發新話題

【氣槍狂徒】警地氈式搜公園 撿逾10粒痰罐仔子彈

講開法例
其實我覺得香港對氣槍ge例都係未夠清楚

實際D咁舉例
情景1: 我存放枝0.9J ge槍同時亦有條有能力令枝槍過火ge彈弓
咁算唔算違法呢

情景2: 我存放枝用0.20豆打1.9J ge槍, 但係市面上係有0.40豆賣
咁算唔算違法呢

引用:
原帖由 walther 於 20-9-2017 13:02 發表

情景1:法例寫明無牌藏有 > 2J 既氣槍零件(發射部分)係犯法,所以原則上係違法,但舉證是否有技術難度係另外一回事.
情景2:除非枝槍既說明書話只可以射 0.2 豆,否則係犯法. 有師兄話警察只會用搜到既豆嚟試,我 ...
我只可以話法例太概括咁提及
作為小市民
我只係想安全咁玩槍
唔想誤入圈套

事實上有太多例子都有爭議空間
我唔熟法例
唔知係唔係條條都係咁

引用:
原帖由 loveless 於 20-9-2017 14:22 發表

若要擔心,
買槍時當然可以要求店舖確認支槍合符本地法例要求.
之後若要自行改槍,
那是個人自由, 同時亦有相對個人責任.
改槍小市民大可以選擇去買個測速機.
明明很簡單的事講到o甘複雜,
自已若不做,
那出 ...
似乎你誤解咗我意思

首先
如果我提出ge情景呢度冇人答到
我唔認為店舖有能力準確咁答到我ge問題
唔通到時佢話呢枝唔過火嫁
然後買家因為有過火槍而比人拉
又話間舖講咩
我唔認為店舖會同佢負呢個責任

第二
我提出ge問題根本唔係測唔測速ge問題
好啦
我用0.2豆測到1.9J
然後警察話用0.4測到係2.2J喎
咁真係口同鼻拗啦喎

據我所知(我都係聽人講, 未有親身證實)
日本就係清楚講明係用0.20g之下測唔可以過1J
咁咪清楚哂囉

引用:
原帖由 walther 於 20-9-2017 14:39 發表
真係從未聽過有師兄點樣 "誤入圈套", 心存僥倖就大把
就以APS 870為例
台灣就定義為真槍
咁我持有咪即係無牌管有槍械?
我相信出事之前冇人諗過呢枝有問題掛
呢啲咪我講

引用:
原帖由 T-800 於 20-9-2017 15:28 發表

朗兄弟。。軍醫叔叔試下答您好嗎?
有關部門通常會先了解咗支鎗,再搜集資料,再看看支鎗內入了什麼“珠”,如有懷疑或者支鎗上沒有“珠”的話,就可能會將市面上適用於該鎗的所有"珠",即0.12g-0.43g膠珠於 ...
或者我太打爛砂盤問到督
我冇改槍習慣
只係個人鍾意清清楚楚
唔好有事先嚟拗

我知道呢個問題已經討論過好多次
為各位前輩帶來困擾
小弟深表抱歉

引用:
原帖由 derp 於 21-9-2017 02:31 發表
咦, 睇黎大家又係講返槍王裡面個問題 -- 如果執法部門夾硬要用一D 重D 既珠黎去測, 過J 點算呢個問題. 我又GUT 出黎睇下能唔能夠解答到呢個問題先:

其實大家如果睇返關於第238 章"槍械"釋義既案例, 真係唔多, 而亦 ...
明白哂
受教了

發新話題