發新話題

中國海軍爆醜聞「南京艦」 政委酗酒窒息身亡

quote]原帖由 walther 於 22-9-2017 11:56 發表

明報都有報導, 雖然唔可以斷定係真, 但點樣睇到係作 ?
https://news.mingpao.com/pns/dai ... 00013/1506016314947 [/quote]

因為每份報導都有呢句: " 微信傳出"
而呢樣暫時見到係唯一資訊來源.
同埋網上唯一一張圖...唔多似正式通報格式.

但....
黃紅飛似真有其人,
2010年佢尚係指導員, 13年左右見報係宣傳科科長, 14/15年左右係莆田艦政委黃紅飛.
南京號由江南造船廠制造, 東部海軍總部又響寧波, 你話成班人可以坐埋一檯啤啤佢又好並非天方夜譚.
半島船業唔係兒戲野, 化工tanker塢係由SMC承建. 至於董事同艦長坐埋一齊可以講到乜利益, 見識所限未諗到.

去到底, 若屬實即係有軍官違反軍紀.
唔係好事, 但又唔係世界未日...

引用:
原帖由 kornhill401 於 22-9-2017 14:39 發表
酗酒的禍害,比吸煙還要大.
呢樣真,中國隊酒文化真係有d問題,
每年即場飲到死埋既人數以十萬計

引用:
原帖由 FBC1 於 23-9-2017 00:48 發表

Dr你所言當真?
有組幾年前既數據係中國每年急性酒精中毒死亡人數,11萬
另一組較近期數字係男性按年因酒精影響直接死亡, 三十幾萬人.

不過最發人深省既數字來自俄羅斯,
WHO 2012年報告俄羅斯一年間所有人口死亡原因中,
30% 來自酒精中毒/醉酒意外/醉酒自殺/肝硬化衰竭.
中國按百份比"只係" 6.3巴仙, 但以人口計就好很多人了..

引用:
原帖由 reniless 於 23-9-2017 10:53 發表
以前"跌級"有個"人渣"有句名言,都係禁酒啦好心。
要捍衛隊酒自由!
不容剝奪飲酒權利!
要團結一致,面對屢被打壓的隊酒文化,
要敢言勇於挑戰, 要強烈譴責別有用心勢力企圖剝奪飲酒權利, 要還所有醉X左人仕一個公道.
絕不能容有人以健康為理由,
扭曲我們對自由的理解, 妨礙社會對維護自由的追求,
飲酒自由不容干預!

o拿我就唔飲酒既, 但我會誓死捍衛你飲X死自己既自由

諗諗下幾好用...
百搭又通用, 慳水兼慳力

要捍衛做五毛既自由!
不容剝奪撑共權利!
要團結一致,面對屢被打壓的奶共文化,
要敢言勇於挑戰, 要強烈譴責別有用心勢力企圖剝奪愛國權利, 要還所挺中人仕一個公道.
絕不能容有人以民主自由為理由,
扭曲我們對自由的理解, 妨礙社會對維護自由的追求,
撑中奶共自由不容干預!

o拿我就唔奶共既, 但我會誓死捍衛你愛黨愛國愛MM既自由

2 個讚好! TOP

V2.0.1
樣板確係好洗好用,
唔怪得兩邊官腔其實都係一模一Q樣

要捍衛打倒五毛既自由!
不容剝奪逢中必反權利!
要團結一致,面對屢被打壓的圍爐中文化,
要敢言勇於挑戰, 要強烈譴責別有用心勢力企圖剝奪盲反權利, 要還所有鍵盤戰士一個公道.
絕不能容有人以社會穩定為理由,
扭曲我們對支那人冇老母生的理解, 妨礙社會對支爆幻想的追求,
圍爐自由不容干預!

o拿我就唔反共既, 但我會誓死捍衛你逢中必反實現民主紅衛兵既自由

1 個讚好! TOP

小弟手上..
都好似有一兩碌JBL兄玩完响放响二手區割愛既槍...
點解好地地會變咗係垃圾呢

我靠對沖基金開飯,兩邊都要砌夠數

引用:
原帖由 pbay 於 25-9-2017 10:51 發表

當中仲有大陸假酒問題,
酒商無誠信, 真酒溝水已算有良心, 衰啲直情甲醇加味,
直接飲死人.....
向師兄請教,
中國每年有多少人因飲用假酒死亡?

引用:
原帖由 pbay 於 25-9-2017 16:14 發表

無數字喎.
賣全甲醇即飲即死, 就會係謀殺罪, 槍斃的. 呢啲先會有數字.
但如果係整香精, 酒精, 糖精, 少少真酒, 加水, 樣樣混D.
飲少少一時間唔會死人, 長飲當然就對身體有害, 而俾眾多假酒慢性毒死, 無單一凶手, 無單一無浪酒商, 無case, 又點會有數字呢?

唯一俾到你既數字, 就係茅台吉樽炒到過千蚊一個
我親戚響大陸做生意, 佢話個淨係吉樽都咁貴, 你知咩事啦
貴州茅台酒年產量僅60噸,但一年交易量超過12000噸,即是說95%以上都是假酒.....
貴州茅台2016年業績為398億元.
公告顯示該公司2016年共生產茅台酒及系列酒基酒約6萬噸,
其中茅台酒基酒約為3.9萬噸, 系列酒基酒約為2.1萬噸.

基酒唔代表成品, 成品實數會少過基酒,
但唔會少到由幾萬變幾十, 幾十噸值幾百億既可能性亦不合理.

引用:
原帖由 horenhim 於 25-9-2017 18:07 發表

我知道用力持平係需要great effort的, 你辛苦鳥
CGF幾好丫! 頭先得閒冇事去岩屎辜上下網, 哇! 嚇死寶寶!
我真係身在福中不知福!
為國爭光呢D機會不是我的

引用:
原帖由 horenhim 於 26-9-2017 11:43 發表

really, i see your potential
thank god i never live up to expectation

發新話題