發新話題

各位兄弟以後打Wargame 要小心場中障礙物

引用:
原帖由 queen 於 2017-10-23 10:59 發表

以為Post已完但原來未,再見到呢個post就忍唔住又回下....

呢類吹水Post小弟一向都唔鍾意用自身工作專業去拋人,得呢次真係要用啦.....
話說小弟已經於建築玻璃業界打滾超過20年,但由於始終是做建築玻璃而唔係 ...
有o野學

Dave兄,樓主班人是否專登打爆我唔知,但是否無意打爆亦有可能.....甚至係咪樓主班人打爆亦有保留......

我要提出的是,汽車玻璃並唔係咁硬,我之前亦有些牙一些片係只要細細力用粒陶瓷已經可以輕易爆一塊車尾玻璃......根本唔需要好大力已經得。

如果討論過程中一直有「唔係超焦同專登,一定打唔爆塊玻璃」呢個概念,討論就會有好大問題....

測試標準之所以為測試標準, 就是為了令測試結果 公平,客觀,及有公認性...

o吾跟標準試, 以模擬情景測試得o吾得? 當然得.  參考價值高不高? 兩睇

引用:
原帖由 Dave 於 23-10-2017 11:33 發表

愈簡單的食材....乜乜乜乜乜
我會將呢壇野歸類做靈2節目, 然後搵C徒法正大師著吉利服係森林入面叫出事ga ma!! 乜乜乜
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

引用:
原帖由 Ben_9413 於 23-10-2017 11:48 發表
測試標準之所以為測試標準, 就是為了令測試結果 公平,客觀,及有公認性...

o吾跟標準試, 以模擬情景測試得o吾得? 當然得.  參考價值高不高? 兩睇
工業測試標準當然同情境模擬有所分別,
前者是為達安全系數,後者係期望得出類似結果,嚴謹程度有所分別。

我做的是模擬,模擬的是一個正常玩家射擊汽車( 我假設係交戰而非故意吧 ),
究竟有多大可能連續打爆兩片玻璃?
首先交戰時擊中玻璃可以當係「無意」的,因為你應該是射人而不是射玻璃,
擊中玻璃可以用隨機擊射來模疑。
得出的不是絕對結果,而是「比較可能發生的結果」,
參考始終是參考,模擬只可得出「可能性」,卻沒有「絕對性」。這一點應該不難理解,
如果閣下要求的是100% 確實結果,抱歉沒有人可以做到。
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 Dave 於 23-10-2017 11:27 發表

不過牽涉到法律又真係好多奇妙野,例如話度街過撞到人膊頭,
之後人家係可以告你襲擊,之後去警局,你如果落口供話:係撞到但好輕力 etc ,
一樣有機會入罪,唔係罰好重,罰幾舊水不過留案底...
咁講方,咪人 ...
我個人應為姐係咁如果係街某人被某人撞到而一方應為自己受傷害包括心理,受害者係有權報警而行唔行使權力係視附個人決定. 咁當然最後要經裁決先知答案. 酒樓追究係視付酒摟方面不過多年前某茶居用名貴茶具而被顧客打爛左一隻杯最後都計埋落單. 咁因為商業決定既考慮同有冇權冇關.  呢個世界有多野你以為係咁但事實上必如你所願, 我開頭都以為係障礙物就唔使賠但事實並非如此.

引用:
原帖由 Dave 於 2017-10-23 11:57 發表

前者是為達安全系數,後者係期望得出類似結果,嚴謹程度有所分別。

我做的是模擬,模擬的是一個正常玩家射擊汽車( 我假設係交戰而非故意吧 ),
究竟有多大可能連續打 ...
可能我理解錯誤o拉, 我以為初始測試目的純粹為試o下所謂合法力能否打爆玻璃o者

一萬個人一萬個口, 大家睇法不同, o吾奇

Anyway, 這是近期少有的高質討論串, 有o野學, 亦是我喜歡CGF的原因

繼續花生...

仲未沉

[offtopic] 昨天去左海灣戰玩,特登留意一下個車場有幾多玻璃未爆,原來都有好多塊完整,有幾場我仲喺塊側門玻璃後面擺明 [目及] 野,食左幾梳都唔爆,但嚇死小弟了 [offtopic]

如果真的想"情境模擬", 我認為 Fig. 1 更真實....
"Gammer A" 躲在 "Cover Car A" 後面, "Gammer B" 一直開槍射擊掩蓋物"Cover Car A",讓"Gammer A"不能走出"Cover Car A"還火, 這是非常常見的情況, 因此後車屏幕玻璃被射擊區域和角度應是類似"Fig. 1"

而"Fig 2" 是小弟個人主觀認為Dave兄測試時的情況.......可以看到與現實情況的不同,,,,

附件

TEST A.jpg (19.91 KB)

23-10-2017 12:26

Fig. 1

TEST A.jpg

TEST A2.jpg (21.02 KB)

23-10-2017 12:26

Fig. 2

TEST A2.jpg

引用:
原帖由 Dave 於 23-10-2017 11:57 發表

究竟有多大可能連續打 ...
其實所谓工業測試係包括模擬測試因為玻璃始終都係保護身家性命財產既設備,其厚度及乘受力係經過工程司計數, 及會經過撞擊測試壓力測試. 但由於玻璃结晶塊塊都唔同所以爆並唔係出奇既事.

經專業人仕討論結果:
北角警車被射擊案,可以破案了!

走數之如重可以遊咁耐花園! 一絶 !

強貼留名<-花生友,冇立場不要插
下個月會打w28, 到時八卦下先~

題外話,如果討論新槍或改裝大家都咁熱心就好了...
暫時見過最多人既post好似係左輪拉雜談?

呢個花生post會唔會超越呢?

講講下我開始相信BB彈能打爛北角警車及場地兩架爛鬼車的汽車玻璃,$5000在此!望有能之仕能約個時間進行測試及現金交收,感謝!

發新話題