發新話題

零票房?!

一票房又代表一砌.....如果係咁....

被美帝時代雜誌評為「百大不朽電影」的重慶森林,香港票房八百萬唔夠....而同年上影的「滿清十大酷刑」就一千萬多少少.....如根據票房成績片而言,作為咸片都唔合格的「滿」一定比「重」是一部更好的電影了.....

仲有如果以此理論「十年」在被各方打壓,只得幾間戲院上畫,依然有六百萬(同年港産片十大票房第十位「反貪風暴2」票房係8.7M),就應該係實至名歸的好電影啦....

So....有人包場睇的建軍大業票房又如何??

1 個讚好! TOP

引用:
原帖由 MG-42 於 19-1-2018 00:32 發表

首先你說"反貪風暴2"同年港產片十大票房第十位作標準好像很利害 , 但香港一年是否只有十套港產片?? 香港一年拍很多港產片??   而且你拿"重慶森林比較滿清十大酷刑" 重慶森林是影評拿獎你便跟隨著說他是好片, 但大 ...
我上Wiki數一數2015年港産片只得48部,而且我舉反貪做例,並唔係想講佢有幾勁,而係想講如果以「票房是電影質素指標」邏輯,咁作為香港第十「好」的電影票房指標是8.7M,那「十年」在先天不利下也有6M(好似得四、五間院上),即是在港人眼裡「十年」也是一套很不錯的電影吧....

至於「高票房等如好電影」呢個理論....即係同「搵得錢多就係勁人」一樣.....是對與錯......每個人自有自己答案....

引用:
原帖由 JBL 於 18-1-2018 17:50 發表
錯!予其賴落政治壓力度,不如正視—下內地市民既反彈情緒,你罵得大陸人,就預咗人地會低制你套戲,國產零零七係鬧大6政府腐敗,無咒罵及母欲大6人民,所以大6人民接受周星馳,仲要會心微笑,但呀杜生直頭係F ...
先講,我本身係好憎杜生的,唔係幫佢講好話

但杜生搞到咁係因為政治打壓多過內地人情緒.....

黃耀明、何CC無息寸大罵支那人啦,就係因為正名治立場被大陸封殺,而香港各行各業為表對大陸忠心,亦差唔多完全唔再揾佢兩位做嘢....

有政治打壓咪有囉,有做就認,做得出怕咩人講,唔好無端端會錯意幫手做義工死要嘈啦

2 個讚好! TOP

引用:
原帖由 Dave 於 19-1-2018 10:35 發表
SKIP
yesyes you are correct

2015 第十 殺破狼II 上映期間: 18/06/2015 - 22/07/2015 | 票房收入(HK$): 13,542,522
more than double of 十年

引用:
原帖由 Dave 於 19-1-2018 11:04 發表
對於「十年」的票房我是有所保留

這是香港影業協會的年報

http://www.createhk.gov.hk/publication/2015.pdf

2015 年,有寫各電影票房。

另外這是香港票房有限公司的對比資料

http://www.hkbo.com.hk ...
「十年」,「葉問3 」同「紀念日」電影票房旁有「*」, 在表格的左上方顯示「*數據截至2015年12月31日止」.......

參閱相同表格「十年」上畫期17/12/2017~16/2/2016
「葉問3 」上畫期25/12/2017~2/3/2016
「紀念日」上畫期31/12/2017~14/2/2016.....

這就是為什麼有不同.............

From Wiki again....
截至2016年1月31日,《十年》累積票房共收540萬港元。

《十年》於2015年12月17日上畫時,最初只於百老匯電影中心公映。由於票房較預期理想,至2015年12月底開始陸續獲UA(太古城、CineMoko及MegaBox)、星影匯及馬鞍山戲院上映,當中星影匯更使用四百多個座位的影院放映。雖然戲票一直供不應求,但院商表示隨著1月底農曆新年檔期到臨,需預留足夠場次予大製作,大部份戲院已相繼將其落畫

回覆 112# 的帖子

其實我都無睇十年, 因為我同師兄一樣, 睇戲只為娛樂消閒, 我寧願用兩個鐘時間去睇D娛樂電影, 而唔會去睇D反影現實的電影, 平日生活仲未對夠呢D「現實」咩.......連去娛樂都仲要對住???免啦............

發新話題