發新話題

點解香港啲樓越嚟越貴

其實有最低工資之後已經升左好多人工.. 不過都係糖水糖魚...
我記得我岩岩出黎做野3, 4 年之後,拎9000~11000 蚊有個跟單仔做下算唔差 ( 果陣文員 6500 ~ 7500 )
而家...請個打雜都叫價一萬...
果陣食個早餐19 蚊,今日35 蚊。一Q 樣...我覺得只是將以前底層同中底層炒埋一碟...

香港地本身係貧富懸殊,但其實所有發達城市都係...因為信息資金同運輸都走得非常快,跟唔到頭水 ( 香港可以話係炒地炒樓炒鋪 ),
就一律掃落去三等倉...想人人有飯食人人安居樂業?唔係唔得,正苦要做野,
但做任何民生野之前,加稅先,如果大家唔介意比三、四成收入做稅金去濟貧,10 年之內香港人人有屋住不是夢。
不過無論收稅定係濟貧,係而家既香港黎講,傾番十年先啦。
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

而家D物價同租金  萬零真係..........

引用:
原帖由 hang2 於 30-10-2017 19:14 發表
而家D物價同租金  萬零真係..........
以前有句調侃話:「中五學歷無需經驗月入過萬」,是笑人信那些旬工陷阱。
但今時今日...呢句野已經係「最低要求」

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 Dave 於 30-10-2017 19:37 發表

以前有句調侃話:「中五學歷無需經驗月入過萬」,是笑人信那些旬工陷阱。
但今時今日...呢句野已經係「最低要求」
洗碗萬六,
HKU畢業/五年工作經驗萬八,
情何以堪

洗碗吾易做  戴套都冇用 真係洗到手都爛 D錢抵人賺
有裝修師父搵吾到學師幫手  都有成千蚊日 而家D後生吾願捱
大學生更吾會諗  辛苦兼成身水泥  但出面工種又少

引用:
原帖由 美味炸雞脾 於 30-10-2017 14:22 發表

人工倒跌?我係你一定無地自容...

不如檢討一下自己,有咩能耐值得加人工?
我話人工倒跌唔係指我,
小弟出來做左野唔係好耐,幸運地仲算跑嬴通脹.

數字顯示,
2017年個人入息中位數 對比97 係升左61.46%
政府統計數字話97 - 2016年物價通脹加埋只有差唔多25%
但係政府話你聽綜合通脹其實係計左好多升幅少既"非日常用品"入去
單就 "食品" 一項
由1997 - 2016年的已經有 55%.
數字係咁講,但係實際既通脹我諗大家都心中有數.
記得2006年左右, 食個飯都仲係20幾30頭.
而家食番同樣既野, 冇40-50落唔到樓.
冇升足100% 都6-70%.

樓價升幅已經唔需要提.
有一部份人人工加左但跑唔嬴通脹,有幾奇?

不如你檢討下自己副格,點解一出口就係對人不對事 ?

引用:
原帖由 hang2 於 30-10-2017 20:30 發表
3行堅辛苦 冇人入行係正常
有氣有力既可以一試 但千奇唔好做判頭

紅磡體育館同東區海底隧道,我有份起㗎,威呢。
一出嚟就有大把人請,人工仲……哈哈哈。

咦我人工真係倒跌o左,去無地自容o下先

引用:
原帖由 hang2 於 30-10-2017 20:30 發表
即係肯做就冇窮人,
加倍情何以堪

老虎話,我畀佢返多兩三年工,份人工應該會多過我。
到時候我留家湊倆個小孩,老虎就繼續返工搵錢,
問我得唔得?我話有軟飯食梗係得,恨咗都唔知幾多年。
有得揀梗係做獅子王,唔通走去做皇帝企鵝咩。

引用:
原帖由 loveless 於 30-10-2017 21:14 發表

即係肯做就冇窮人,
加倍情何以堪
個個肯做 洗碗工就唔值錢了

引用:
洗碗都就黎冇得做,而家興包攬洗碗,放一批碗比你乾淨的,
之後車走你果批污糟碗,中央處理。對於鋪頭或者花費差不多,但起碼煩少樣請人難同埋後巷洗野比食環踢

其實有時唔好話d 後生唔願捱,而家機會比起以前少,
不論是電腦化減人手或外判或外勞或者輸入專材...
有時睇番,而家中六畢業冇經驗新仔做咩好?一時之間真係諗唔到...
當年我白紙一張果陣就做過小型補習社/中電派信/TA...

引用:
原帖由 Dave 於 30-10-2017 21:54 發表

洗碗都就黎冇得做,而家興包攬洗碗,放一批碗比你乾淨的,
之後車走你果批污糟碗,中央處理。對於鋪頭或者花費差不多,但起碼煩少樣請人難同埋後巷洗野比食環踢

其實有時唔好話d 後生唔願捱,而家機會比起以 ...
讀個毅進 加入慈母

引用:
原帖由 jn_jona 於 30-10-2017 21:56 發表

讀個毅進 加入慈母
所以丟還丟,申請警察人數有升冇減...大佬.. 搵食姐..

發新話題