22 12
發新話題

各位兄弟以後打Wargame 要小心場中障礙物

嗱....咁老老實實啦,打爆頭尾燈洗唔洗賠先?呢啲膠殼好易爆喎.....

唔係曲線

講真呢次W17算好彩,爆玻璃無割親人,否則倒轉佢要賠醫藥費機會仲高.....

一個Game場,放得落戰區的所有嘢應該都預咗比人射,特別係呢類cover,場主預得比人做cover的車但唔預比人射中??咪玩啦.....啲玻璃每個星期六日都唔知要受幾多百幾多千飛BB.....遲早被射爆係非常正常....

合法力氣槍打唔爆玻璃??

我二十幾年前用枝自改MGC 92叉22喺尼企打靶,有粒彈打中牆反彈射向公屋門頂塊鐵絲網玻璃,即刻穿咗個6mm孔.....

枝槍最多罐中力

引用:
原帖由 no-name 於 17-10-2017 10:18 發表

學你話齋,需然有埋片測試埋,但我都係覺得係有機會打爆,不過就唔會係粉碎晒
強化片理論上一爛就會成塊爆晒粉碎晒的

https://www.youtube.com/watch?v=s7WQOdzo5Rw

回一回帶當年的士車門爆玻璃事件, 警方測試.....

強化玻璃要爆真係好易爆.......

比個情境題,大家又有乜意見....

宜家打個車場,我見到有條友用架車做cover,個頭就o係塊玻離後面縮下縮下四圍望,咁我打落塊玻璃嚇鬼佢,又或者佢o係塊玻璃cover伸個頭出嚟,我auto打佢但有90%打咗落塊玻璃度....之後塊玻璃爆咗......

咁我係有心定無意??

DEL.................

引用:
原帖由 Dave 於 18-10-2017 10:40 發表

Queen兄係咪quote 錯野?g兄內文好似幫緊樓主
Yes....is for you......

咪扮中立啦,你企邊一邊相信無人睇唔出...

你話就話唔係信晒場主所講,但你真係唔係信晒??
樓主亦有講「同場主講過"等你報價後再傾"」,但係你又好似完全無視,剩係捉住樓主講過對場主有利的point黎講,之後再話中立無偏幫....咪玩啦

仲有,講數個中間人「Host」呢,有無出過聲?

PS 我自己立場好簡單,放得喺場內所有野,爛咗係唔洗賠,除非証明到係非正常情況下整爛(好似貪玩用爆窗器去爆晒佢)

又PS 其實場主邏輯上係咪有D...混亂呢,明知D玻璃有機會再被人整爆,仲去裝塊新玻璃落去???

引用:
原帖由 Dave 於 18-10-2017 10:45 發表

從來都諗過要中立

我睇完樓主對白再聽場主對白, 有自己判斷。

如果我/ 我朋友當日一開槍full 個車窗打得爆既, 我訓身幫樓主又點話
但老實,作為花生友黎睇,Dave兄並不中立呢....

成件事,場主一口咬定係樓主整爆,而Dave兄就引用你朋友同場主對話,後加入場試打玻璃做理據去同樓主理論,而你主要論點有:
1. 樓主當時已經應承咗賠,但之後覺得貴走數,係唔負責任人格有問題
2. 正常力正常彈氣槍係打唔爆玻璃
而你亦多次暗示樓主係用超焦/非膠BB/唔係用槍去爆玻璃(你可以唔認有咁講,但我睇完你post就主觀覺得你有啦)

但講咗幾日咁多版,有一個重要人物「Host」好似未出過聲,場主就話Host知係邊個打亦交左佢電話比場亡;樓主亦話同Host講過只相息事寧人,如果幾舊水就比左佢算...

但實際Host點同雙方傾可能先係關鍵....

幫手無限loop

強化玻璃可以打好很容易爆.............

可能樓主又係用瓷/石仔丟玻璃丟爆左????

https://www.youtube.com/watch?v=llu-ckEe5cQ
https://www.youtube.com/watch?v=2yVK2nNnmUE

引用:
原帖由 Dave 於 21-10-2017 22:07 發表

測試其實只可為著指定目的或尋求某條件下的結果而做,在下測試做成點其實都證明唔到樓主清白與否。
其實之前都說了,曾聽到場主告知,有人表示過:「我們的槍都是1.8樓下,打得爆是因為你們玻璃質量問題」,這是 ...
以為Post已完但原來未,再見到呢個post就忍唔住又回下....

呢類吹水Post小弟一向都唔鍾意用自身工作專業去拋人,得呢次真係要用啦.....
話說小弟已經於建築玻璃業界打滾超過20年,但由於始終是做建築玻璃而唔係汽車玻璃,所以無出聲,但見到Dave兄以為佢呢個所謂的test已能代表,真係完全不能接受....

以一般正常測試,最起碼要set超過9點測試位,而睇Dave兄post出來D相好似只係打咗塊玻璃的中心位,所以完全不能再準,根本測試點不足,未能反影實際情況。再者強化玻璃最強的位置在中心點,而邊位同角位係弱點,好多時只需輕輕一敲已經可以成塊爆,而且非平面強化玻璃的邊位更弱....

所以於我呢個做左建築玻璃二十幾年的人來說,正常力BB彈可以打爆一塊車尾強化玻璃,實在不足為奇....

1 個讚好! TOP

引用:
原帖由 Dave 於 23-10-2017 11:14 發表

專業的queen 兄又咁好眼力睇到我淨係打「中心點」?在下自己都唔知,只是隨機亂掃 (在下隻手可見是亂fing 的 ),
理論上百幾粒豆總有些中中間總有些中旁邊。
好吧退一步在下當我成排豆都係打中「強化玻璃最強的 ...
Photo & text from you.....
只能看到白色印集中在玻璃中心......

"反光位... 毛都冇條.. 係有少少bb 彈的白色東西印在上面...手指一抹就甩..."

Dave兄,樓主班人是否專登打爆我唔知,但是否無意打爆亦有可能.....甚至係咪樓主班人打爆亦有保留......

我要提出的是,汽車玻璃並唔係咁硬,我之前亦有些牙一些片係只要細細力用粒陶瓷已經可以輕易爆一塊車尾玻璃......根本唔需要好大力已經得。

如果討論過程中一直有「唔係超焦同專登,一定打唔爆塊玻璃」呢個概念,討論就會有好大問題....

如果真的想"情境模擬", 我認為 Fig. 1 更真實....
"Gammer A" 躲在 "Cover Car A" 後面, "Gammer B" 一直開槍射擊掩蓋物"Cover Car A",讓"Gammer A"不能走出"Cover Car A"還火, 這是非常常見的情況, 因此後車屏幕玻璃被射擊區域和角度應是類似"Fig. 1"

而"Fig 2" 是小弟個人主觀認為Dave兄測試時的情況.......可以看到與現實情況的不同,,,,

附件

TEST A.jpg (19.91 KB)

23-10-2017 12:26

Fig. 1

TEST A.jpg

TEST A2.jpg (21.02 KB)

23-10-2017 12:26

Fig. 2

TEST A2.jpg

好嘢
比有心人玩膠左個Post啦,坐等close post收工

22 12
發新話題