發新話題

各位兄弟以後打Wargame 要小心場中障礙物

點解一定係要槍射爆姐?撞爆機會米重大,其實車玻璃好易亨爆除風檔外,有畤身上裝備或槍身玩得慶起大力一d亨落去就爆,重有唔使直接撞去塊玻璃只要大力撞度門由於門框迫得太緊一有碰撞就爆

破壞都要有分故意或無意,war game 係一種有破壞性遊戲追趕跑跳碰是但一樣都會損害車身,如果架車唔比人掂得既最好貼出告示或唔好放係度. 去過所有有車既場大部分都有碎玻璃唔知有冇要人賠錢,不過應該係經常發生既事.
鋼化玻璃係比較唔穩定既玻璃,係绝對有機會受好小影響而爆,有時大力栅門都會爆唔係經常發生但绝對有機會在下見過兩三次.
不過實情係點唔知,個人對二八既感覺會有一定既影響.咁當然下次去都唔敢行近d車度.

打唔打得爆玻璃是小事,打到道門凹晒先大件事,如果任何人呢種情況必須通知職員即時驗槍如一發現超焦認立即叝警.
不過如果個場打爛野要賠我諗都好難叫人幫襯

如果係用玻璃彈現場或車內應該有遺留玻璃彈可post相證明. 不過場地有冇寫明唔比用玻璃及鋼彈先,如果唔係係war game 場內試槍既舉動係完全合理, 場内亦冇標明有乜野射得同唔射得咁你放d射得爛既野係度係場主既撰擇.  如果d車主要用作移動變陣有冇玻璃係無關係, 我來打game唔理你d車新定舊見到障礙物都會做試槍目標好正常. 超焦係犯法問題理應報警. 玻璃係會爆既係一般設計範圍內理應唔會爆,但做得工程耐既人都知有時玻璃會自爆都成日發生,因為係鋼化玻璃既特性.

不如睇下呢條片啦
https://www.youtube.com/watch?v=7EgAUhsiRQs

車頭玻璃係夾膠玻璃所以係唔會跌出,車尾窗玻璃有發熱缐所以無咁易一下碎晒,其他車窗由於好似砌圖咁互相迫住所未必即時跌落但掂一惦就碎到一地都係.

引用:
原帖由 流浮山M4神 於 17-10-2017 20:51 發表
終於有正常人出黎講下野。老老實實唔好話玻璃呀,我就算放個飯盒系場入面打爛左都有權要你賠啦。成班友都九唔搭八,咩正常火力打唔打得穿;咩放得系場區預左爆。咁攪法仲邊有人攪場。另都系個句啦 fb都講明唔好打玻璃 ...
贊成,重有開game其間被人射中重有權告對方意圖謀殺,嚴重傷害他人身體,藏械. 如果打爛支鏡除左賠重可以告損毁他人財物,一個唔覺意我粒彈射入對方個袋而對方冇比番我重可以告佢偷竊

引用:
原帖由 流浮山M4神 於 17-10-2017 21:39 發表

你知自己講緊乜架呵? 而家g兄系講緊"蓄意"同埋"應否"你既言論同小學雞"喂,你隻手過界"有咩分別
下,咁你話打爛飯盒都有權咁點解打爛我支鏡唔使賠先?對方係有意圖瞄準向我蓄意發射我當然可以要求賠啦. 不過玩到咁就唔使玩架la. 如果個場係玩放火咁當然會放火燒車啦.

其實cctv, 燈,走火燈箱,建築物窗門呢d係作業設施唔係掩護物. 但通常host會講清楚邊d打得邊d唔打得,但outdoor就真係末聽過話乜野唔比你打除左人地祖墓. 我早排去玩都冇人話玻璃唔射得,而我亦都冇躲係d新車到因為跟本唔好玩,情願走去貨櫃同舊車仲過引. 好多時清匣或試槍都會向一個目標發射無論full唔full係無關. 其實場主都知d玻璃會有機會打爛先叫人唔好射d玻璃姐.
其實呢個場變成今日咁自已都好唔開心但用咁新诤既車來做cover並唔係一個好撰擇.

引用:
原帖由 queen 於 23-10-2017 10:59 發表

為Post已完但原來未,再見到呢個post就忍唔住又回下....

呢類吹水Post小弟一向都唔鍾意用自身工作專業去拋人,得呢次真係要用啦.....
話說小弟已經於建築玻璃業界打滾超過20年,但由於始終是做建築玻璃而唔係汽 ...
完全同意而某內地玻璃品牌同時製造气車玻璃供應全世界气車及建築玻璃,鋼化玻璃既特性係咁d人唔識米靠估囉好正常姐. 不過早前跟律師朋友飲野時吹水,佢話無論咩理由場主都可以向打爛既人賠償,無話點打爛包括意外損毀,所以大家以後要小心.

引用:
原帖由 Dave 於 23-10-2017 11:27 發表

不過牽涉到法律又真係好多奇妙野,例如話度街過撞到人膊頭,
之後人家係可以告你襲擊,之後去警局,你如果落口供話:係撞到但好輕力 etc ,
一樣有機會入罪,唔係罰好重,罰幾舊水不過留案底...
咁講方,咪人 ...
我個人應為姐係咁如果係街某人被某人撞到而一方應為自己受傷害包括心理,受害者係有權報警而行唔行使權力係視附個人決定. 咁當然最後要經裁決先知答案. 酒樓追究係視付酒摟方面不過多年前某茶居用名貴茶具而被顧客打爛左一隻杯最後都計埋落單. 咁因為商業決定既考慮同有冇權冇關.  呢個世界有多野你以為係咁但事實上必如你所願, 我開頭都以為係障礙物就唔使賠但事實並非如此.

引用:
原帖由 Dave 於 23-10-2017 11:57 發表

工業測試標準當然同情境模擬有所分別,
前者是為達安全系數,後者係期望得出類似結果,嚴謹程度有所分別。

我做的是模擬,模擬的是一個正常玩家射擊汽車( 我假設係交戰而非故意吧 ),
究竟有多大可能連續打 ...
其實所谓工業測試係包括模擬測試因為玻璃始終都係保護身家性命財產既設備,其厚度及乘受力係經過工程司計數, 及會經過撞擊測試壓力測試. 但由於玻璃结晶塊塊都唔同所以爆並唔係出奇既事.

引用:
原帖由 DENON 於 23-10-2017 13:18 發表
講講下我開始相信BB彈能打爛北角警車及場地兩架爛鬼車的汽車玻璃,$5000在此!望有能之仕能約個時間進行測試及現金交收,感謝!
第一警車玻璃成份及厚度應該唔同一般汽車玻璃,以图片所見應該是夾膠玻璃. 再者同Ching素不相識謀謀然去打爛玻璃話有5000比我本人就未蠢到咁,不過如果有ching走去打爛人地塊玻璃你或有教唆他人毀壞他人財物既罪名.

場主如果有足夠証據應該採取法律行動. 年中真係見唔小扑街仔亂q咁來對於其他war game 友有一定危臉.

發新話題