發新話題

[Marui] 馬記 1911A1 力量不穩定

我有枝Marui XDM都係咁
係咪要換硬些小hammer彈弓 ?

引用:
原帖由 olw0978 於 29-8-2017 20:25 發表
建議先行找出問題根原再找對策, 請問:

1. 有沒有換不同氣的情況?
2. 換彈匣的情況?
3. 換晚上氣溫比較低的情況?

PS: 我自己不論什麼手槍都不傾向改 hammer spring
1. 未有機會試
2. 冇改善

引用:
原帖由 Dave 於 30-8-2017 02:11 發表

整過MARUI XDM,係一定要換HAMMER SPRING,原裝基本上敲不開TOPGAS 匣。

PS. 換134A ,或者TOPGAS 入丁屎咁多氣入去,係可以正常敲開的,簡而言之就是VALVE 阻力大,HAMMER 敲擊力細。
原來係咁,因為我兩枝XDM都係收番嚟,Nova果枝得,SD果枝唔得
唔知係咪Nova果枝既上一手換咗hammer spring

引用:
原帖由 Dave 於 30-8-2017 15:53 發表

當時是用一柄全新MARUI XDM 作測試,134A 順順打,
TOPGAS 幾乎打不響,但如果叉0.5 秒 十分少量TOPGAS 入去又打得響...
說到底就是HAMMER 不夠力。始終XDM 行的是圓圈型彈弓,力量總不及HI CAPA 那些直線彈弓 ...
我果枝又冇咁嚴重,係頭兩三鎗blow得一半,之後都ok,可能而家天氣都仲熱

引用:
原帖由 jacko 於 30-8-2017 15:59 發表

換WE彈弓,試左即刻精神曬
遲d試下,多謝教路

引用:
原帖由 48191 於 30-8-2017 19:44 發表
其實Hi Capa/ M1911A1呢個問題都算嚴重,G17就真係響夏天好多時都打唔郁。但係一換150% Hammer Spring 同換Zero Hammer,即刻冇事。  
我其他鎗包括1911、Glock、Hi-Capa又暫時冇呢個問題喎

引用:
原帖由 48191 於 31-8-2017 07:37 發表
可能你手尾好啫。我有朋友試過Hammer up,跟住就咁收番埋支槍個幾月.....一拎番出嚟,先發覺條Hammer彈弓柴咗。
我d鎗從來唔落油唔做保養......不過長時間hammer up就一定唔會

發新話題