53 1234
發新話題

model gun 推介

model gun 推介

請問 pistol 有冇乜嘢好選擇呢 ? 我到依家都唔係好識分 cap 槍同 model gun. 槍舖好似撈亂嚟用.

我自己係咁分:兩者都不能發射出任何物料.
cap槍..可在提供的假彈,放入?物料,在開槍動作時(pistol),有聲音,有火花,槍會blow back.
model gun..只可作觀賞和把玩用.例如昨天有C Hing在二手區放售的一支'西班牙'製造的長槍.
希望有C Hing提供其他意見.

1) CAP 槍 - 日本仔居多, 膠身為主, 但都見過有人改用全金鐲身及鋼件! 見過支custom M4 (MK18 MOD 1) 用日本仔CAP槍系统, 井性GBBR M4加工改裝成CAP槍! 好靚! 但好貴!

2) 掩槍 - 要申請許可証! 年年驗槍續牌!

3) BLANK 槍 - 香港係犯法!

4) Model-Gun 操作槍(膠身為主)! 日本仔居多, 但臺灣都有出過支M4(好靚), 日本HOBBYFIX可以買(但天價)!

其實買支VFC M4 GBBR又平又底玩! 同真冇乜分别 ! 重有Blow-back action!

CYBER GUNS 手槍同樣!

樓主鍾意邊款 model gun 手槍?其實而家好多GBB手槍都係全金屬,俾得起錢仲可以買全鋼。除非樓主好重視個像真彈匣、仿真子彈,否則倒不如買GBB手槍。

如果想玩下二戰槍如 P38, 碌架, 盒子炮等有邊個牌子做得比較好呢 ?

引用:
原帖由 walther 於 19-10-2017 17:39 發表
如果想玩下二戰槍如 P38, 碌架, 盒子炮等有邊個牌子做得比較好呢 ?
以前有小量係街見過! 好貴! 天價! 但唔好玩得個睇字!

Model gun: 即係模型,也即所有零件同真槍ㄧ樣, 只係材料及尺寸不同. 因不同,所以不能發射真子彈.
(如hobbyfix, LS, 及香港有人custom).

Cap槍, 基本上同model gun一樣. 但因要用cap來做到發声,blowback
及跳壳效果,所以結構上有所改變.
(如MGC, KSC).

引用:
原帖由 rho837 於 19-10-2017 18:26 發表

以前有小量係街見過! 好貴! 天價! 但唔好玩得個睇字!
咁如果係全金屬 GBB 呢 ?

引用:
原帖由 walther 於 19-10-2017 20:09 發表

唔清楚!

之前都係玩開GBB, 後來入o左把MGC model gun, 雖然全把都係膠, 但可以像真入子彈, 可以玩跳彈殼, 又真係好玩過好多全金屬 GBB, 各有味道

「盒子炮」除了 WE 的 M712 外,買 MGC 全金屬的 C96 (只有半自動)最有性格。
引用:
原帖由 walther 於 19-10-2017 17:39 發表

全金屬 GBB 的 P08, P38, 駁殼 M712,WE全部都有出。
引用:
原帖由 walther 於 19-10-2017 20:09 發表

你提到三枝Cap都有收藏但和今日既造玩具槍工藝比較全部吾多合格

附件

20-10-2017 00:13

1 個讚好! TOP

GBB 近年做得好真, 但細部拆解同操作感始終同model gun有距離,即使model gun未必枝枝係金屬. 不過舊mgc 好多model gun 嘅結構其實都唔跟真槍, 所以買之前要做定多啲功課, 對真槍都要有一定程度嘅了解

以下係小小model gun廠商嘅個人意見

Marushin , 材料較差,易爛, 組裝kit 公差大,但有唔少經典, 如Luger , MP40 , M712 (trigger group)少許失真) ,PPK , M1910

Tanaka , 左輪 , m9 (係mgc 舊模), 98k (係Cmc 舊模) 等槍還原度好高, 正常玩算cum

HWS , 南部series , HSC ,古式統, 解放者等, 結構還原度高, 但細部多刻意改動, 重量較輕

CAW , 1911 series (mgc 舊模), woodsman , 南部series ,除咗六研, 1911 出得最好算係佢, 好多mgc 舊模槍

今晚再打....
塑膠戰隊

引用:
原帖由 PMX 於 20-10-2017 09:15 發表
GBB 近年做得好真, 但細部拆解同操作感始終同model gun有距離,即使model gun未必枝枝係金屬. 不過舊mgc 好多model gun ...
多謝師兄, 好多牌子都未聽過. 童工擺咗一D寫著不能發射既槍出嚟,但我唔係好識得分佢係魔刀根定係喼根.下面係其中兩枝

附件

20-10-2017 11:02

20-10-2017 11:02

53 1234
發新話題