發新話題

點解香港啲樓越嚟越貴

大陸錢搵位走
大陸唔比匯錢走,d人咪搬落來買樓囉
話曬港元都係同美金掛扣,可以將人民幣洗成美金就算蝕幾十%佢地都制啦。
bitcoin都係一樣之麻.

回覆 27# 的帖子

係囉
按你咁既邏輯,應該所有野都越來越貴先岩嘛
奇怪點解人工冇越來越貴呢?
點解對比廿年前既人工,扣完多年來的通漲之後好似仲倒跌呢?

引用:
原帖由 美味炸雞脾 於 30-10-2017 14:22 發表

人工倒跌?我係你一定無地自容...

不如檢討一下自己,有咩能耐值得加人工?
我話人工倒跌唔係指我,
小弟出來做左野唔係好耐,幸運地仲算跑嬴通脹.

數字顯示,
2017年個人入息中位數 對比97 係升左61.46%
政府統計數字話97 - 2016年物價通脹加埋只有差唔多25%
但係政府話你聽綜合通脹其實係計左好多升幅少既"非日常用品"入去
單就 "食品" 一項
由1997 - 2016年的已經有 55%.
數字係咁講,但係實際既通脹我諗大家都心中有數.
記得2006年左右, 食個飯都仲係20幾30頭.
而家食番同樣既野, 冇40-50落唔到樓.
冇升足100% 都6-70%.

樓價升幅已經唔需要提.
有一部份人人工加左但跑唔嬴通脹,有幾奇?

不如你檢討下自己副格,點解一出口就係對人不對事 ?

del

回覆 50# 的帖子

我比較好奇點解你的回應字裡行間咁激動,心虛?
香港樓價同貧富懸殊問題已經係公認,係得d既得利益者唔覺得係問題.
不過我都明白既,尼d既得利益者係要靠尼個扭曲既制度先生存得到落去.
反正消耗既只係香港尼個地方的未來,搵夠錢隨時走得嘛.

引用:
原帖由 美味炸雞脾 於 31-10-2017 02:56 發表
既然咁了解時事看透世界,2008年第一季,股市急挫下,由地產股帶領回升幾千點,原因就係美國進入零息,香港買樓成本風險大大降低,今日升浪未完結,都係由該日開始,香港又有幾多人把握黃金機會?
言下之意
你認為08年打後先開始工作既人就必須捱貴樓, 連呻一句 "d樓比你地尼班友炒貴曬" 既資格都冇?

回覆 59# 的帖子

我真係好好奇點解你字裡行間d怨氣咁重 ?
樓明明係用來住人的,你班友講到炒賣先係樓的首要用途咁,真係炒賣炒上腦.
我好贊成習總講既: 樓係用來住唔係用來炒賣.
唔知你認唔認同?

回覆 68# 的帖子

我放棄
係我傻,同你討論尼樣野根本就係錯誤.

你根本就唔覺得尼個係問題.
就算香港樓價指數全世界最高,堅尼系數年年新高,通脹年年5%.
只要你戶口入面數字keep 住升, 你都覺得冇問題.
諗深一層都係既,
如果你覺得有問題咪即係否定左你而家擁有既一切?

同一個根本唔覺得尼個係問題既人討論問題.
我真係好傻好天真

發新話題