發新話題

點解香港啲樓越嚟越貴

依家仲有人覺得返成世工先買到豆膶咁細間屋係正常
定好似乜乜青年主席話齋每月儲3000係多話儲500
最理想既買樓方法緊係每月儲一萬 儲夠一年
加埋老豆果788萬買層800萬既樓
係咪好勵志

https://youtu.be/TOHwBcyKgm4
幾有趣 得閒可以聽下

真係要睇下個人本身肯唔肯去準備....
我識個朋友,今年三十做左七至八年野,學歷唔算高無大學學位,人工呢兩年先over 20k,但已經有七十萬儲金,佢唔大洗,每一兩年都有去旅行.....

無錯以今時今日樓價佢同樣買唔到樓,但當個市有乜波動,佢隨時夠比首期入市......但無準備剩係識有新iphone要即換,每年要去三次台灣兩次日本o既人,到時只可以怨點解自己無錢入平貨,到再升返又再怨無錢買.....

機會永遠係比有準備的人.....

引用:
原帖由 queen 於 31-10-2017 12:24 發表
真係要睇下個人本身肯唔肯去準備....
我識個朋友,今年三十做左七至八年野,學歷唔算高無大學學位,人工呢兩年先over 20k,但已經有七十萬儲金,佢唔大洗,每一兩年都有去旅行.....

無錯以今時今日樓價佢同樣買唔 ...
我岩岩先想打「10年大計」,一個月save 3~4k,計埋d 年尾花紅( 如有 ) ,儲50 萬唔係夢。
之後等跌市...幾時跌... 冇人知.. 跌幾深.. 冇人知.. 唔跌就繼續儲吧。
不過好似太離地。

雖然我識個女仔未夠30 歲已經袋住50 萬係袋 ( 月入從來未試過2 萬up )... 原因好簡單... 佢個個月都有儲錢... 買下d 收息股幾年都唔放果隻...,冇咩秘缺,係得咁多。

queen 兄個例子亦是一個佐證。

原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

合理既 儲住等下一次沙士/金融風暴
跌果時就應該買到/比到首期

唔離地,正如97∼98相信無人會估到2001年樓市會冧,更估唔到2003年幾十萬會買到樓......

世事話唔埋,大陸經濟不穩,美國未復甦,英國脫歐,歐洲經濟問題,肥仔金問題等,隨時都可能爆多次金融風暴/海嘯......

回覆 59# 的帖子

我真係好好奇點解你字裡行間d怨氣咁重 ?
樓明明係用來住人的,你班友講到炒賣先係樓的首要用途咁,真係炒賣炒上腦.
我好贊成習總講既: 樓係用來住唔係用來炒賣.
唔知你認唔認同?

1991年打工! 第一份工4仟月薪做了三個月! 第二份工7仟翻六天半工做了兩年! 第三份工至有萬五底薪再加埋OT至有三萬左右(每個月80粒鐘OT)! 當年港島區一層SHK 900呎單位連車位380萬左右! 一加CIVIC改下輪都要25萬! 買套ICEBURG皮Jacket要8仟! 我連買野都冇錢就翻工放工食飯撘車飲杯啤酒撳兩次鐘仔俾家用供份保險交租俾雜費都冇哂啲錢就月月清! 當年想唔到有今天是什麼! 當年想買樓邊度有可能.......!

在任何时候! 一句! 繼續打工都重有些機會, 冇工開就冇機會

回覆 68# 的帖子

我放棄
係我傻,同你討論尼樣野根本就係錯誤.

你根本就唔覺得尼個係問題.
就算香港樓價指數全世界最高,堅尼系數年年新高,通脹年年5%.
只要你戶口入面數字keep 住升, 你都覺得冇問題.
諗深一層都係既,
如果你覺得有問題咪即係否定左你而家擁有既一切?

同一個根本唔覺得尼個係問題既人討論問題.
我真係好傻好天真

引用:
原帖由 rho837 於 31-10-2017 18:10 發表
1991年打工! 第一份工4仟月薪做了三個月! 第二份工7仟翻六天半工做了兩年! 第三份工至有萬五底薪再加埋OT至有三萬左右(每個月80粒鐘OT)! 當年港島區一層SHK 900呎單位連車位380萬左右! 一加CIVIC改下輪都要25萬! 買套 ...
撳兩次鐘仔

各位看官,最近我們的世界變得有救了,各種車任君選擇,上了車請繫好安全帶,我們要飆車了。
---
摘自漫畫人。

飆得太快 會車毀人亡

因為有人買。。。。。如果中國內戰,你估下個市會點。。。

發新話題