發新話題

【氣槍狂徒】警地氈式搜公園 撿逾10粒痰罐仔子彈

碎嗮變嗮形都睇到係痰罐仔彈 ?

引用:
原帖由 dogjumpjump 於 19-9-2017 12:26 發表

中文可能係, 但英文就一定唔係一樣叫法

airgun vs airsoft,

而我地玩開D BB彈槍就係叫airsoft, 用途大家都好明白

airgun可以用來打獵, 自衛, 射擊比賽用途等

之前有ching係呢度發過文詳細研究過兩 ...
其實分係冇意義,冇錯,airsoft 既設計原意係愛嚟打驚,火力好低,射到人都冇咩事.但用家唔一定跟"設計原意"用,亦唔一定跟"設計原意"改.結果咪又係變咗 airgun,愛嚟打動物,打人,打玻璃窗.莫講話依家咁多金屬件同鋼件啦,三十幾年前好流行既 SS9000 氣槍大部分係用膠做,D人咪一樣可以改到打穿玻璃,依家D airsoft 其實可以一D都唔 soft.

法例已經等同話低過兩招就係 airsoft, 高過就係 airgun,就係咁簡單,係人都明.駛咩搞咁複雜 ?

引用:
原帖由 xo8816 於 19-9-2017 13:02 發表
警察去到人家說 : 我賣的全部兩J內 你想咬邊度?
準確嚟講,係零招,因為根本射唔出.除非D彈係特製,唔會緊貼槍管

引用:
原帖由 jn_jona 於 19-9-2017 14:11 發表
早幾年都拗過一大輪
又黎世界大戰了
阿國旗叔好似唔見咗,平靜咗好多囉.

引用:
原帖由 gainax 於 19-9-2017 16:52 發表

老實講如果限制(例如登記購買)非圓珠彈頭既鋼彈(例如今次個d)限制市面流通性係讚成的,因呢類係設計打獵打把用,危險性同改造性係高出其他圓珠彈好多,係香港唔比打獵之下冇用武之地,至於一刀切就咪了,大家都知大眾冇 ...
師兄知唔知所有 airgun 其實係可以打圓珠既呢 ? 如果政府真係要去到連兩招以下既槍或彈都禁既話,點會同你分咩 airsoft 定 airgun, 圓珠定痰罐彈吖, 我好相信會一律禁嗮.可惜咁簡單既唇亡齒寒道理好似唔係好多人明咁.

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 19-9-2017 17:16 發表
禁來復管已可

airsoft 都有膛線內管架喎,雖然工作原理係唔同同埋唔係好流行.
http://shop.ehobbyasia.com/falco ... m.html#.WcDmOPMjHeM

附件

19-9-2017 17:43

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 19-9-2017 18:35 發表

咁都係禁條管姐.原理上同禁止刀上有血槽.晨運習武切生果是不需要刀有血槽的一樣.

題外話.BB槍線膛管十N年前日本玩先,,然後每次都有爭論,然後吾hit消失,循環了幾次.咁多年來槍界都係經驗論多,加上D似是以非的 ...
但 airgun 又有 smooth bore, 姐係冇膛線喎,點樣禁呢
https://www.pyramydair.com/blog/tag/smoothbores/

同意,就好似醉駕咁,已經有例話犯法,無需禁埋賣酒.

引用:
原帖由 ++朗++ 於 20-9-2017 12:24 發表
講開法例
其實我覺得香港對氣槍ge例都係未夠清楚

實際D咁舉例
情景1: 我存放枝0.9J ge槍同時亦有條有能力令枝槍過火ge彈弓
咁算唔算違法呢

情景2: 我存放枝用0.20豆打1.9J ge槍, 但係市面上係有0.40豆賣
咁 ...
情景1:法例寫明無牌藏有 > 2J 既氣槍零件(發射部分)係犯法,所以原則上係違法,但舉證是否有技術難度係另外一回事.
情景2:除非枝槍既說明書話只可以射 0.2 豆,否則係犯法. 有師兄話警察只會用搜到既豆嚟試,我有D懷疑,如果搜唔到彈,係咪唔會試 ? 我覺得唔會囉.

其實法例已經限制極大, 玩過火會否賴嘢只係睇警察落幾多力做野. 所以提倡額外禁呢禁路又去教政府細分 airsoft 同 airgun 係畫蛇添足, 多 Q 餘

真係從未聽過有師兄點樣 "誤入圈套", 心存僥倖就大把

引用:
原帖由 T-800 於 20-9-2017 16:50 發表
... 條管有無打過鋼珠一驗就知道... ...
咁勁 ? 係用咩方法呢

引用:
原帖由 derp 於 21-9-2017 15:09 發表

以238 18 條黎告只係單玩家真係未見過. ...
如果冇傷人冇剩, 一般都係單用 238 13 條 "無牌管有槍械或彈藥" 嚟告而唔係 18 條. 至於警察點試槍就真係唔知. 問過佢地相關問題佢地只係重複復述法律條文,最後仲叫我最好自己問律師,姐係唔答.
但我都相信警察試槍係傾向保守.上次有單案有條靚仔用氣槍射傷人案,警察搜到幾枝 airgun,其中一枝冇彈匣,警察都因為咁決定唔試嗰枝, 其實佢大可以人手塞粒彈入條槍管度,但佢咁都唔做.

發新話題