發新話題

各位兄弟以後打Wargame 要小心場中障礙物

精彩!

引用:
原帖由 derp 於 21-10-2017 16:03 發表
以下只係少少觀感, 如果覺得太多字就無須多想, 當係九龍皇帝寫大字就可以. 亦事先聲明, 係呢度我並非以律師 / 大律師身份行事. 以下觀察並非法律意見. 另外呢個只係初稿. 有時間我會執執.

就目前所見, 咁多位師兄 ...
專業
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

果然專業!
不過你好似睇漏咗樓主第一個post,
留意下文中表達的意思。

引用:
原帖由 hoishing 於 21-10-2017 18:25 發表
若果持槍在cover車旁邊奔走,被對方BB彈打中玻璃爆裂或損毁應該如何呢⋯⋯應否立即停game讓對方賠償然後才繼續war game遊戲?
又或者在車旁邊奔走時撞破玻璃時又應如何呢?
新手一問
向WARGAME場職員匯報
賠錢/索償既野自己決定

回覆 494# 的帖子

難得的專業理性分析

回覆 501# 的帖子

引用:
原帖由 DENON 於 21-10-2017 17:22 發表
果然專業!
不過你好似睇漏咗樓主第一個post,
留意下文中表達的意思。
我睇完後都係一句! 在本地法律之下, 口頭承認賠錢, 唔洗多講! 賠錢了事啦!

引用:
原帖由 Dave 於 21-10-2017 17:05 發表

專業
我之前代表公司上沙田法院! 個官問我認唔認罪! 認! 認就再排期判罰款銀碼! 岡近日再上庭聽銀碼判決! 我即場提供一些資料講價! 嘿嘿! 個官今次又很接受我提出资料! 結果由她計算銀碼可再減了一半! 正! 如果我要唔罰錢咪可以出30萬請個大律師上訴.....實際上邊一樣著數!

同樣呢啲game場小事! 明眼人知發生什麼事情! 就係有人反口唔很賠償.....完

簡短回覆

唔好意思, 岩岩食完飯, 一陣要出一出街. 容許我簡短地回覆其中一位師兄既問題:

498 樓 DENON 師兄:

我唔太肯定你指樓主"文中表達既意思"係指乜. 如果你係指從上文下理我地可以推斷佢已經承認責任, 如果我係代表場主我就可能會係盤問同埋陳詞做呢個陳述.

樓主一樓原文:

"場中障礙物如有易碎物件(如玻璃),如果打爛左會被追討賠償。而且場地不會預先警告。

小弟新手一名,今日真心上了精彩一課。"

佢咁講即係認左係佢做, 佢知情啦. 盤問會係一個好好既問題.

但係如果我係代表樓主, 我亦都可以作出相反既陳述: 樓主只係對場主叫佢賠錢出黎"申"下. 而呢種表述亦唔係無事實支持:

1. 原文"如果打爛左會被追討賠償", 最關鍵既問題 -- 邊個打爛野 -- 原文無寫明.

2. 原文講出黎係背景係佢從場主口中得知佢及或佢朋友打爛左玻璃. 佢由始至終無話過佢自己係有質問過佢D 朋友, 又或者自己話"我打爛左玻璃"

因此, 1 樓與否, 我都依然睇唔到佢有承認到話係佢及或佢朋友做過D 乜.

講住咁多先. 要走人.... 一陣再傾.

引用:
原帖由 rho837 於 21-10-2017 18:39 發表

我睇完後都係一句! 在本地法律之下, 口頭承認賠錢, 唔洗多講! 賠錢了事啦!
這就是重點!

引用:
原帖由 derp 於 21-10-2017 19:54 發表
唔好意思, 岩岩食完飯, 一陣要出一出街. 容許我簡短地回覆其中一位師兄既問題:

498 樓 DENON 師兄:

我唔太肯定你指樓主"文中表達既意思"係指乜. 如果你係指從上文下理我地可以推斷佢已經承認責任, 如果我係代表 ...
樓主標題係"各位兄弟以後打Wargame 要小心場中障礙物"我無理解錯樓主意思係"在場地活動進行中",
"場中障礙物如有易碎物件(如玻璃)"樓主以假設玻璃為易碎物件,會被BB彈打爛",後期Dave提供實驗証明汽車玻璃非會被BB彈打爛
如果打爛左會被追討賠償。而且場地不會預先警告。小弟新手一名,今日真心上了精彩一課。我理解係玻璃被BB彈打爛左,而樓主係現場見証所有發生的一切

就是以上原因小弟才拿出$5000,要求樓主示範用BB彈打爛汽車玻璃給大家睇,幾十歲人真係未見過,$5000當買一個見識!
可惜樓主一直不回應我提出的條件,如果樓主証明到BB彈能打爛汽車玻璃,第一:証明樓主講既係事實,第二3000玻璃費有人代畀,仲可以有$2000車馬費,第三:我相信場地會馬上解決汽車玻璃會被BB彈打爛問題,避免發生意外

發新話題