發新話題

[認真] 再講高鐵~

引用:
原帖由 sealsman 於 29-9-2017 04:12 發表
將起高鐵成本 放係醫療 旅遊 科技發展經濟效益都大過高鐵
可惜港豬何其多 見利忘義
英國人年代管治 遠見 形象工程 絕對比港共做得好

港英末代港督彭定康於一九九六年最後一份施政報告結語說:「我感 ...
論管治,英國佬接管香港時,毛共始祖馬克思都未發表共產主義,一早就輸在起跑線了。

引用:
原帖由 horenhim 於 29-9-2017 17:18 發表

高速直達廣州(南)
45分鐘到廣州,同以前3個鐘真係差好遠。
不過幾何無啦啦返廣州

引用:
原帖由 Alex_山 於 1-10-2017 16:02 發表
高鐵計劃除左鐵路建設以外, 另一個好重要部分係所謂 一地兩檢 安排!
此安排同高鐵計劃密不可分,不可只考慮鐵路建設而無視過境安排。
個人認為 現在所知一地兩檢方案絕對成為日後擴大內地在香港正式執法缺口,
當 ...
唔好成日以為無一地兩檢,香港就有保障。銅鑼灣書店案好清楚話比大家知,毛共要執行家法時,係唔會通知你亦唔需要你批准。主權移交係一個事實,你接受就安定繁榮,你唔接受就一係改變環境(推翻毛共統治獨立,但有冇可能呢?),唔係就改變自己身處的環境(搞移民,不過有冇能力呢?)。一係改變自己心態(接受毛共統治)。

引用:
原帖由 queen 於 1-10-2017 19:51 發表

你個例子就唔乎合國情啦.....

第一如果係啲有少少規模的老闆,一定唔會咁樣搭香港,一般似少少樣的老闆,即使係坐高鐵到深圳再直接租車直到香港啦,要同你迫火車地鐵的老闆.....
呢個係高鐵未直通香港時情況,通左車後老闆既然可以迫火車地鐵落深圳,點解唔搭多兩個站落西九呢?

十一黃金週,公路大塞車,直通巴士1x個鐘上廣州,直頭可以搭轉飛機去杜拜。高鐵唔會有塞車問題吖

引用:
原帖由 pbay 於 3-10-2017 12:30 發表
所謂開放, 所謂學習新科技
香港一路以來都向全世界開放, 只係唔向大陸開放; 一路都向世界學習, 只係唔向北方學習, 所以香港以前遍地黃金.

向南向西向東開放都係香港生路, 向北開放係死路. 所以搞到依家遍地"黃金 ...
講到言之鑿鑿咁。6、70年代香港有工業都仲可以食自己。但到左8、90年代香港工廠搬晒上大陸,靠的是轉口貿易,即係將大陸的產品運出,及將原材料運入大陸,令當時香港有中國南大門之稱,90年代貨櫃碼頭吞吐量站世界第一。但隨著10號貨運碼頭被否決,鹽田碼頭落成,香港貨櫃碼頭吞吐量於2005年及2007年跌至第二及第三。
現時香港靠的是金融業,亦即係炒股炒樓,繼續吸納呢D資金都不是實際生產,而且靠的是大陸資金多,呢啲資金會隨大陸不穩定政策所影響,泡沫經濟隨時爆破。而且炒樓令樓檟標升,受害的是香港居民而唔係炒家。
而高鐵可以貫穿大陸,能唔能夠繼續成為中國南大門,就睇下香港人係咪閉關自守,固步自封了。

發新話題