22 12
發新話題

各位兄弟以後打Wargame 要小心場中障礙物

......好啦好啦.....post多次啦

https://youtu.be/llu-ckEe5cQ
https://youtu.be/2yVK2nNnmUE

相信片中人係天生神力又或者有後期特技啦.....點解D氣車玻璃咁易碎???

Dave 兄,其實我於421樓(第29身)已經post過呢兩條片,當時我係咁講:
「於 19-10-2017 10:12         只看該作者
幫手無限loop   

強化玻璃可以打好很容易爆.............

可能樓主又係用瓷/石仔丟玻璃丟爆左????」

樓主有無咁做過我真係唔知,只有佢地自己先知....

而且於我呢個Post上幾層就有師兄post左條片係個警察用警棍打極都打唔爆塊玻璃,所以先再post多次....

另外有D情況一人認知的常識好多時並不正確,好似認為兩件物件相撞,較硬的會撞爆無咁硬的,但其實並唔係事實,當中仲有好多考慮....就好似跌個玻璃杯落木地板,爛的係較硬的玻璃而唔係木......

而用呢類陶瓷去爆玻璃,估計最大原因係爛陶瓷有好多尖角...

另外根據「莫氐硬度」指出,玻璃的表面硬度(莫氐硬度6)係比大部份金屬包括鋼更硬.......

我成日只想講,強化玻璃係硬但係亦都係好易爛,如果一開始就認為一般唔超焦氣槍係無可能打爆車尾玻璃,係好有問題....

引用:
原帖由 DENON 於 25-10-2017 00:04 發表

你是否暗示樓主或其友人是使用非一般BB彈的物質打爛汽車玻璃?
唔係............

引用:
原帖由 rho837 於 25-10-2017 16:28 發表
以前以我所知! 在商場內一隻玻璃門要至少底受到500磅衝力!

可以check下BS標準車後玻璃要至少有幾多硬度及撞擊力!
師兄....呢D資料邊度打聽返來的?香港例???

香港起樓做門,係唔洗入則比屋宇署的...即係...無例跟架....

比多D資料啦,香港建築講玻璃呢就跟屋宇署PNAP APP-37
而講Impose load有幾大力呢,就跟Code of Practice of dead and Imposed load 2011

有閒情可以去參考下

好啦,終於有人講到Compression Stress啦,又比D reference啦
根據BS EN 6262,BS 952,強化玻璃的Surface Compression Stress 最小係69MPa

引用:
原帖由 walther 於 25-10-2017 18:48 發表

唔一定係要超越 Compression Stress, 要睇下邊個方向既 stress limit 被超越先,以玻璃杯跌落木地板打爛為例,我估較細機會係因為過左 compression stress. 較大機會係 tensile stress.
其實好多時爆玻璃係死於Deflection上.....

正常人正常力正常打法無理由會爆,你地一定係專登撞爆

可以話個場好彩,玻璃碎無割親撞爆玻璃位師兄....

22 12
發新話題