發新話題

Walther PPQ M2 : 台警斥逾億元買新槍 品質堪憂

德佬鎗竟然咁化學!鎗械皇國聲名已經不再。。。尤其有咗U記大企業之後。。。
已前D古董P38,P88好多而家仲能運作正常!
Ps.台灣就梗係用番KJ好啦,早講咗唔好用WE,大家係都唔信...

Happy shooting!

超齡GAME友/適齡鎗人一個
工作:20年專業舞台EVENT LIVE SHOW 製作導演、監製,廣告、MTV、宣傳片(VIDEO及PHOTO)攝影製作人。

睇情況。

歐洲本土用鎗可以為左極緻精準度鎗管唔鍍鉻,而台灣高濕天氣唔鍍鉻即鏽。

撞針鋼材未必係次貨,機械野都有水土不服問題,之前香港消防買批瑞典消防車,唔適應香港濕熱天氣變殊殊車,設計初衷冇預到會外銷到天氣咁毒辣既地區就會出事。

當鎗械設計冇預算會走遍巨大氣候跨度,神鎗變"神左"鎗唔奇,就算美國EOT全息瞄具都有部份批次係擺車尾廂焗兩焗就走位......

呢批撞(板)針,惟有叫原廠換過種鋼材車過批黎換囉。

引用:
原帖由 RCOOH 於 20-10-2017 15:38 發表
睇情況。

歐洲本土用鎗可以為左極緻精準度鎗管唔鍍鉻,而台灣高濕天氣唔鍍鉻即鏽。

撞針鋼材未必係次貨,機械野都有水土不服問題,之前香港消防買批瑞典消防車,唔適應香港濕熱天氣變殊殊車,設計初衷冇預到會 ...
小弟冇呢方面既知識, 但真鐵, 尤其是係軍用, 應該可以適應任何環境架喎, 冇理由要擺係防潮箱入面好好保護佢架.
但名牌又真係唔一定保證好, 好似 S&B 有枝鏡係專俾 field target 氣槍用, 極度唔掂, 冇咩人用, 原因係佢係太陽下曬一排熱咗就會走位. 佢枝新款好似解決咗呢個問題.

Glock 可以咁樣虐待都冇事, https://www.youtube.com/watch?v=_ENZioGLjMI
華特有咩理由手指都撳得爛 ?

引用:
原帖由 FBC1 於 20-10-2017 13:16 發表

當年美軍試用一種高堂壓子弹才出事。之後放棄。
http://www.gao.gov/assets/220/210461.pdf
睇返當年份報告只係話用咗 非NATO彈 同打超過建議上限未有換slide出事

Until recently it was
believed that other than North Atlantic Treaty Organization (SATO)
standard ammunition had been used in these guns. However, based
on additional information obtained by the Navy’s Small Arms Program
Manager, he believes that only the first weapon was firing nonNATO
standard ammunition. The contract required that the g-mm
handgun be designed with the capability to fire NATO standard ammunition.

Although an M9 safety message recommended the
slides be replaced after 3,000 rounds, the Navy estimated that this
weapon had fired up to 10,000 rounds when it failed. The reason the
safety replacement criteria was exceeded was that the unit had just
returned from an operational deployment.

引用:
原帖由 walther 於 20-10-2017 15:46 發表

小弟冇呢方面既知識, 但真鐵, 尤其是係軍用, 應該可以適應任何環境架喎, 冇理由要擺係防潮箱入面好好保護佢架.
但名牌又真係唔一定保證好, 好似 S&B 有枝鏡係專俾 field target 氣槍用, 極度唔掂, 冇咩人用, ...
PPQ全寫係警用快速防禦手鎗。

警鎗對於精準度同安全性要求高於惡劣環境操作能力,比起軍規嬌貴些少都可能。警鎗打miss或者鬧市走火,政府有排比傳媒、乃野者及其家屬同政棍煩,警察又煩寫report。警察既部署環境有限,焗限於本國甚至洲份部署,當地乜氣候就乜氣候,CTRU唔會R到上新疆凍冰冰,SDU唔會去中東熱辣辣突襲探你班。

係預算有限下警鎗要先滿足警務需要,唔需要用多筆去買支超過警用環境需要既超級鎗。

不過台灣啦wor,連國軍都亂咁教,拆鎗抹鎗亂咁黎,而且人死為大,傳媒作大,撞針生鏽既係一支兩支定成批?撞板針PPQ曾經封存係咩環境?是否完全係新鎗?係咪打過有腐蝕性底火既子彈?要chk。

引用:
原帖由 RCOOH 於 20-10-2017 18:03 發表

PPQ全寫係警用快速防禦手鎗。

警鎗對於精準度同安全性要求高於惡劣環境操作能力,比起軍規嬌貴些少都可能。警鎗打miss或者鬧市走火,政府有排比傳媒、乃野者及其家屬同政棍煩,警察又煩寫report。警察既部署環 ...
話雖如此,但燒開真鎗的都知道。。。「正常的産品」不可能咁差的!不排除次货可能性。。。!

Happy Shooting!

工作:20年專業舞台EVENT LIVE SHOW 製作導演、監製,廣告、MTV、宣傳片(VIDEO及PHOTO)攝影製作人。

再者:德國鋼材的品質世界首位!
君不見世界各國電視台、荷李活電影也指定必用德國的攝影腳架為業界標準!走遍世界極端地帶拍攝也只見德國脚架的踪影。。正常品绝對是不可能咁差的。。

Happy Shooting!

會唔會用咗神戶鋼 ?

官員貪污收回俑收次貨都唔奇

會否政冶因素有關? 台灣定位各有不同,所屬國家批准出口,公司賣給你也無用,同樣貨品質量必定有出入,可以做你生意未必是交足功課,所以測試後合理選擇可能很少

正正經經買返Glock味好經歷多年無鍋氣,試新野做白老鼠仲掉成憶咁多又唔係平過人,真係。。

做警槍, 尤其係除o左美佬o尼D槍枝泛濫國或特種部隊, 我覺得DAO適合D, 多D反應時間睇清楚想清楚

引用:
原帖由 Ben_9413 於 21-10-2017 12:15 發表
做警槍, 尤其係除o左美佬o尼D槍枝泛濫國或特種部隊, 我覺得DAO
警鎗DAO,女警會DLLM。

DAO扣壓力太重,行咇多過練鎗既警察隨時讓子彈亂咁飛,女警更加未必駕馭到咁重既雞。之前香港換P250都有女警話指力不足好惡開。

DAO比起SA好既地方係遇到啞彈可以立即再扣一下,再打一針希望打得響,都唔得先Tap Rack Bang;擊鎚式SA的話就要人手拉一次鎚,但子彈若果突然發射你手指即刻殘廢,或者直接TRB;擊針式既話只有TRB。

視乎國情,警鎗都有唔同要求。如果要求上膛攜帶,一定要有手動保險,手指唔安份或者急起上黎,6磅定15磅雞根本冇分別,一樣澎一聲走火。如果係空鎗攜帶、用時上膛咁就用Glock都得。

如果係美國之類隨時會遭遇突襲,必須要上膛攜帶,即時還拖的話就另計啦,越少野阻住開鎗越好。

引用:
原帖由 RCOOH 於 21-10-2017 13:07 發表

警鎗DAO,女警會DLLM。

DAO扣壓力太重,行咇多過練鎗既警察隨時讓子彈亂咁飛,女警更加未必駕馭到咁重既雞。之前香港換P250都有女警話指力不足好惡開。

DAO比起SA好既地方係遇到啞彈可以立即再扣一下, ...
唔関DAO同SA事,香港CID以前用左輪一樣只能DAO,自動手鎗的DAO点都輕雞過左輪的DA...

HAPPY shooting!

發新話題