24 12
發新話題

各位兄弟以後打Wargame 要小心場中障礙物

如果照樓主講大家守規則下野戰場地設施布景損壞要玩家賠,咁呢個場絕對口碑唔想撈落去, 另外無證據要你地賠仲算唔算屈?

引用:
原帖由 新手一隻 於 14-10-2017 22:53 發表

我講緊合理使用場地,當然唔包括過火,拳打腳踢之類的狀況。

問題係如果件物件係場地內,有潛在的損毀可能性,又無清晰提示話唔打得,又咁啱好打爛咗,game場可否要求顧客賠錢? 具體條例係點?
比 ...
如果個老細拍幾架靚車係場入面,只班友射中一粒彈hi花左要人賠返原廠返修車價,咁樣係唔係有得賠?

回覆 41# 的帖子

休息區講明唔可以開火仲週位射領野自己攞黎,到最尾洗唔洗賠都好首先可以肯定會煩自己一大輪。。

引用:
原帖由 Ben_9413 於 15-10-2017 00:08 發表
問題有兩個:

1/ 過J打爆 與 不過J打爆

2/ 其他物件 意外打爆 與 蓄意打爆

求上述處理方法s
過J基本上已經衰左火器條例check到只會入罪已經唔關打爆性質事,而家應該關於係意外打爆洗唔洗賠(有得拗睇有冇證據)同蓄意打爆(如果有哂片同動機證明真係蓄意損壞他人財產,人地有錢惡上黎可以告另一條,不過無證明單方面相信是任你up告空氣 )
呢d搞大左都係官司之拗,通常搞到出面冇著數私下拆掂,照樓主up有d似同係街一班人行過人地就跌爛左部電話要你賠一樣,咁你地真係冇撞到人仲會唔會賠唔賠?

賽前全部check過槍?,又冇證據證明當時團友打爆, 咁仲想要人賠乜? , 再咁大支搞落去仲有人敢去?

個位師兄係有第一手料係手?不如分享出黎等我地唔洗估估下

引用:
原帖由 48191 於 16-10-2017 22:37 發表
我覺得呢單嘢都幾趕客....
咁既態度想唔趕客都幾難,為個塊日久失修身經百戰玻璃嘈大件事,個場真係想幫個場另類宣傳
呢單野帶出另一個問題值得反思,
如果個場入面有破損品(eg:利器,玻璃,鐵皮等等) 係唔係需要拆走唔好再放置係場內以免運動時造成危險? 之前又話已經有人落場整親, 仲有就係布景品非人為意圖損壞要賠既話,咁下次bb彈打凹打花車殼入唔入數?
呢次咁都入數既話下次唔知又有乜可以賠,咁大家只可以避免射中布景,咁既話個場有咁大限制是否仲可以迎合到大眾要求? U冧U

引用:
原帖由 rYaN 於 16-10-2017 23:27 發表
宜家講乜都廢話……當時如果場地覺得有問題應該先hold起團人,有問題再報警而唔係係到馬後炮……又測試又盛。暗示個客鬼火,咁做生意真係好有問題
現場捉到把柄仲會唔會咁易放生 ,好似自己架車見比人hi花撞凹都即時拉住條友傾賠償問題,唔賠就即場等Ar sir拆掂,唔知邊個做都一早報左𪄴先係味咁話?
當時唔拆掂而家過哂氣先追究到底想做乜 越搞味越令人質疑,
有證明邊個當時團友真係有做不如分享下令大家解決疑團

引用:
原帖由 jw9527 於 17-10-2017 00:00 發表
爬完花生文 感覺場主既態度是;
即使其他師兄再去玩時入場前都經場地check槍證安全合法
但如果最後場地又有玻璃或其他物件損傷
佢地既邏輯一定係參與者後來用重彈 或用「玻璃彈」
或惡意破壞
因為2J下 28設施一 ...
我諗得個個自己支槍頭加個cam錄影住射到邊先有得自保
再唔係就玩bingo。。

引用:
原帖由 no-name 於 17-10-2017 00:39 發表
唔知係咪我閱讀理解有問題,我睇到而加得出既感想同大部份師兄都唔同

1. 架車唔係所謂經過槍林彈雨身經百戰歷盡風霜地洗禮過,只係放左入去冇耐,我認知入面大把車食左幾年彈連側玻璃都未爛
2. 根據返樓主同 Dav ...
老實講好多人遇到呢事都怕事怕麻煩讓步當跌少少錢,人地公司你小市民拗上官c實蝕唔起時間同金錢,但去到傾唔啱數又冇做過自然有人反感抱怨,如果個日捉到把柄正常邏輯下咁易散水?散左水乜證明都冇日後仲可以點追究?而家過哂氣仲要追究越拖落去味越失去玩家信心,當初要求賠個下已經令人費解,
Ok有人破壞要求賠償冇問題,但連邊個做係用乜做人為定自然損耗都未知就一口咬定全部人,得失哂成班game友拎到3張大牛都冇用啦。。

回覆 233# 的帖子

當日唔報驚兩邊都得唔到最公平解決方法, 而家各有各一詞打過和解算啦, 老老實實改返放d廢棄野做布置味好冇手尾任射唔嬲繼續做生意,各有各打game唔玩大火力唔玩派彈唔玩令人容易令人誤會野味搞掂

引用:
原帖由 wing383 於 17-10-2017 01:38 發表

我都有D野諗唔明,如果W係有心屈錢既,點解咁天真嬌未收錢就放人? 專登大執位再放D車入去屈錢呢條絕橋都諗到呢位人兄一定係一個天才!
另外,如果自己明明係清白毛cool的話,竟然會去接受每人比一百幾十 ...
打左成日game仲未攰夠要一班人上差管定等ar sir落口供,
又唔知日後有冇手尾,我估現實個個當跌d錢好過搞落去,話個個要賠十皮我諗成件事即刻個個撐到好行,當打爆玻璃都係個别人做,
唔通全團人應該有十幾廿個?都有份打?所以驚左人地先肯賠
樓主自稱班人新手,相信冇咁上下經歷既人比人凶多丙凶已經乜都答應 要再搞落去就真係睇場地有冇證明有人破壞, 有證明先可以説服大眾

引用:
原帖由 rYaN 於 17-10-2017 02:24 發表
所以咪話一係當時你提供證據玩家特登打爛你玻璃或即時驗槍睇下有冇人過火,2樣其一有證據既話即時報警解決。
而唔係宜家搵人做TEST咩火力可以打爛你玻璃.........
就算你係場主唔順氣比人打爆左玻璃又比人上網叫你大 ...
我相信兩邊都係為啖氣唔上唔落,一邊冇做過既班人比屈又要夾錢賠哽唔落,一邊唔知乜原因比人打爆唔順氣,都過哂氣無哂證明過左打返人情牌完場淡左味又回覆正常

引用:
原帖由 Ben_9413 於 17-10-2017 22:28 發表
我想, 理賠都要賠得服

大前題在有賠償債任下, 進場時要大家同意場地狀況o巴

現在怎也脫不到有打死狗講價的味道
由頭到尾都冇證據同動機係證明班團整爆就要求人地賠, 呢度已經冇可能講服大眾, 而家出左post仲一班唔知有冇關係人又屈過J又用乜乜彈出口術,睇到呢道我地班game友已經唔敢再去,開心出去打一日game反過黎比人屈個個都唔服啦,邊個搞事味捉個唔好連累其他人,捉唔到兇手就要全部人負責自己損失真係服

引用:
原帖由 tf141 於 18-10-2017 00:09 發表

你咁講,之前打CQB俾人射親,跟手搵埋呀媽一齊報警果條友係咪做得好啱 ?
最緊要開game前講番句 : 喂唔好打頭呀 :0)
放d有危險性既野係game場入面本身已經唔合適,一陣有人仆親撞爆玻璃割傷留疤痕到時係邊個賠比邊個? 落到場比對面射爆萬幾蚊支真鏡又可以要人地成team人賠? 無錯係可以追討成唔成功就唔知但係一旦開到聲就無人敢再同你玩冇人敢再去,大大支既話可以一直搞落去最後比你贏左糖都蝕間廠,想有保障呢方面問題只有裝cam同拎走有風險物品至係根治方法,到時真係有人搞破壞有哂證據大家仲讚好捉走搞事份子, 而家都冇任何根據靠估估下屈埋所有幫襯客戶,想唔趕客都幾難

24 12
發新話題