24 12
發新話題

各位兄弟以後打Wargame 要小心場中障礙物

樓主當場應承賠償既話就代表承認係佢地整爛,亦代表佢地知道同接受D車窗係唔可以整爛。賠償銀碼幾多係另一回事,用咩整爛亦已經唔再重要,個人跣腳或收唔切制撞埋去枝槍敲爛塊玻璃一D都唔奇,所以討論D槍幾多 J 同打唔打得爆D玻璃已經冇咩意義。除非場地規則係用槍射爛就要賠,用其他方法整爛就唔駛。

再將講過既嘢再 loop 一次, 80 頁不是夢

咦, 條 thread 頭先明明被鏟走架喎 , 又蒲返出嚟既

引用:
原帖由 rho837 於 25-10-2017 16:28 發表
以前以我所知! 在商場內一隻玻璃門要至少底受到500磅衝力!

可以check下BS標準車後玻璃要至少有幾多硬度及撞擊力!
我唔知"衝力"既定義係咩. 只知物料既強度係睇佢既 stress-strain curve , stress 係每平方面積所承受既力,即壓力,單位係 N/m2 , strain 係變形程度, 用 mm 計, stress 又有方向分, 起碼有 compression, tension 同 shear . stress 大到某個程度物料就會永久變形( yield ),一般金屬係變形後唔會馬上斷, 要 stress 再大D至會. 而玻璃係冇永久變形過程, 一夠壓力就散.

講返打爛塊玻璃,要睇既唔係咩嘢"衝力", 而係壓力.用塊陶瓷碎掟埋塊玻璃度好低動能( 單位係焦耳 )就可以打碎塊玻璃係因為陶瓷既邊緣都係尖角,而且好硬,唔會變形,所以同玻璃接觸既面積細,導致壓力好大, 壓力過咗玻璃可以承受既 compression stress 就會碎. 用警棍打唔散既原因係因為警棍冇尖角,而且物料冇陶瓷咁硬, 打落玻璃枝警棍佢會局部變形,變咗同玻璃既接觸面積大好多,壓力就低好多,過唔到玻璃可以承受既 compression stress 極限, 所以咪唔碎囉.原理就等同用枝針細細力就可以拮入肉,但用枝棍就好大力都唔得

至於 BB 蛋,本身已經係冇尖角, 加上林咁多,又會碎, 就算焦數大D ,打到落塊玻璃既時候同個玻璃既接觸面會相對地大, 壓力都幾難會高過玻璃既 compression stress 極限, 所以打唔爆係意料中事.

引用:
原帖由 queen 於 25-10-2017 17:54 發表
好啦,終於有人講到Compression Stress啦,又比D reference啦
根據BS EN 6262,BS 952,強化玻璃的Surface Compression Stress 最小係69MPa
唔一定係要超越 Compression Stress, 要睇下邊個方向既 stress limit 被超越先,以玻璃杯跌落木地板打爛為例,我估較細機會係因為過左 compression stress. 較大機會係 tensile stress.

引用:
原帖由 queen 於 25-10-2017 19:19 發表

其實好多時爆玻璃係死於Deflection上.....
Deflection = applying compression stress on one side + tensile stress on the other side

Audi 原來唔止排放數據做假, 連玻璃都用D cheap 嘢 ?

引用:
原帖由 kornhill401 於 26-11-2017 13:21 發表
話時話,假如有客人比玻璃碎割傷.那一方要負責呢?
如果場主有基本既法律風險意識,我估都會係租用條款寫到死人都唔會負責. 但打起官司嚟係咪過到骨就唔敢講.

引用:
原帖由 wing383 於 27-11-2017 13:04 發表
好奇一問,如果某人在某圍村私人土地上同朋友追逐嬉戲,假設地面狀況正常無異樣,但自己跑得太快唔小心左腳kick 右腳PK撞埋旁邊停泊既汽車玻璃,導致玻璃爆裂及割傷,責任誰屬?

又或者

如果某人在某公園裡同朋 ...
已經 loop 過 N 次, 其實師兄想引導咩新結論出嚟 ?

24 12
發新話題