發新話題

[認真] 德州槍擊至少26人死亡

以前美國統計! 謀殺案中因刀刺傷死比率高過射擊好多! 當然一條友行兇用槍亂射可以死好多人!

引用:
原帖由 rho837 於 7-11-2017 10:18 發表
以前美國統計! 謀殺案中因刀刺傷死比率高過射擊好多! 當然一條友行兇用槍亂射可以死好多人!
FBI 官方資料唔係咁喎, 2011 年被槍謀殺既有 8583 人 ( 原來咁多人, 幾得人驚 ), 用刀既只有 1694

https://ucr.fbi.gov/crime-in-the ... micide-data-table-8

1 個讚好! TOP

引用:
原帖由 MG-42 於 7-11-2017 11:07 發表

每天23.8個人被槍謀殺
差唔多一個鐘一個, 呢個係咩嘢社會

引用:
原帖由 walther 於 7-11-2017 10:27 發表

FBI 官方資料唔係咁喎, 2011 年被槍謀殺既有 8583 人 ( 原來咁多人, 幾得人驚 ), 用刀既只有 1694

https://ucr.fbi.gov/crime-in-the ... micide-data-table-8
所以我講係以前! 而家可能用槍人多左!

引用:
原帖由 MG-42 於 7-11-2017 11:07 發表

每天23.8個人被槍謀殺
2011 年美國因為車禍而死既人數為32,479, 平均一天89, 一個鐘頭3.7個

美國用槍打走殖民者換來獨立,
亦在內戰後用擁槍權同保留反政府權利, 換來聯邦制同國家和解唔再分裂.
槍對於美式自由有好大象徵性.
歷史軌跡使然, 無得好講.

淨係睇呢一刻, 美國人的確付緊好大代價去維持呢種象徵意義, 好似好唔值,
但如果拉返闊睇一百幾十年,  極權先係最強殺人武器,
獨裁者一個政策就殺4千萬人, 一聲令下又殺幾百萬知識份子,
難道呢D代價又唔嚴重 ?  

要計數應該咁計:
一個政策死4千幾萬, 除68年專制統治, 每年死58萬幾, 每日死1600人, 每小時67人

咁計美國佬又好似除笨有精wor

引用:
原帖由 MG-42 於 7-11-2017 12:30 發表

你想我回應是否應該禁車,還是車唔會撞人人才會撞人   不如count埋乳癌丫
既然車每日都殺咁多人,
唔知你覺得參考槍械管制,
買車要先背景審查,仲每架車都要有機械限制佢一入市區就快唔過50米,如何?

如果接受唔到既話,
點解你又會覺得殺人數字低幾倍既槍械需要咁多管制?
再問下自己,
究竟管唔管制同 "殺人數字" 真係有直接關係?

如果有關係既,點解唔管制汽車?
如果無關係既,咁果d成日話槍殺得人多所以要加強管制/禁既人,個腦諗緊咩野?

引用:
原帖由 MG-42 於 7-11-2017 13:33 發表

咁你覺得:
全個城市冇車你生活有冇問題?
全個城市完全冇槍你生活有冇問題?
1, 你回果個post,我冇話冇車,只係限50米.
2, 有,因為警察連武力都冇埋,不法份子肯定周街做世界.

針對你新加既:
毛爺爺話 槍桿子出政權,冇政權你邊度有生活? 仲唔係必需品?

https://youtu.be/5mnD-EO20Z8

Guns in America is a tradition, sports and cultures. Most of the true gun lover in US hated how Hollywood and media promoting gun violence in movie and music. A listed movies stars came out talk about ban gun everytime after tragedies occurred but funny how next movie they film was promoting gun violence.

Just my 2cents

Before anyone discussing gun death chart in USA, please understand 64% of gun death in USA are 自殺

謀殺 and gun death accidents is the other 30 % from the gun death chart.

發新話題