係可以正常敲開的,簡而言之就是VALVE 阻力大,HAMMER 敲擊力細。

原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 Dave 於 30-8-2017 02:11 發表

整過MARUI XDM,係一定要換HAMMER SPRING,原裝基本上敲不開TOPGAS 匣。

PS. 換134A ,或者TOPGAS 入丁屎咁多氣入去,係可以正常敲開的,簡而言之就是VALVE 阻力大,HAMMER 敲擊力細。
原來係咁,因為我兩枝XDM都係收番嚟,Nova果枝得,SD果枝唔得
唔知係咪Nova果枝既上一手換咗hammer spring

引用:
原帖由 tf141 於 30-8-2017 12:39 發表

原來係咁,因為我兩枝XDM都係收番嚟,Nova果枝得,SD果枝唔得
當時是用一柄全新MARUI XDM 作測試,134A 順順打,
TOPGAS 幾乎打不響,但如果叉0.5 秒 十分少量TOPGAS 入去又打得響...
說到底就是HAMMER 不夠力。始終XDM 行的是圓圈型彈弓,力量總不及HI CAPA 那些直線彈弓。
之後我那柄也改了NOVA 套件... 執到P...
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 tf141 於 30-8-2017 12:39 發表

換WE彈弓,試左即刻精神曬
別人笑我太瘋癲 我笑他人看不穿

引用:
原帖由 Dave 於 30-8-2017 15:53 發表

當時是用一柄全新MARUI XDM 作測試,134A 順順打,
TOPGAS 幾乎打不響,但如果叉0.5 秒 十分少量TOPGAS 入去又打得響...
說到底就是HAMMER 不夠力。始終XDM 行的是圓圈型彈弓,力量總不及HI CAPA 那些直線彈弓 ...
我果枝又冇咁嚴重,係頭兩三鎗blow得一半,之後都ok,可能而家天氣都仲熱

引用:
原帖由 jacko 於 30-8-2017 15:59 發表

換WE彈弓,試左即刻精神曬
遲d試下,多謝教路

21 12
發新話題