發新話題

[認真] 德州槍擊至少26人死亡

引用:
原帖由 FBC1 於 6-11-2017 10:59 發表

因佢心中無主。RIP
RIP! God Bless America!

所以我唔會移民去牛仔地方! 槍用來玩就OK! 要用來用(Force on force situation)! 唔制啦!

我朋友(中學同學仔)全家移民去Houston開餐館30多年! 但時不時都見到槍戰情况, 拿AK/M4出街其實唔多, 但個個都有支conceal weapon! 自幾年前有大陸佬用高價接手佢地啲生意, 拿住一大舊現錢即時回流香港再去臺灣退休, 佢地見到槍都反胃!

開槍打死兇手果位居民 會否惹上官非,被判謀殺呢??

正確,這正是美國支持擁槍的最強理據;另外,據說兇手早已有案底卻能逃過監管而獲得槍械行兇。這正正說明︰管制槍械的措施無法杜絕存心犯案者買到黑槍行兇;所以,全民有權擁槍以達至武力平衡是有實際需要。
引用:
原帖由 Lolanto 於 6-11-2017 12:33 發表
好在美國無禁槍,否則居民無得自衞還擊

引用:
原帖由 MG-42 於 6-11-2017 13:24 發表

普通人都會跳制,有人有抑鬱症自己有病都唔知,全民有槍就算壞人都容易有途徑拎到借到...  根本冇可能完全監管控制到,除非只準槍會keep唔比帶返屋企
只準槍會keep又做唔到佢地憲法講既權利
每個制度都會有辣有唔辣

另外佢地人口密度唔高 有事報警都要等十分鐘
等得黎都比人熔左
如果有個200磅黑人入侵你屋企 冇槍係到真係搞唔掂
除非你係葉師傅 如果唔係只可以問佢可唔可以投降輸一半

引用:
原帖由 type38 於 2017-11-6 14:56 發表
開槍打死兇手果位居民 會否惹上官非,被判謀殺呢??
o尼個英雄o黎o咼...

撒瑪利亞人

https://zh.wikipedia.org/wiki/好撒馬利亞人法

引用:
原帖由 jn_jona 於 6-11-2017 15:30 發表

只準槍會keep又做唔到佢地憲法講既權利
每個制度都會有辣有唔辣

另外佢地人口密度唔高 有事報警都要等十分鐘
等得黎都比人熔左
如果有個200磅黑人入侵你屋企 冇槍係到真係搞唔掂
除非你係葉師傅 如果唔係只 ...
人煙唔太稠密又有槍械管制既國家多不勝數,係咪個D地方就有特別多人因為警察遲嚟就俾人溶咗呢 ? 定係嗰D人個個都係葉?呢.
槍械管制唔會影響D不法之徒得到槍械 ? 咁其他有槍械管制既國家係咪不法之徒特別少, 所以就咁少聽到佢地有呢類既槍擊案呢 ? 如果不法之徒係咁易得到槍, 點解香港D黑社會開片都係用刀用鐵通呢 ? 唔通刀同鐵通效率高D ? 唔 make sense 囉.

好彩有槍還拖
今晚打老虎

引用:
原帖由 walther 於 6-11-2017 16:04 發表

人煙唔太稠密又有槍械管制既國家多不勝數,係咪個D地方就有特別多人因為警察遲嚟就俾人溶咗呢 ? 定係嗰D人個個都係葉?呢.
槍械管制唔會影響D不法之徒得到槍械 ? 咁其他有槍械管制既國家係咪不法 ...
咁回歸返最原始個問題 你既論點係因為有槍所以死咁多人
咁歐洲早排果d孤狼式用貨車又死得人少? 咁係咪要ban左貨櫃車呢?

既然兇手既槍唔係正常途徑買入 咁ban左正常途徑又有咩作為呢?

1 個讚好! TOP

引用:
原帖由 rho837 於 6-11-2017 14:20 發表

RIP! God Bless America!

所以我唔會移民去牛仔地方! 槍用來玩就OK! 要用來用(Force on force situation)! 唔制啦!

我朋友(中學同學仔)全家移民去Houston開餐館30多年! 但時不時都見到槍戰情 ...
諗都諗到啦, 落街食碗雲吞面突然有人衝突互毆, 依家仲有時間快D走避免被殃及, 如果開槍, 旁人受傷既機會就會高好多, 我手中有槍又點 ? 唔通同加入埋個槍戰咩.

香港法律對非法管有槍械的判刑非常重,即使無發射無傷人,法庭一般都會判數以年計的即時監禁,幾年前吉野家經理無牌管有槍械彈藥,就被判監禁6年4個月!黑幫械鬥嚴重傷人都未必判這麼重。
引用:
原帖由 walther 於 6-11-2017 16:04 發表

槍械管制唔會影響D不法之徒得到槍械 ? 咁其他有槍械管制既國家係咪不法 ...

引用:
原帖由 jn_jona 於 6-11-2017 16:15 發表

咁歐洲早排果d孤狼式用貨車又死得人少? 咁係咪要ban左貨櫃車呢?  
車係必需品, 點可以同槍相比 ? 咁簡單既道理都要拗 ?

引用:
原帖由 walther 於 6-11-2017 16:23 發表

車係必需品, 點可以同槍相比 ? 咁簡單既道理都要拗 ?
如果槍係用黎做一件有效保護自己屋企同家人既工具 唔見得係一件玩具/奢侈品
不過又係既 邊個話生活必需品一定唔可以管制 某國菜刀都要實名登記 咁就一定無死啦係咪

發新話題