發新話題

1911 : 一下多氣一下少氣係咩理由 (已解決)

樓主成支散砌??

我覺我最大機會係[未執順]有某D位卡一卡...你可試試睇下條SLIDE既位置

細力既時候係咪條SLIDE未回晒到最前...條SLIDE後左少少左住嘩佬扑唔晒落去

另外如果有換HAMMER的話...可以睇下有冇第2隻HAMMER換落去試試...有機會隻HAMMER D角度都會有影響

以前有試過換NOVA & NINEBALL HAMMER都要執一執先正常

引用:
原帖由 walther 於 6-11-2017 09:23 發表

枝槍係散件砌出嚟. 大部分係 CP 件,條 slide 次次都可以回到最前,我枝槍既滑架尾有塊額外既鐵片,上面安咗假撞針,聽完師兄講後我試過拆走嗰塊鐵片,令個 hammer 可以行前多大約 1 mm, 但結果都 ...
如果係咁可以試試以下兩個方法:

第一個係將彈匣出氣嘩佬用嘩佬匙扭出返少少...(當然係扭到入氣唔漏氣)

第二個方法就係試試HAMMER彈弓加力...(我唔記得1911 HAMMER HOUSING係咪可以放粒BB彈入去加力)

另外成支散砌的確係會有你呢個情況...因為好多廠就算用返自己廠相同零件都可能要修...真係要慢慢搵係邊個位有問題

引用:
原帖由 walther 於 6-11-2017 11:18 發表

枝槍其實係槍槍都打得開個哇佬,但我懷疑佢只係打開好少,就嚟冇氣嗰幾槍D力係正常咁越嚟越細,睇唔到D咩嘢.
引用:
原帖由 walther 於 6-11-2017 11:26 發表

尋晚已經試過擰出D個出氣哇佬,但擰鬆一圈已經勁漏氣,所以試唔到.
又試過用 epoxy 黐塊 1 mm 厚既黃銅片係個出氣哇佬柄末端,等同加長咗個柄, 點知就連槍都開唔到, 有可能係要個哇佬柄末端需要做到某D形狀至可 ...
如果覺得valve knocker有問題...睇下有冇FD可以拆粒馬記原裝比你裝上去試試

另外如果[槍槍都打得開個哇佬,但我懷疑佢只係打開好少]的話

可試埋上面第二個方法...HAMMER彈弓落手...現階段都係要樣樣試下

我自己都冇買馬記成槍砌1911好耐...但都留左一套馬記原裝件就係用黎有問題時互換測試

引用:
原帖由 walther 於 11-11-2017 13:24 發表

咁樣係咪正常: 個撞針會跟著個 hammer 縮一段先至會被 lock 著 , : https://www.youtube.com/watch?v=Ei7dVQ_iu_w
撞針個角度咁奇怪既??

定係我錯覺??我睇左好多次都好似縮後之後有個角突左出黎咁

引用:
原帖由 walther 於 11-11-2017 13:13 發表

佢係買散件砌出嚟。入面全部係街外買既件 + 馬記原廠件。同一枝買 kit 返嚟自己砌既冇分別
未玩過FPR...想請問下師兄買左咩散件砌??

另外一體下身類似設計既NOVA

我之前砌既時候都發生過類似大細力既情況

當時砌好之後發現支槍打唔起

反覆測試發現係因為SLIDE 跟一體下身大過緊密所至 (當時砌好手動拉SLIDE非常順)

跟砌傳統要用馬記內架可以調整內架高低唔同

當時因為一體下身關係...唔敢執個下身(驚執衰左就報廢)

之後發現係SLIDE同下身太緊密...而插匣之後隻匣頂得太上

匣出氣膠已經唔係同飛機密氣...係直接逼住整條SLIDE

引至整個BLOWBACK阻力太大

知道狀況後先敢0係下身磨順...純粹比樓主參考下(因樓主套KIT價格高昂,唔敢妄下判斷)

不過而家諗返未必一定要執個下身...當時可以拎粒原裝退匣制磨左先

等隻匣低返少少可能效果一樣...始終個身貴過粒退匣制

2017 NOVA 新KIT...可見軌道相當新淨

但兩邊下身軌道底部已執過

...終於攪掂了

發新話題