發新話題

[認真] 德州槍擊至少26人死亡

係美國可能真係要隨身帶槍, 去教堂同返學都唔例外. 學校其實應該將槍械使用列入課程範圍內.

咁香港禁槍係咪好唔好彩呢 ? 我地係咪要爭取放寬槍械管制, 等我哋受襲時可以自衛呢 ?

係德州咁樣周街行係合法 我仲以為係動亂國家先會係咁.

引用:
原帖由 jn_jona 於 6-11-2017 15:30 發表

只準槍會keep又做唔到佢地憲法講既權利
每個制度都會有辣有唔辣

另外佢地人口密度唔高 有事報警都要等十分鐘
等得黎都比人熔左
如果有個200磅黑人入侵你屋企 冇槍係到真係搞唔掂
除非你係葉師傅 如果唔係只 ...
人煙唔太稠密又有槍械管制既國家多不勝數,係咪個D地方就有特別多人因為警察遲嚟就俾人溶咗呢 ? 定係嗰D人個個都係葉?呢.
槍械管制唔會影響D不法之徒得到槍械 ? 咁其他有槍械管制既國家係咪不法之徒特別少, 所以就咁少聽到佢地有呢類既槍擊案呢 ? 如果不法之徒係咁易得到槍, 點解香港D黑社會開片都係用刀用鐵通呢 ? 唔通刀同鐵通效率高D ? 唔 make sense 囉.

引用:
原帖由 rho837 於 6-11-2017 14:20 發表

RIP! God Bless America!

所以我唔會移民去牛仔地方! 槍用來玩就OK! 要用來用(Force on force situation)! 唔制啦!

我朋友(中學同學仔)全家移民去Houston開餐館30多年! 但時不時都見到槍戰情 ...
諗都諗到啦, 落街食碗雲吞面突然有人衝突互毆, 依家仲有時間快D走避免被殃及, 如果開槍, 旁人受傷既機會就會高好多, 我手中有槍又點 ? 唔通同加入埋個槍戰咩.

引用:
原帖由 jn_jona 於 6-11-2017 16:15 發表

咁歐洲早排果d孤狼式用貨車又死得人少? 咁係咪要ban左貨櫃車呢?  
車係必需品, 點可以同槍相比 ? 咁簡單既道理都要拗 ?

引用:
原帖由 jn_jona 於 6-11-2017 17:49 發表

佢地憲法保障既係如果有日政府變左與人民為敵既獨裁政權  ...
十八世紀就係咁, 今時今日係美國 ? 咪反啦.  除非平民有坦克車同飛機大炮啦.

引用:
原帖由 type38 於 7-11-2017 09:58 發表
為何禁槍唔禁刀 當年係wgy最熱門既小學雞問題
估唔到而家仲會有人講
有進步了,依家講點解禁槍唔禁車

1 個讚好! TOP

引用:
原帖由 rho837 於 7-11-2017 10:18 發表
以前美國統計! 謀殺案中因刀刺傷死比率高過射擊好多! 當然一條友行兇用槍亂射可以死好多人!
FBI 官方資料唔係咁喎, 2011 年被槍謀殺既有 8583 人 ( 原來咁多人, 幾得人驚 ), 用刀既只有 1694

https://ucr.fbi.gov/crime-in-the ... micide-data-table-8

1 個讚好! TOP

引用:
原帖由 MG-42 於 7-11-2017 11:07 發表

每天23.8個人被槍謀殺
差唔多一個鐘一個, 呢個係咩嘢社會

引用:
原帖由 Epxaiual 於 7-11-2017 19:30 發表

邏輯?
閣下明白殺傷力高不等於殺傷人數?
核彈威力再高,佢擺係貨艙封塵,殺傷人數就只有當初日本果幾十萬人。
汽車對比核彈殺傷力夠低了,全球車禍卅比車撞死係每日一千個一千個咁加上去既。

連我講緊咩 ...
汽車係必需品,冇可能限速 50 呢個咁簡單嘅事實閣下又何曾理解過呢?
五十步笑百步

發新話題