發新話題

各位兄弟以後打Wargame 要小心場中障礙物

其實cctv, 燈,走火燈箱,建築物窗門呢d係作業設施唔係掩護物. 但通常host會講清楚邊d打得邊d唔打得,但outdoor就真係末聽過話乜野唔比你打除左人地祖墓. 我早排去玩都冇人話玻璃唔射得,而我亦都冇躲係d新車到因為跟本唔好玩,情願走去貨櫃同舊車仲過引. 好多時清匣或試槍都會向一個目標發射無論full唔full係無關. 其實場主都知d玻璃會有機會打爛先叫人唔好射d玻璃姐.
其實呢個場變成今日咁自已都好唔開心但用咁新诤既車來做cover並唔係一個好撰擇.

引用:
原帖由 fufu999 於 18-10-2017 02:22 發表

見你識場主就破戒覆你一次。

由頭到尾我哋都冇認過係我哋整爛兩塊玻璃。
而當場我地只係同場主講過“等你報價之後再傾”
場主一相情願認為開任何價錢我哋都會接受未免太天真

既然場主 ...
有exact wording何不放上來等大家評理,這並不是你開post 既原意嗎?
頭像超出 30 kb 上限
簽名超出 100 kb 上限

引用:
原帖由 Contingency 於 18-10-2017 15:18 發表
諗起都幾唔公平,如果係豬仔團,
有人超火(或者唔超都好),打爛野,場主要人賠
但如果有人因此,見紅鑲珠,
估下場主會唔會為苦主做個公道要求條友賠?
師兄個例子又真係幾唔公平,自己財產比人不正當用爛左唔可以搵人賠,人地財產就要保障,做生意真係艱難
師兄可以試下去商場出盡力咁開人隻玻璃門,開爆左𠝹到自己仲可以叫商場賠錢 tim

小弟利申返先絕對同意 "正常使用下所有損耗" 都唔應該賠

回覆 386# 的帖子

認同~
如果唔係因為打wargame整爆野 理論上要賠
咁當日一開始應成場主話要賠,又未免太奇怪。

回覆 393# 的帖子

我帶出的意思係,而家場地CHECK槍比人的目標係。 如果過火,你打爛野要賠。

而唔係顧及安全

再退一步講,有D場經常建議唔同隊伍一齊打,如果咁樣導致比人超火打傷,我覺得責任係場地到

Btw 麻煩追下POST,我之前已經講故意打CCTV要賠好合理,如果要追賠償,幫其他比超火打傷都人有咩問題

小弟覺得場主同位host點解唔親身公開回應...好大可能事情已去到另一個層面了,亦即是wargame友最不想/某報紙佬最想見倒的事...保持距離穩陣

引用:
原帖由 Contingency 於 18-10-2017 16:01 發表
我帶出的意思係,而家場地CHECK槍比人的目標係。 如果過火,你打爛野要賠。

而唔係顧及安全

再退一步講,有D場經常建議唔同隊伍一齊打,如果咁樣導致比人超火打傷,我覺得責任係場地到

Btw 麻煩追下POST,我 ...
傻 la 我回就當然係回我 quote 你果個例子,唔係你前十個 post 既 CCTV la~

唔知師兄邊到睇反黎話場地CHECK槍目標係過火打爛野要賠。如果你係講 dave 兄個測試,咁係樓主叫的 “唔信就下次去幫我試下掃埋其他車尾玻璃”,得出結論係用比樓主更大火力 full 同一個車款花都唔花,然後大家就轉軚話咁做即係屈樓主超火啫,full 都唔爆唔表界一世唔爆。大佬又係主角叫人做... 結果不似預期就話人別有用心再搬龍門... 呢樣唔係話師兄你。

但我都係咁講,比著你租間屋比人,人地扑爛你隻窗你實要人陪 la,但你見到租客口腫面腫你又點理?最多咪問 2 句幫佢報警。大家成年人,比人鑲珠就自己同行凶者私了,報埋警差人黎場主協助一下提供資料好應該,但主動幫人出頭就惗多左了。

至於唔同隊一齊打,我就一定會拒絕,但接受左就閣下自理,除非佢係強迫合體,咁係一定係場既問題,或者人地講明係咁而你又入左去玩咁冇得講。

回覆 397# 的帖子

咁係唔係以偏概全??

租樓比人,同wargame 場cover比真係一絕...

如果2隊同場,講明1.2j,對方拎支1.8出泥,咁我覺得係場地問題lor

對我泥講即係咁...要公平...
如果有個場的確係會放d易碎品係場,如果爛左要人賠,
其實ok冇問題,但相對地其他人受傷,或者連場地太多沙塵導致爛槍都要賠先合理....洲官放火,百姓點燈一樣...

btw我唔會去個個場....

引用:
原帖由 Contingency 於 18-10-2017 17:24 發表
咁係唔係以偏概全??

租樓比人,同wargame 場cover比真係一絕...

如果2隊同場,講明1.2j,對方拎支1.8出泥,咁我覺得係場地問題lor

對我泥講即係咁...要公平...
如果有個場的確係會放d易碎品係場,如果爛左要人賠 ...
師兄你好似完全曲解我意思,首先我唔係用 “樓” 同 “wargame 場 cover” 比,係用 "業主" 同 "場主" 比,大家都係租個場出去,點理你帶咩人去做 D 咩?再一個例子,去康文署租場打波,A 比 B 用球拍扑爆頭,康文署點會幫你追討?咪又係果樣,最多幫你報警

第二如果係場地強迫 2 隊同場,因為場地身份己經唔係 "場主" 係 "host",唔同身份有唔同責任,我都講如果咁係場地問題

至於師兄最後個例子,小弟就惗唔明點解 "易碎品爛左要人賠" 同 "其他人受傷要負責" 相等了。

引用:
原帖由 fufu999 於 18-10-2017 02:22 發表

既然場主 ...
等緊你

引用:
原帖由 DENON 於 2017-10-18 18:02 發表

等緊你
o華 好有型呀.jpg

引用:

既然場主 ...
....... 承認我哋當時太怕事做錯決定 .......

咁樣! 賠償係有必要.......

樓主話報咗價再傾其實已經對個賠償作出承諾
如果唔係你打爛
無論係叫你賠$1你都唔應該賠

當你收到個價又覺得貴
不論合唔合理
問題都會去咗你度

發新話題