發新話題

[認真] 再講高鐵~

引用:
原帖由 mkmonkey 於 2-10-2017 16:48 發表

從前係幾耐之前?講緊 20 年前,我由太子去元朗係一個鐘頭多 d 既車程。由觀塘去將軍澳要大約一小時多 d。
呢 d 地方係我地主要既居住地方,而且亦都非常容易濟塞。所以強化交通網絡係必需。唔係根本吸引唔到人 ...
你自己都已經講左個答案
當然,假如你單純地認為香港只有「住」的用途,這個城市冇其他交流、功能,咁就算了

唔好當一切都理所當然啦
明朝人仲以為航海冇必要,結果五百年後我地比人打到狗彩

十一黃金週,公路大塞車,直通巴士1x個鐘上廣州,直頭可以搭轉飛機去杜拜。高鐵唔會有塞車問題吖

所以我幾時都話人類最偉大既力量係愛!
最可怕的暴力係盲目的愛!
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

引用:
原帖由 mkmonkey 於 2-10-2017 12:51 發表

如果香港同大陸一樣,仲有邊個會要黎香港投資?直接走去大陸投資就得。
好多傻人仲未明,
香港咁細咁貴成本點解仲有咁多人來投資, 來開公司, 來買奶粉月餅益力多藥物衛生巾,
就係因為香港同大陸制度唔同唔接軌, 反而同西方制度同價值觀, 多D相同多D接軌.

7,80年代香港同大陸乜軌都無接, 大陸人就算游水爬山都要死落黎.
他日香港腐化到同大陸一樣果陣, 你起20條高鐵都無用, 大陸人已經無來港必要.

簡單來講, 只要文化及制度差異一消失, 香港就會滅亡.

所以全部同大陸融合既政策, 都係打爛緊香港人自己飯碗,
你上去賺錢上去投資上去交易, 係你既事, 但唔好倒轉頭支持破壞香港呢個home base既獨特性,
咁做係害緊成個香港, 害緊呢度下幾代人.

引用:
原帖由 Lolanto 於 3-10-2017 09:04 發表
十一黃金週,公路大塞車,直通巴士1x個鐘上廣州,直頭可以搭轉飛機去杜拜。高鐵唔會有塞車問題吖
買到動車/高鐵飛, 無比黃牛hold起D飛先講la....

我以前試過清明之後第2日中午去廣州南想買高鐵飛返深圳, 已經無飛但黃牛就大把......

引用:
原帖由 LCH925 於 3-10-2017 00:53 發表

你自己都已經講左個答案
當然,假如你單純地認為香港只有「住」的用途,這個城市冇其他交流、功能,咁就算了

唔好當一切都理所當然啦
明朝人仲以為航海冇必要,結果五百年後我地比人打到狗彩;no ...
可能你有少少誤解.
其實宋朝至明朝係航海技術,科技,社會制度頂峰,發展都幾先進. 唔係輸在科技落後.
係清朝先至因科技倒退而俾人打到狗彩.

明朝同期係世界大航海時代, 明朝軍事上無俾呢D殖民者征服,
打個平手之後開始通商, 賣絲綢茶葉瓷器賺到成為白銀帝國.
明朝船艦技術在鄭和下西洋後有躍進, 火炮技術與殖民者交手後有學習改進(如運用佛朗機炮一類後膛炮, 及改良火槍, 配合戰車去防守邊境及朝鮮戰役中使用效果一流)
民間科技反映於<天工開物>, 及眾多理學著作, 一D都唔落後.
制度上明朝君主權力下放到接近行憲地步, 皇帝不上朝數十年國家仍運作正常, 其實係好超前.
明朝對北方蠻族態度甚為堅決, 但對海外商旅及傳教士態度算半開放, 唔係鎖國政策.
明朝只係輸響一連串天災同小冰河期手上, 人力難救既大環境問題.

可能因為清朝遺民影響, 近代好多中史書都抺黑宋明, 好似唔多公平.
宋明都係力抗北方, 但開放南方從海外吸收知識同貿易, 生存方式同香港都好似.

所謂開放, 所謂學習新科技
香港一路以來都向全世界開放, 只係唔向大陸開放; 一路都向世界學習, 只係唔向北方學習, 所以香港以前遍地黃金.

向南向西向東開放都係香港生路, 向北開放係死路. 所以搞到依家遍地"黃金"

引用:
原帖由 pbay 於 3-10-2017 12:30 發表
所謂開放, 所謂學習新科技
香港一路以來都向全世界開放, 只係唔向大陸開放; 一路都向世界學習, 只係唔向北方學習, 所以香港以前遍地黃金.

向南向西向東開放都係香港生路, 向北開放係死路. 所以搞到依家遍地"黃金 ...
講到言之鑿鑿咁。6、70年代香港有工業都仲可以食自己。但到左8、90年代香港工廠搬晒上大陸,靠的是轉口貿易,即係將大陸的產品運出,及將原材料運入大陸,令當時香港有中國南大門之稱,90年代貨櫃碼頭吞吐量站世界第一。但隨著10號貨運碼頭被否決,鹽田碼頭落成,香港貨櫃碼頭吞吐量於2005年及2007年跌至第二及第三。
現時香港靠的是金融業,亦即係炒股炒樓,繼續吸納呢D資金都不是實際生產,而且靠的是大陸資金多,呢啲資金會隨大陸不穩定政策所影響,泡沫經濟隨時爆破。而且炒樓令樓檟標升,受害的是香港居民而唔係炒家。
而高鐵可以貫穿大陸,能唔能夠繼續成為中國南大門,就睇下香港人係咪閉關自守,固步自封了。

引用:
原帖由 Lolanto 於 3-10-2017 15:10 發表

而高鐵可以貫穿大陸,能唔能夠繼續成為中國南大門,就睇下香港人係咪閉關自守,固步自封了。
香港一直都沒閉過關, 問題其實是"應向誰開放 ?".  
這數十年經驗得出, 最有利是香港人向北要閉關, 向外國要盡量開放, 追貼.

就算有水流, 流向都盡量要單向. 只能南向北, 流向一錯就死了.

活水在東南西方, 北方的是毒水.
你可以投活水進毒潭, 可以入毒潭奪奇寶, 那是你的選擇,
但將毒水倒轉放入活潭, 就累人累物了.

引用:
原帖由 Lolanto 於 3-10-2017 15:10 發表

講到言之鑿鑿咁。6、70年代香港有工業都仲可以食自己。但到左8、90年代香港工廠搬晒上大陸,靠的是轉口貿易,即係將大陸的產品運出,及將原材料運入大陸,令當時香港有中國南大門之稱,90年代貨櫃碼頭吞吐量站世界 ...
香港在金隔業同資金漂白業上依舊係中國的南大門,唇齒相依,大陸班友無香港幫手走資,佢哋有排頭痕...

香港一直的成功都係靠大陸,以前係宜家算係而以後都會係(四十年代靠走難來的資金,五六七八十年代靠大陸來港努動力同幫大陸做出入口等...),但未來仲靠轉口業做南大門,傻的嗎??香港本來有的優勢係香港人國際視野普遍比大陸人好,法治及制度成熟,創意、轉數及適應力高....香港地少人多,早就應該放棄工業同轉口業,轉為發展高增值創科文化業,但過去二十年就係比政府同某D人夾便要同大陸隔合,而放棄發展.....

引用:
原帖由 LCH925 於 3-10-2017 00:53 發表

你自己都已經講左個答案

唔好當一切都理所當然啦
明朝人仲以為航海冇必要,結果五百年後我地比人打到狗彩;no ...
唔好偷換概念,你問港鐵有無需要接駁去各"新市鎮",並唔等同有無需要有高鐵去接駁大陸。唔好用"鐵路"一詞黎混淆視聽。

至於高鐵有其他功能,我唔否認,但呢 d 功能係咪有急切需要,甚至係咪有需要,都成疑問。我一開始已經講,呢個係 Nice to Have,唔係 Must Have。
至於其他你所謂既"交流","功能",有幾多新既野係一定要透過高鐵去實行?如果現有模式係能夠滿足到,點解唔係加強呢類模式,而係一定要開一種新方法?
而且呢類 Nice to have 既功能,相比起近千億既消費,法治帶來既問題,真係有其興建既價值?

引用:
原帖由 pbay 於 3-10-2017 12:22 發表

可能你有少少誤解.
其實宋朝至明朝係航海技術,科技,社會制度頂峰,發展都幾先進. 唔係輸在科技落後.
係清朝先至因科技倒退而俾人打到狗彩.

明朝同期係世界大航海時代, 明朝軍事上無俾呢D殖民者征服,
打個平手 ...
明初基於儒家思想,明朝對外並沒有擴張,重商主義亦因儒家思想未能成事
其後商家勾結東林黨,以致所謂「重農輕商」,農稅重收,商稅輕放
經濟上由於重八哥對經濟欠缺認識,因此出現數次經濟不穩,直到張江凌改革先稍有改善
漢人對土地情懷熱衷,對資本亦以儲蓄為主,資金沒有流動,以致社會經濟停頓

雖然明軍火器先進,而且一直有發展,但一來明朝對工人對待差,監工不力,以致明軍火炮質量不佳
二來軍事改革一直基於財力未能大規模應用。最佳例子就係中日朝鮮之役,明軍參戰主為李成梁部隊,火器極多。
整埸戰爭中明軍直接常駐部隊一直不過十萬,但消耗錢財基本上食空大半個明朝

沒有資本流動及原材收集,輕視商業(或指不重收商稅),輕視工業發展,軍隊冗多
當初下西洋時不擴張、不殖民或建立商貿,明朝已經輸左先手

另外對外經商方面,不要忘記中國(特別明清)外貿主要基於朝貢制度,當中貿易並沒有過於多元化,利潤亦不是想像那麼高

一兩件武器先進容易,整個體制進步難。明輔當初沒有走向全世界,沒有改變思想,已是一步錯,步步錯
用返係香港,都一樣

3 個讚好! TOP

引用:
原帖由 mkmonkey 於 3-10-2017 19:00 發表

唔好偷換概念,你問港鐵有無需要接駁去各"新市鎮",並唔等同有無需要有高鐵去接駁大陸。唔好用"鐵路"一詞黎混淆視聽。

至於高鐵有其他功能,我唔否認,但呢 d 功能係咪有急切需要,甚至係咪有需要,都成疑問。 ...
從來「交通」都係發展的最基本,睇返歷史,每位明君都會首先重視生產,其次改善交通
每當有新的交通技術,人們都會選擇去更新,而不是討論「must have」或「nice to have」的問題,因為答案一早就好清楚

香港,作為技術輸出中心、轉口港、人民幣離岸結算中心,從來都係係中國大陸有一個重要的位置
但既然是一個重要的位置,就更不應該與大陸保持距離,而是硬應該強化交通配套

韓國全國縱深也不知足不足夠500公里,要行的話六個小時都可以行完,但佢地仍然改善自己交通,唔會話因為有腳唔起公路,有公路唔起鐵路,有鐵路唔發展高鐵

你才是不要偷換概念的人,不要以為一時的繁榮等同一世的繁榮,因而可以孤芳自憐,故步自封
遙想當初絲綢之路也是繁極一時的交通道路,結果人地一發現海路仲快仲平,立時改路,絲綢之路由舉足輕重變得可有可無

世界好殘酷,一時跟不上就分分鐘一世跟不上。不要知以為像「改革開放」的奇蹟是一種可以套用的公式,它的再現性非常低,低到到現在亦搵不到第二個有相似成功的例子進行類比。

4 個讚好! TOP

發新話題