發新話題

[認真] 再講高鐵~

高鐵計劃除左鐵路建設以外, 另一個好重要部分係所謂 一地兩檢 安排!
此安排同高鐵計劃密不可分,不可只考慮鐵路建設而無視過境安排。
個人認為 現在所知一地兩檢方案絕對成為日後擴大內地在香港正式執法缺口,
當年CGF師兄們討論係無視左法律相關安排,前議員吳靄儀亦有文章指明一地兩檢有違基本法
而且係夾硬黎做,無"租地"一事只有割地!  
政府過就高鐵行事安排就有如溫水煮蛙,從一開始就大話連編!
六國論有云 :今日割五城,明日割十城,然後得一夕安寢。
最後香港仲係唔係香港?或者有人會覺得過多十幾年都到退休唔關自己事啦。

以前我都會認為政府為大角度著想,雖然有爭論,但仍可以本著香港市民服務心態去推行計劃。
但經多年觀察,此政府已不是單為香港市民服務,更重要為北大人服務。 所以我對政府已無信心,信唔過!

1 個讚好! TOP

引用:
原帖由 loveless 於 1-10-2017 13:14 發表

俾定正確答案你
A.國內老闆關我X事o羊
B.有錢o米搭飛機o羅
C.納稅人D錢黎o架
Bonus combo hit:傾生意關我X事o羊

要明白個邏輯
我唔接受唔承認中國,
但國慶放假係我既權利
國內老闆只係一個例子
比多個例子你:依家國內物流會用高鐵運貨,因為第一班高鐵會試車,之後先比人用。物流公司就會順便用呢班試車運貨,於是貨物交通就快一步
用於香港就係國內產品可以更快、更多地抵步,對平穩物價有幫助
你有錢唔用國內貨係你事,但不要忘記有相當數量港人都仲要用國貨渡日

再講「納稅人錢」論
大型基建上馬,一方面提供即時性工作(工人),呢批工人搵到錢之後又會用於消費,造成一系列經濟增長,架仔戰後都係呢套理論而成功(當然仲有其他因素)
而大型基建落成之後,亦會提供大量工作機會比其他人,最少可以比班畢業出來的學生
你有工返係你事,但不要忘記有相當數量學生搵工唔易

至於唔起係咪會變死港呢?咁又唔係
不過後生仔冇工開燥底;物價高草根用唔起物品
到時佢地咪又係要問政府拎錢用
「納稅人D錢黎架」

PS:放國慶假當然係你權利,因為無論你承唔承認接唔接受,香港都係中國一部分

黑龍江啲女好呀!白白淨冇暗病。
黑龍江有_水就真。
一車車咁用高鐵新鮮直送香港做七日鮮,總算對香港有少少貢獻。
引用:
原帖由 Dave 於 1-10-2017 13:46 發表

黑龍江有機水
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 LCH925 於 1-10-2017 16:51 發表

國內老闆只係一個例子
比多個例子你:依家國內物流會用高鐵運貨,因為第一班高鐵會試車,之後先比人用。物流公司就會順便用呢班試車運貨,於是貨物交通就快一步
用於香港就係國內產品可以更快、更多地抵步,對平 ...
教導我持平係浪費精力,信我o拉

引用:
原帖由 loveless 於 1-10-2017 17:24 發表

教導我持平係浪費精力,信我o拉
「公正持平」呢家野從來都唔存在
人亦都只能說服同自己有相近立埸的人

所以都係打和啦,SUPER

引用:
原帖由 LCH925 於 1-10-2017 17:27 發表

「公正持平」呢家野從來都唔存在
人亦都只能說服同自己有相近立埸的人

所以都係打和啦,SUPER
所以不論全心反中共,定全意反佔中既各方自封義仕烈士,
好少會真正嘗試去明白點解永遠砌唔低對方

引用:
原帖由 Alex_山 於 1-10-2017 16:02 發表
高鐵計劃除左鐵路建設以外, 另一個好重要部分係所謂 一地兩檢 安排!
此安排同高鐵計劃密不可分,不可只考慮鐵路建設而無視過境安排。
個人認為 現在所知一地兩檢方案絕對成為日後擴大內地在香港正式執法缺口,
當 ...
唔好成日以為無一地兩檢,香港就有保障。銅鑼灣書店案好清楚話比大家知,毛共要執行家法時,係唔會通知你亦唔需要你批准。主權移交係一個事實,你接受就安定繁榮,你唔接受就一係改變環境(推翻毛共統治獨立,但有冇可能呢?),唔係就改變自己身處的環境(搞移民,不過有冇能力呢?)。一係改變自己心態(接受毛共統治)。

引用:
原帖由 MG-42 於 1-10-2017 00:25 發表

試試想像下你係一個國內老闆一身西裝帶住兩個下屬由武漢落來中環傾大生意, 要你武漢搭到去深圳地鐵落馬洲, 再坐迫爆火車落馬洲企住迫十幾個站先到紅磡站... 落離傾生意就死得啦,搭過一次你重敢再來?    其實參 ...
你個例子就唔乎合國情啦.....

第一如果係啲有少少規模的老闆,一定唔會咁樣搭香港,一般似少少樣的老闆,即使係坐高鐵到深圳再直接租車直到香港啦,要同你迫火車地鐵的老闆.....

引用:
原帖由 queen 於 1-10-2017 19:51 發表

你個例子就唔乎合國情啦.....

第一如果係啲有少少規模的老闆,一定唔會咁樣搭香港,一般似少少樣的老闆,即使係坐高鐵到深圳再直接租車直到香港啦,要同你迫火車地鐵的老闆.....
呢個係高鐵未直通香港時情況,通左車後老闆既然可以迫火車地鐵落深圳,點解唔搭多兩個站落西九呢?

其實老闆唔一定要司機車出車入既...我識既內地老闆可能都會問我西鐵答到邊個站落車...
可能呢D 老闆唔夠格卦...身家當然唔知...做街市的...不過係成個批發市場買起黎做果隻
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

小弟第一個中國老闆... 係上世紀末,佢原本係舊公司既客,經常經深圳落黎香港,成日買好多雜誌同日用品,話同事叫佢買,次次見佢大抽細抽搭過境巴士上去,非常娘爆。
直到有日佢開聲問我肯唔肯上去做一兩年,叫我趁長假上一上去深圳係甘意都interview一下。當時我真係有點不以為然,但反正得閒就上左去。
港燦係乜意思?應該就係小弟。去到原來深圳只係分公司,响福田最新既大

小弟第一個中國老闆... 係上世紀末,佢原本係舊公司既客,經常經深圳落黎香港,成日買好多雜誌同日用品,話同事叫佢買,次次見佢大抽細抽搭過境巴士上去,非常娘爆。
直到有日佢開聲問我肯唔肯上去做一兩年,叫我趁長假上一上去深圳係甘意都interview一下。當時我真係有點不以為然,但反正得閒就上左去。
港燦係乜意思?應該就係小弟。去到原來深圳只係分公司,响福田最新既大(夏)佔五層,淨係HR有廿人,隔離個sever房擺滿HP UX機...
間公司原來有過千員工,新年係包起觀瀾湖酒店幾日,飛晒員工同家屬黎任飲任食.
而呢個大抽細抽迫巴士既娘爆老闆,原來係全資擁有呢間後來我服務左年半既企業。
中國,從來都係一個奇怪既地方,太多野需要去批評,亦太多野值得去學習。

引用:
原帖由 LCH925 於 1-10-2017 16:51 發表

國內老闆只係一個例子
用於香港就係國內產品可以更快、更多地抵步,對平 ...
作為香港有實際使用者,我只係見到比集運快一點既速度。但價錢方面不見得有優勢。
如果香港並非實際使用者,香港作為貨倉會比內地更便宜?如果真係要貨,由福田運過黎,都係一日。

如果以玩槍既角度黎計,就係你買左枝無改既 Marui M4 電槍,根住配就走去配枝全新真品 ACOG,全新真品 RIS/RAS,再加個真 PMAG 皮既彈匣一樣。有無好處?有好處,用黎(目及)野 show off 都方便 d 啦。實際用途?係喎,睇野遠少少清少少,但打 game 可能不過分別唔大。
如果以音樂黎計,就係黑膠 vs CD vs MD vs MP3。

呢樣野,係 nice to have,唔係 must have。無一個新既運作模式,所謂新方法根本就係無太大意思。
但錢倒是無底深潭咁使左去,法律問題就更加係霸皇硬上弓。

發新話題