發新話題

【氣槍狂徒】警地氈式搜公園 撿逾10粒痰罐仔子彈

槍 ah...
they all look the same to me lah,
they all shoot things yes?

引用:
原帖由 gainax 於 19-9-2017 16:52 發表

老實講如果限制(例如登記購買)非圓珠彈頭既鋼彈(例如今次個d)限制市面流通性係讚成的,因呢類係設計打獵打把用,危險性同改造性係高出其他圓珠彈好多,係香港唔比打獵之下冇用武之地,至於一刀切就咪了,大家都知大眾冇 ...
最簡單可能係最好
<2J 苟且偷生
>2J 落閘放狗
改到支Nerf 過2J, 我話之你4歲, 落閘.

引用:
原帖由 ++朗++ 於 20-9-2017 12:24 發表
講開法例
其實我覺得香港對氣槍ge例都係未夠清楚

實際D咁舉例
情景1: 我存放枝0.9J ge槍同時亦有條有能力令枝槍過火ge彈弓
咁算唔算違法呢

情景2: 我存放枝用0.20豆打1.9J ge槍, 但係市面上係有0.40豆賣
咁 ...
睇你人品..
人地明明只想收工返屋企食冰皮月餅...
你要清清楚楚,
人地唯有陪你玩, 大家鬥長命...

o虛..

"Justice is the law.
And the law is man's feeble attempt to lay down the principles of decency. "

~The Bonfire of Vanities

關鍵字: feeble

引用:
原帖由 ++朗++ 於 20-9-2017 13:55 發表

我只可以話法例太概括咁提及
作為小市民
我只係想安全咁玩槍
唔想誤入圈套

事實上有太多例子都有爭議空間
我唔熟法例
唔知係唔係條條都係咁
若要擔心,
買槍時當然可以要求店舖確認支槍合符本地法例要求.
之後若要自行改槍,
那是個人自由, 同時亦有相對個人責任.
改槍小市民大可以選擇去買個測速機.
明明很簡單的事講到o甘複雜,
自已若不做,
那出事時唯有靠政府同你做.

引用:
原帖由 ++朗++ 於 20-9-2017 15:06 發表

日本就係清楚講明係用0.20g之下測唔可以過1J
咁咪清楚哂囉
好大程度上值得lobby 呀

引用:
原帖由 ++朗++ 於 20-9-2017 15:17 發表

就以APS 870為例
台灣就定義為真槍
咁我持有咪即係無牌管有槍械?
我相信出事之前冇人諗過呢枝有問題掛
呢啲咪我講
香港係香港
台灣係台灣
我有CAM870 第一代
在香港, 佢合法賣, 我合法買.

年前Tanaka Cyeasoria 左輪響日本被禁,
Yoshimoto Tanaka先生被封舖扣查,
唔通香港合法入口又有事乎.
如此類推,
保加利亞24J以下氣槍自由合法
瑞士買獵槍牌都唔洗
洪都拉斯黑市槍同合法槍一齊賣,
唔通我又應用在香港...

引用:
原帖由 derp 於 21-9-2017 02:31 發表
咦, 睇黎大家又係講返槍王裡面個問題 -- 如果執法部門夾硬要用一D 重D 既珠黎去測, 過J 點算呢個問題. 我又GUT 出黎睇下能唔能夠解答到呢個問題先:

其實大家如果睇返關於第238 章"槍械"釋義既案例, 真係唔多, 而亦 ...
回到起點loop

所以悲觀既大可繼續悲觀,
平常心既又可以繼續平常活下去,
天生太樂觀既亦可以繼續嘻嘻....

近期的確見到一種有計劃既lobbying,
不過呢D野...開天殺價落地還錢,
個人好似見唔到禁乜禁物既agenda 或sheer will,
但從big data大趨勢, 隱約見到實名登記...

發新話題