發新話題

[認真] 有槍手在Las Vegas music festival開槍。多人死傷

引用:
原帖由 walther 於 3-10-2017 11:07 發表

咁絕大部分英國警察都唔帶槍咪好危險 ?
美國現時有超過三億枝槍在民間=英國警察唔帶槍咪好危險?

引用:
原帖由 bennytsang16 於 3-10-2017 17:08 發表
學《飛虎雄心》容錦昌話齋,如果巡警人人都裝備到飛虎隊咁行beat,咁香港治安一定好。又好似另一句對白咁「個犯反抗丫嘛,梗係開槍,佢死好過我死」咁就無話可說。但香港社會並無美國槍械泛濫既問題,近廿年持槍行劫已經好少。相反,近十年警方涉嫌濫用暴力既指控普遍了,警方開槍對付非持械疑犯既數字卻愈來愈多(2009年警員在何文田山邊射殺一個向警員投雜物的流浪漢;2016年初一旺角警員向天鳴槍導致更激烈的警民衝突)都係悲劇結局。更甚既係,今日特區警察既訓練、體能、警覺性,是否足以保管自己配槍亦成疑問 (2014年北區醫院發生大陸疑犯成功搶奪EU隊員配槍並連開多槍)都係活生生既例子。

引用:
原帖由 bennytsang16 於 3-10-2017 17:08 發表
學《飛虎雄心》容錦昌話齋,如果巡警人人都裝備到飛虎隊咁行beat,咁香港治安一定好。又好似另一句對白咁「個犯反抗丫嘛,梗係開槍,佢死好過我死」咁就無話可說。但香港社會並無美國槍械泛濫既問題,近廿年持槍行劫已經好少。相反,近十年警方涉嫌濫用暴力既指控普遍了,警方開槍對付非持械疑犯既數字卻愈來愈多(2009年警員在何文田山邊射殺一個向警員投雜物的流浪漢;2016年初一旺角警員向天鳴槍導致更激烈的警民衝突)都係悲劇結局。更甚既係,今日特區警察既訓練、體能、警覺性,是否足以保管自己配槍亦成疑問 (2014年北區醫院發生大陸疑犯成功搶奪EU隊員配槍並連開多槍)都係活生生既例子。
巡警人人都裝備到飛虎隊咁行beat=ctru基本上已經係鬧市 重要建築物附近做緊
2009 個警察係用盡警棍 oc 情況下依然受襲 根據高一級武力指引 開槍有乜問題
2016 一班少數交通警 無防暴裝備下 受襲 人數裝備處於下風 向天鳴槍係合理不合例 之後更激烈的警民衝突係唔係因為果一槍引起 我唔認同
2014 男子在急症室內趁警員將其手銬放鬆調校時,突發難搶奪警員佩槍,糾纏間隔槍袋連開六槍=成功搶奪EU隊員配槍
無槍就係非持械疑犯? 警察係無配槍情況下 應該空手入白刃處理?
https://www.youtube.com/watch?v=fo9dPk8OHJY
https://www.youtube.com/watch?v=_PanY1cKxTI

引用:
原帖由 walther 於 4-10-2017 14:34 發表

唔會諗多咗呢 ? 做賊會研究呢D咁細緻既嘢 ? 見警察用 5.56 就唔會打劫但用點三八就會 ?
中學畢業未
8 90年代省港旗兵打劫做好部署先落手 幾點落手 點走 點散貨 唔研究衝入去 未拎錢入咗冊啦  
忠信錶行當年有著避彈衣打劫 有.223打得穿避彈衣 火力有優勢 自然無咁易落手
葉繼歡當年係彌敦道都係持住ak火力大過.38等班警察埋唔到去
你話有冇分別

發新話題