發新話題

【氣槍狂徒】警地氈式搜公園 撿逾10粒痰罐仔子彈

好煩,又出錯字。。。Delete....

Happy shooting!

超齡GAME友/適齡鎗人一個
工作:20年專業舞台EVENT LIVE SHOW 製作導演、監製,廣告、MTV、宣傳片(VIDEO及PHOTO)攝影製作人。

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 19-9-2017 21:20 發表

咁又真係未聽過.雖說坦克都係滑膛炮.不過槍無線膛,力同準確度都會差好多.咁就少好多購買的動機了.

其實2J的法律對所有槍都有效.但係禁止來復管,係阻止店家走法律“啦"的一個方法.要不就禁金屬彈頭了.

我覺 ...
唔關事,這只是玩玩具槍的人一廂情願的“儍想法“完全不合乎法律原則。。因為睇玻璃窗的傷口,用強力的橡皮彈叉射工業鋼珠已經可以輕易做成,唔一定要什麼Air Gun,更枉論什麼萊福線管、什麼彈頭,(因大家所有所謂的"彈頭"都只是“玩鎗人”自己定義及玩具生產商的定性,而在並非”火器”的大前提下,在法律面前我們所謂的”什麼彈”也只是一粒“投射物”,亦完全跟“彈药”扯不上任何關係,而绝大部份的Airgun萊福線管因為根本不能用在“火器上”發射真子彈,故在法律面前只是金属管一枝,所以根本亦不可能禁止。。。!),試想想,橡皮彈叉同工業鋼珠是否仲更加容易買到過AIR GUN?就算好似大陸咁禁曬所有槍型物體,要手痕及挑戰法律的人一樣有辦法!
所以要禁止的是一切的違法行為,而非甚麽工具、什麼鎗(超過2J火力例外。。)

工作:20年專業舞台EVENT LIVE SHOW 製作導演、監製,廣告、MTV、宣傳片(VIDEO及PHOTO)攝影製作人。

1 個讚好! TOP

再者:香港政府一向不會大力提倡市民玩氣鎗(不論你AIRGUN還是AIRSOFT),又點會在這方面專登立法去分野呢?
總之:過2J就犯法、用火器就犯法、刑事毁壞就犯法、傷人十七、傷人十九、恐嚇、引起恐慌、公共地方行為不檢又犯法,理得你什麼鎗、什麼彈。。。(甚至不是鎗型物体也好)刑事毁壞就一樣照拉,其他的因素完全不關事,法律精神就是這樣。。That's all.....

Happy Shooting!

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 19-9-2017 23:25 發表

過2J就犯法咁係簡單,只有執法同罰則輕重的問題

而來福管,可以在附件中列明受管制.

--------
在下都係吹水搵野講,因為講乜都無實際作用
只是軍醫一向唔覺得香港政府會立D咁既例,一刀切禁玩鎗或者有D可能....

HAPPY SHOOTING!

1 個讚好! TOP

也有所謂“誤入圈套”的,深資如軍醫也試過中伏,以前試過買枝講到明香港火力AIR GUN,點知返到去試有2.2!要浪費時間自己去降火!其實軍醫一向強烈認為買鎗比錢後鎗店應即場提供測焦耳服務,現場確定唔過焦簽番張紙才成交。。。這尤其對麼於(香港版AIR GUN),更加需要!
返到屋企個客自己改火係一件事。。
但因咁多年來,香港D鎗店被玩家縱壞了!驚死冇鎗買咁滯。。。!以致好難要求呢D服務!

Happy shootings!

引用:
原帖由 ++朗++ 於 20-9-2017 15:06 發表

似乎你誤解咗我意思

首先
如果我提出ge情景呢度冇人答到
我唔認為店舖有能力準確咁答到我ge問題
唔通到時佢話呢枝唔過火嫁
然後買家因為有過火槍而比人拉
又話間舖講咩
我唔認為店舖會同佢負呢個責 ...
朗兄弟。。軍醫叔叔試下答您好嗎?
有關部門通常會先了解咗支鎗,再搜集資料,再看看支鎗內入了什麼“珠”,如有懷疑或者支鎗上根本沒有“珠”的話,就可能會將市面上"適用”於該鎗的所有"珠",即0.12g-0.43g膠珠於"常溫空間"內試曬佢(這是97年前的方法,現在不知有沒有變。。。),留意“適用”兩個字!
所以玩鎗、改鎗如要玩大火力的,強烈建議自己買部測速器,一般經驗:如果用0.2g珠打到1.8J或以下,那麼可以放心,用什麼重量的珠也不用擔心過J,所以改鎗唔好改太盡。。。答到您問題了嗎。。?

引用:
原帖由 ++朗++ 於 20-9-2017 15:17 發表

就以APS 870為例
台灣就定義為真槍
咁我持有咪即係無牌管有槍械?
我相信出事之前冇人諗過呢枝有問題掛
呢啲咪我講
台灣測鎗相對於香港是較為兒嬉,在香港不會發生這樣的事(97年前。。。)

Happy SHOOTING!

其實枝鎗射過什麼珠好易測,條管有無打過鋼珠一驗就知道,大家當政府D專家流的嗎。。。?
不過除非真係有十分之充分的理由的極端情況下才會用工業鋼珠來試!
因為“工業鋼珠”並非一般“AIRSOFT GUN"的 “適用子彈”,所以絕對唔會夾硬亂來!

引用:
原帖由 walther 於 20-9-2017 17:00 發表

咁勁 ? 係用咩方法呢
有幾勁啊。。。?!
一條銅“鎗管”射膠B B同射“工業鋼珠”所造成的痕迹及所遗留下的微粒完全唔同,一般人當然分唔出,但政府D專家如果真係要测,用儀器一测就分得到。。。一D都唔勁。。

Happy Shooting!

引用:
原帖由 derp 於 21-9-2017 02:31 發表
咦, 睇黎大家又係講返槍王裡面個問題 -- 如果執法部門夾硬要用一D 重D 既珠黎去測, 過J 點算呢個問題. 我又GUT 出黎睇下能唔能夠解答到呢個問題先:

其實大家如果睇返關於第238 章"槍械"釋義既案例, 真係唔多, 而亦 ...
十分認同!

發新話題