發新話題

[認真] 再講高鐵~

只可以講,依家鬧得最高興的人,都係唔會坐高鐵的人
假如試過去廣州南坐高鐵,就會知道條廣深港係有佢的用處

引用:
原帖由 horenhim 於 29-9-2017 17:18 發表

高速直達廣州(南)
如果你對返大陸的定義只係限於廣東省
咁條高鐵的確好無謂

但我好相信如果只係返廣州,通常D人會過落馬洲關轉地鐵,唔係用高鐵

引用:
原帖由 sealsman 於 29-9-2017 21:25 發表

希望睇到師兄高見
高見唔敢講,只係高鐵一通,長江以南可以用高鐵去到
咁第日就算坐飛機,都會少D延誤

引用:
原帖由 sealsman 於 29-9-2017 22:11 發表

有高鐵>坐飛機少D延誤
飛機delay好似關空管事喎 起好高鐵會少左空管
求指教
如果起好左高鐵,好多人第時去江南應該會用高鐵去,因為扣返D delay時間兩者其實差不多,高鐵仲要平左同埋有風景睇
分流左班人去江南,空中交通壓力相對地細,就算等都理論上等得快d

當然去淮水以北的話,個價錢同坐飛機冇分別,有次打算去敦煌,一查,高鐵仲要貴飛機一百蚊

不過高鐵勝在準時,講好幾時幾分就真係幾時幾分。即使飛機實際上需時更短,但長久delay令人煩躁,高鐵冇呢個問題(而且好多內陸機仲要冇電腦玩,頂)
所以「一地兩檢」方案,明顯係首先出於交通部建議
因為高鐵停車頂多三至五分鐘,呢個時間肯定唔夠過關
你又冇可能叫成車人係到等,等到個個埋曬位先再開車,因為大陸都有人要上車

而更明顯係正常人根本冇可能會坐高鐵只係去廣州南。因為實際上係價錢方面,落馬洲轉地鐵仲實際(政府條片明顯都有問題,佢自己都捉唔住問題核心,剩係同人宣傳去廣州有幾快,根本本末倒置)

高鐵系統係中國國內run得幾好,坐過一次就知。重點在於香港邊界有個關口,一下子就卡死曬成套系統。「一地兩檢」係單純交通角度,係最快最方便的解決方案
當然提升到法律同政治問題,又係另一回事

引用:
原帖由 MG-42 於 1-10-2017 00:25 發表

試試想像下你係一個國內老闆一身西裝帶住兩個下屬由武漢落來中環傾大生意, 要你武漢搭到去深圳地鐵落馬洲, 再坐迫爆火車落馬洲企住迫十幾個站先到紅磡站... 落離傾生意就死得啦,搭過一次你重敢再來?    其實參 ...
所以先話政府條片捉唔住重點
高鐵面向全國,偏偏就只係著重話去廣州南有幾快幾快
有部分有心人士就不點破,直接用呢個點話返政府:上廣州用火車仲好啦!

一步錯,步步錯

引用:
原帖由 loveless 於 1-10-2017 13:14 發表

俾定正確答案你
A.國內老闆關我X事o羊
B.有錢o米搭飛機o羅
C.納稅人D錢黎o架
Bonus combo hit:傾生意關我X事o羊

要明白個邏輯
我唔接受唔承認中國,
但國慶放假係我既權利
國內老闆只係一個例子
比多個例子你:依家國內物流會用高鐵運貨,因為第一班高鐵會試車,之後先比人用。物流公司就會順便用呢班試車運貨,於是貨物交通就快一步
用於香港就係國內產品可以更快、更多地抵步,對平穩物價有幫助
你有錢唔用國內貨係你事,但不要忘記有相當數量港人都仲要用國貨渡日

再講「納稅人錢」論
大型基建上馬,一方面提供即時性工作(工人),呢批工人搵到錢之後又會用於消費,造成一系列經濟增長,架仔戰後都係呢套理論而成功(當然仲有其他因素)
而大型基建落成之後,亦會提供大量工作機會比其他人,最少可以比班畢業出來的學生
你有工返係你事,但不要忘記有相當數量學生搵工唔易

至於唔起係咪會變死港呢?咁又唔係
不過後生仔冇工開燥底;物價高草根用唔起物品
到時佢地咪又係要問政府拎錢用
「納稅人D錢黎架」

PS:放國慶假當然係你權利,因為無論你承唔承認接唔接受,香港都係中國一部分

引用:
原帖由 loveless 於 1-10-2017 17:24 發表

教導我持平係浪費精力,信我o拉
「公正持平」呢家野從來都唔存在
人亦都只能說服同自己有相近立埸的人

所以都係打和啦,SUPER

引用:
原帖由 mkmonkey 於 2-10-2017 12:17 發表

作為香港有實際使用者,我只係見到比集運快一點既速度。但價錢方面不見得有優勢。
如果香港並非實際使用者,香港作為貨倉會比內地更便宜?如果真係要貨,由福田運過黎,都係一日。

如果以玩槍既角度黎計,就 ...
從九龍城經大馬路入元朗、上水、屯門車程大抵都係九個字到一個鐘
同坐架地鐵差不多

咁係咪代表因為有大馬路就唔需要係上述地區起地鐵?

引用:
原帖由 mkmonkey 於 2-10-2017 16:48 發表

從前係幾耐之前?講緊 20 年前,我由太子去元朗係一個鐘頭多 d 既車程。由觀塘去將軍澳要大約一小時多 d。
呢 d 地方係我地主要既居住地方,而且亦都非常容易濟塞。所以強化交通網絡係必需。唔係根本吸引唔到人 ...
你自己都已經講左個答案
當然,假如你單純地認為香港只有「住」的用途,這個城市冇其他交流、功能,咁就算了

唔好當一切都理所當然啦
明朝人仲以為航海冇必要,結果五百年後我地比人打到狗彩

引用:
原帖由 pbay 於 3-10-2017 12:22 發表

可能你有少少誤解.
其實宋朝至明朝係航海技術,科技,社會制度頂峰,發展都幾先進. 唔係輸在科技落後.
係清朝先至因科技倒退而俾人打到狗彩.

明朝同期係世界大航海時代, 明朝軍事上無俾呢D殖民者征服,
打個平手 ...
明初基於儒家思想,明朝對外並沒有擴張,重商主義亦因儒家思想未能成事
其後商家勾結東林黨,以致所謂「重農輕商」,農稅重收,商稅輕放
經濟上由於重八哥對經濟欠缺認識,因此出現數次經濟不穩,直到張江凌改革先稍有改善
漢人對土地情懷熱衷,對資本亦以儲蓄為主,資金沒有流動,以致社會經濟停頓

雖然明軍火器先進,而且一直有發展,但一來明朝對工人對待差,監工不力,以致明軍火炮質量不佳
二來軍事改革一直基於財力未能大規模應用。最佳例子就係中日朝鮮之役,明軍參戰主為李成梁部隊,火器極多。
整埸戰爭中明軍直接常駐部隊一直不過十萬,但消耗錢財基本上食空大半個明朝

沒有資本流動及原材收集,輕視商業(或指不重收商稅),輕視工業發展,軍隊冗多
當初下西洋時不擴張、不殖民或建立商貿,明朝已經輸左先手

另外對外經商方面,不要忘記中國(特別明清)外貿主要基於朝貢制度,當中貿易並沒有過於多元化,利潤亦不是想像那麼高

一兩件武器先進容易,整個體制進步難。明輔當初沒有走向全世界,沒有改變思想,已是一步錯,步步錯
用返係香港,都一樣

3 個讚好! TOP

引用:
原帖由 mkmonkey 於 3-10-2017 19:00 發表

唔好偷換概念,你問港鐵有無需要接駁去各"新市鎮",並唔等同有無需要有高鐵去接駁大陸。唔好用"鐵路"一詞黎混淆視聽。

至於高鐵有其他功能,我唔否認,但呢 d 功能係咪有急切需要,甚至係咪有需要,都成疑問。 ...
從來「交通」都係發展的最基本,睇返歷史,每位明君都會首先重視生產,其次改善交通
每當有新的交通技術,人們都會選擇去更新,而不是討論「must have」或「nice to have」的問題,因為答案一早就好清楚

香港,作為技術輸出中心、轉口港、人民幣離岸結算中心,從來都係係中國大陸有一個重要的位置
但既然是一個重要的位置,就更不應該與大陸保持距離,而是硬應該強化交通配套

韓國全國縱深也不知足不足夠500公里,要行的話六個小時都可以行完,但佢地仍然改善自己交通,唔會話因為有腳唔起公路,有公路唔起鐵路,有鐵路唔發展高鐵

你才是不要偷換概念的人,不要以為一時的繁榮等同一世的繁榮,因而可以孤芳自憐,故步自封
遙想當初絲綢之路也是繁極一時的交通道路,結果人地一發現海路仲快仲平,立時改路,絲綢之路由舉足輕重變得可有可無

世界好殘酷,一時跟不上就分分鐘一世跟不上。不要知以為像「改革開放」的奇蹟是一種可以套用的公式,它的再現性非常低,低到到現在亦搵不到第二個有相似成功的例子進行類比。

4 個讚好! TOP

引用:
原帖由 mkmonkey 於 4-10-2017 00:37 發表
到底香港高鐵有無打算運貨,我唔知道。但以就車站結構上黎講,唔見高鐵有貨運起卸區。先假設有吧。

首先,會用高鐵運載貨件,數量及酬載量有多少還成疑問。高鐵運作左咁多年,到底有幾多係用於拉”貨件”?現有的 ...
又是一個「沒遇過小偷所以門鎖無用」的例子
物流當然係其中一個例子,高鐵並不是只有運貨的功能
當然此時提出其他用處,便有迴避問題之嫌,所以還是直接回答好了

高鐵運貨聽上去很不可思議,但大陸現時基本上不時有用,說是常態是誇張,但不等於是再現性低的例子
最簡單不過的例子便是早排光棍節,阿里巴巴直接買了高鐵票運貨

當然常規火車也可以運貨,亦正如閣下所說,是運貨的主力
但另一方面,有了高鐵的疏導,在火車的人流減少了,能夠運貨的火車數量自然就可以相認增加了

關中地區早在先秦便有渭水,何以秦初要開直道、隋朝要開運河?
或者切身一點,既然有了天星小輪,為什麼要起紅隧、東隧、西隧?
不過是運力的問題而已,新的交通取代舊的交通,使地區與地區之間的交流更快更方便

海關問題雖說現時未能避免,但運貨途中的物理時間還是可以節省的
假如說海關檢查雖時兩天,那麼以往火車運輸需時一天是1+2=3
現在高鐵是五小時2+0.2=2.2
簡單的數學題

交通與重工業都是無名功臣,即時是看不到成效的,但不能沒有,也不能不更新
民國人人只辦搵錢的輕工業,結果比人打到狗彩
法國不更新其重工業設備及成果,拎D FT-17出來開片,結果也是比人打到狗彩

並不是說小偷沒來就可以拆掉門鎖的。相反,隨著小偷科技越來越高明,門鎖級數只會越來越高
當然,若是家徒四壁,無半點銀兩,的確可以不裝門鎖。

肉眼上的短視可以用眼鏡解決,精神上的短視就只能用見聞補足

1 個讚好! TOP

發新話題