發新話題

請問TAR 21 AEG/ GBB 的評價同入手

請問TAR 21 AEG/ GBB 的評價同入手

小弟想完成第二把dream gun 收藏 - TAR 21

係google過後,發現TAR 21只有Ares 及S&T 有出AEG版本,而GBB更只有數年前的匠神限定300把的版本...GBB版幾乎不可能入手,夢碎...

想教下大家,特別係有TAR 21既玩家可以比下意見
1. Ares版及S&T Pro版大家會推薦買邊一個版本?
資料上Ares 的外殼質料最好,而S&T Pro版只是ABS而且手工較差
但S&T Pro版是EBB有一點點的blowback效果,又可以做到bolt catch release動作,總比Ares的單純派彈叫做比較好玩
唔知大家會點睇?

2. 如果想買,邊一間鋪會可以搵到Ares/ S&T既槍?

3. 雖然冇咩可能...但匠神的GBB版會否有二手,或仲有地方有得賣?或者有其他的牌子介紹(AEG/ GBB)?

引用:
原帖由 新手一隻 於 24-10-2017 21:38 發表
借過友人的S&T tavor平價版嚟落場。

推匣制唔順手,而且極極極易誤觸。成日打算開槍先發現唔見咗隻匣。

前手托裝電,容易拆裝,按粒制就得。

重心稍微偏後,但都算輕,握持、指向方面沒有問題。 ...
揭開後部金屬片有marking <- 呢個隱藏marking我睇片都見到
雖然係平價版既感覺,但都多謝先
唔知Pro版是咪都有推匣制問題

引用:
原帖由 新手一隻 於 24-10-2017 21:54 發表

退匣制位置問題係tavor本身的設計問題,無解的,除非其他廠嗰粒制特別硬。

所以MTAR將退匣制改走咗
但MTAR應該更加無AEG/ GBB出到啦?

引用:
原帖由 Dave 於 24-10-2017 22:01 發表

首先ARES 同 S&T 都是有SPRING RELEASE 的。
另外兩者都有彈匣制鬆易跌匣問題,但正常操作不影響,只是有時攜行時很自然會抓著槍身最幼位置,剛好是彈匣制,易碰到也。
ST 同 ARES 有幾個不同處
1- ST PRO 有 ...
多謝Dave巴打指點迷津
看來S&T的pro EBB會是我的選擇,但不知S&T的槍難不難搵到 什麼鋪頭會有?

引用:
原帖由 Dave 於 24-10-2017 22:17 發表

FYI

https://shop.ehobbyasia.com/aeg/s-t.html
細看之下原來還有keymod hand guard 版本

引用:
原帖由 Dave 於 24-10-2017 22:46 發表

不建議,就咁睇好睇,裝完電池後D 孔見到舊電就好肉酸。
我再搵了啲相...同感

引用:
原帖由 新手一隻 於 24-10-2017 22:58 發表

小弟亦看過啲tar21踢剔高 reload片,的確幾快。

不過小弟呢啲chairsofter都覺得粒制易跌匣,相信班日日翻山越嶺的真鐵用家應該 曬鬼。
熟能生巧 可能練得多用得多佢哋已經習慣晒

發新話題