26 12
發新話題

日本“流速”改槍概念?

日本“流速”改槍概念?

如果over gas用重珠咪有機過j....

小弟之前都試過同過d師兄討論過o下,以aeg為例,佢o既做法係用大力彈弓放入天梯度打,務求於拍頭打到落缸頭將空氣壓縮以最短時間完成,同普通aeg set法唔同o既係會用方法去令啖氣谷到最盡先吹出槍管,如將推彈嘴個窿整細,甚至見識過缸頭內有個扇頁,估計係想用來延遲出氣,至於佢用作減力o既方法係同比較闊內徑o既內管+cut短至剛好自己想要o既力度

而嗰位師兄都係打1j以下的,之後籮友恆試過仿效佢o既做法但將個力提高到1.5至1.7左右都遇過有o的問題,如hopup跟本唔夠力hold唔住粒彈前方又闊內管縱使整細左出氣口拍頭衝力也十分之大,又響又震...

最後轉玩hpa都有試一試,將壓力提高因為hpa係一o下過噴氣出黎,只要較到最大出氣量迅間爆出最大o既氣量出去吹粒bb彈,理論上同o個位師兄o既情況差不多,更加不存在因大力拍頭撞擊缸頭引致震盪過大o既情況,同時間亦不需要攪細缸頭出氣位同加長hopup壓點呢類難以掌握o既動作...而我用作減力o既方法都只係用條短加闊內徑o既內管

而呢個流速的概念我估計都係1j以下先有相對效果...所以唔覺有香港師兄提過

引用:
原帖由 新手一隻 於 29-10-2017 16:57 發表

用hpa調高psi試?結果如何?
真係講唔上測試,唔敢講係結果只
係認為原理上差不多,實際上冇乜
把握真正做得出佢地的流速效果,
鬼叫我乜都唔多識,答案其實係個
迷,講返用hpa推大個壓力之後相
信係因為冇左震盪呢個因素,其他
野setting冇變情況下比起aeg
黎講彈道穩定了少許,射程冇分別

2 個讚好! TOP

引用:
原帖由 xo8816 於 29-10-2017 17:49 發表

係講唔上測試,唔敢講係結果只
認為原理上差不多,實際上冇乜
握真正做得出佢地的流速效果,
叫我乜都唔多識,答案其實係個
,講返用hpa推大個壓力之後相
係因為冇左震盪呢個因素,其他
setting冇變情況下比起aeg
講彈道穩定了少許,射程冇分別
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

回覆 6# 的帖子

你壓力大左都要較埋推幾耐氣
大壓長氣 輕彈配短管根本用唔哂個壓同道氣
粒彈出左條管之後 OVERGAS左D氣就好似你就咁用咀吹粒彈
OVERGAS係點我唔肯定 因為我唔似DAVE兄咁識LIST OUT成個TEST
但我只相信初速 配高彈重就一定遠準((當然HOPUP 同槍身置中都好緊要

引用:
原帖由 marco91919 於 29-10-2017 21:45 發表
粒彈出左條管之後 OVERGAS左D氣就好似你就咁用咀吹粒彈
OVERGAS係點我唔肯定 因為我唔似DAVE兄咁識LIST OUT成個TEST
但我只相信初速 配高彈 ...
自己冇特別研究流速,但身邊有狙擊友有玩,
當日去W28 天台射,大家都我MARUI M40 + 0.3 豆 佢唔記得咩狙 0.28 豆,大家都打1.9J ,
打4X 米一碌燈柱,大家都打左近百發,兩支都係三成左右命中...
暫時睇唔出有肉眼可以判斷到的明顯分別...
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 marco91919 於 29-10-2017 21:45 發表
但我只相信初速 配高彈 ...
反而我當時試左唔同setting
正正係推幾耐氣/幾耐cut氣
我就認為明顯的分別不大,相
信p*的Engine已是最多野set
了,最後發現適當出氣反而更好

引用:
原帖由 新手一隻 於 29-10-2017 23:22 發表

有p*可以隨時改setting做實驗真好
又唔稱得上係咩好事,
係得幾個數值但好難
把握配合最理想設定,
鬼咁嘥時間同埋心機

2 個讚好! TOP

回覆 12# 的帖子

你可以試埋裝左滅聲既話 OVERGAS會令到初速唔穩定
只要你外管唔係直接係火帽出既話都會影響到
overgas 我認為係會令到初速唔穩定 但我未做實驗

26 12
發新話題