發新話題

點解香港啲樓越嚟越貴

我只係覺得自己有上帝看著!   好彩以前只識得投資物業/車位及買保險!

上述(全球/香港樓價越來越貴之迷)與我以經沒乜關係了!

引用:
原帖由 gtoray 於 28-10-2017 23:14 發表
你上左岸就梗係風騷啦
香港人! 只要有份工, 有層樓! 壓力自然小三成!

引用:
原帖由 jn_jona 於 29-10-2017 14:21 發表

我係到諗如果有日唔洗煩錢 我應該去做的士佬
唔鍾意做就拒載
的士牌炒到貴哂! 買GoGoVan或揓頭貨櫃車!

我有個親戚佢個仔犯左事出來冇工作做! 我買左架Hiace俾佢去做GoGoVan! 叫做每年還三萬給我(還十年)!

而家佢一個月有五萬生意額! 自己養到自己夠啦! 還唔還錢算啦! 唔好再有下次!

引用:
原帖由 jn_jona 於 29-10-2017 22:24 發表

租車未得囉
都得!

全球化資產主道之下, 再加上內地人越來越有錢要資金轉移, 香港地小人多加上政治地理環境特殊, 政府主要收入來源由地來(高地價政策)! 所以物業只會越來越高昂,去到有價冇市! 香港地搵工做算比較起其他國家地方容易得多! 可以利用呢個優勢去外國投資物業! 平時當興趣學日文/國語/泰文.......可能到老多個地方去下!

1991年打工! 第一份工4仟月薪做了三個月! 第二份工7仟翻六天半工做了兩年! 第三份工至有萬五底薪再加埋OT至有三萬左右(每個月80粒鐘OT)! 當年港島區一層SHK 900呎單位連車位380萬左右! 一加CIVIC改下輪都要25萬! 買套ICEBURG皮Jacket要8仟! 我連買野都冇錢就翻工放工食飯撘車飲杯啤酒撳兩次鐘仔俾家用供份保險交租俾雜費都冇哂啲錢就月月清! 當年想唔到有今天是什麼! 當年想買樓邊度有可能.......!

在任何时候! 一句! 繼續打工都重有些機會, 冇工開就冇機會

而家人類(尢其是中國人)係痴9條缐! 爆核電廠!銀行關門! 爆內戰...! 彩你...但樓照買,輪照賭!

日本福島啲海產農產品進口大陸,班同包未驚過都唔知食得幾咁和味!

食地溝油同衫緣奶粉咪重毒過福射魚! 內戰打仗佢地唔怕呀!

香港人都冇得驚! 如果打到來大家都唔會有槍去保護自己及香港!

發新話題